r
Nosalty Logó

Aranyló gyöngytyúkhúsleves

Hering András
Tányér gyöngytyúk húsleves házi csigatésztával, sárgarépával, gombával, hússal és petrezselyemmel díszítve, körülötte zöldségek és főtt hús.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

608
Kalória
54.7g
Fehérje
66.2g
Szénhidrát
13.5g
Zsír
380g
Víz
138.2g
Koleszterin
9.1g
Élelmi rost
10.5g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 608 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2432 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 101 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    54.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1113.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    542 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    380 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    709 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    220 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    2505 micro
  • β-karotin
    6631 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    921 micro
Összesen 608 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    218.7 g

Zsír

  • Összesen
    54.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    553 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4453.1 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    565 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    475 mg
  • Foszfor
    2167 mg
  • Nátrium
    938 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    264.8 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    1519.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2836 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    310 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    882 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    819 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    10021 micro
  • β-karotin
    26522 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2576 micro
  • Lut-zea
    3683 micro
Összesen 2432 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    185.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    418 micro
  • β-karotin
    1106 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    107 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 101 kcal

Elkészítés

  1. A megtisztított és zsigerelt gyöngytyúkot egyben is főzhetjük, de tetszés szerint fel is darabolhatjuk - ha az egész madarat használjuk, akkor a belsőségeket (máj, zúza, szív) is külön rakjuk félre, ezeket a főzés vége felé adjuk majd hozzá, hogy ne főjenek szét.
  2. Egy nagy fazékba helyezzük a gyöngytyúkot, és annyi hideg vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. Lassú tűzön felforraljuk, és amikor felforrt, leszedjük a keletkező habot, hogy tiszta, áttetsző levest kapjunk.
  3. Hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, paradicsomot, paprikát. Beletesszük a félbevágott vöröshagymát (héjastul is mehet, ha szép színt szeretnénk), a fokhagymagerezdeket és a gyömbért is.
  4. Fűszerezzük: hozzáadjuk a borsot, szegfűborsot, megsózzuk. A zöldfűszereket (petrezselyemzöld, zellerzöld) csokorba kötve tesszük a levesbe.
  5. Lefedve, nagyon alacsony lángon (vagy akár résnyire nyitott fedővel) gyöngyözve főzzük legalább 3-4 órán keresztül, de akár tovább is – egészen addig, míg a hús vajpuha lesz, és az ízek tökéletesen összeérnek.
  6. A főzés vége felé hozzáadjuk a belsőségeket, és még kb. 20–30 percig főzzük.
  7. Amikor elkészült, óvatosan leszűrjük a levest. A húst és zöldségeket külön tálra szedjük, a levest átszűrjük egy sűrű szitán vagy gézen, hogy tiszta, aranyló levet kapjunk.
  8. Tálaláskor csigatésztát, lúdgégetésztát vagy grízgaluskát kínálunk mellé, valamint a levesben főtt zöldségeket és a gyöngytyúkhúst is visszatehetjük a tányérokba.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 240 p

A gyöngytyúkhúsleves nem csupán egy ünnepi fogás, hanem egyben visszatekintés a hagyományokra és az igényes, lassú főzés kultúrájára. Bár a gyöngytyúk manapság kevésbé gyakori a háztartásokban, különleges íze és karakteres húsa miatt méltán érdemli meg a figyelmet.

Tányér gyöngytyúk húsleves házi csigatésztával, sárgarépával, gombával, hússal és petrezselyemmel díszítve, körülötte zöldségek és főtt hús.
Aranyló gyöngytyúkhúsleves házi csigatésztával | recept és fotó: Hering András

Ha valami igazán különlegesre vágyunk, de nem akarunk túl messzire kalandozni a klasszikusok világától, akkor a gyöngytyúkhúsleves telitalálat. Ismerős és mégis más – pont annyira extra, hogy egy sima vasárnapot is ünnepnappá varázsoljon.

A gyöngytyúk nem a leggyakoribb vendég a hentespultban, de ha belefutunk, érdemes lecsapni rá. A húsa sötétebb és karakteresebb, mint a csirkéé, van benne egy kis „vad” fíling, de pont ettől lesz izgalmas. Levesként főzve gyönyörű aranyszínű, mély ízű alaplevet ad, amiből tényleg ünnep minden kanál.

A recept nem bonyolult – nagyjából ugyanúgy készítjük, mint egy klasszikus húslevest: sárgarépa, gyökér, zeller, hagyma, fokhagyma, fűszerek.

A trükk az, hogy hagyjuk időt bontakozni – ez a leves nem siet sehová.

Gyöngyözve főzzük, szépen, lassan, hogy minden íz kioldódjon a húsból és a zöldségekből.

Tálalhatjuk klasszik módra házi metélttel, vagy bevihetjük a játékba a grízgaluskát is, de a legklasszikusabb, ha csigatésztával, lúdgégetésztával egészítjük ki. A benne főtt zöldségek és a puha, omlós gyöngytyúkhús is mehet a tányérba, csak dob még egyet az élményen.

Laktató gyöngytyúk leves csigatésztával, répával és gombával tálalva, vintage virágmintás porcelántányérban, rusztikus tálalással.
Ez nem „csak” húsleves – ez gyöngytyúk, csigatészta, szaftos hús és minden, amitől egy leves igazán menő lesz | recept és fotó: Hering András

Ez a leves nem a hétköznapok gyors levese – de ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan beírja magát a kedvencek közé. Klasszikus, de vagány. És hát, valljuk be, a gyöngytyúk már a nevével is levesre született.

Recept és fotó: Hering András / @andrishering

További receptek

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...