r
Nosalty Logó

Aranygaluska VKriszta konyhájából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Aranygaluska VKriszta konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

Az öntethez

1060
Kalória
26.9g
Fehérje
128.5g
Szénhidrátok
49.3g
Zsír
32.1g
Víz
108.5g
Koleszterin
7.8g
Rost
20.2g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 1060 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 4240 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 299 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    49.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    866.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 1060 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.7 g

Zsír

  • Összesen
    197 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3465.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    904 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    449 mg
  • Foszfor
    1560 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    514.1 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    128.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    777 micro
  • Kolin:
    477 mg
  • Retinol - A vitamin:
    302 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    181 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    546 micro
Összesen 4240 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 299 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet tálba szitáljuk (nem kötelező, de lágyabb lesz tőle a tészta).
  2. Az élesztőt kevéske cukorral langyos tejbe tesszük.
  3. A lisztet összekeverjük a csipet sóval, a porcukorral. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a lisztre tesszük.
  4. A felfutott élesztőt a tejjel együtt beleöntjük a lisztbe. El kezdjük összedolgozni, annyi tejet teszünk még hozzá, hogy lágyabb tésztát kapjunk.
  5. Ekkor hozzákanalazzuk az olajat, ezzel ismét jól kidolgozzuk. Meglisztezzük és konyharuhával lefedve, pihentetjük.
  6. Amikor legalább a kétszeresére kelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb ujjnyi vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  7. Egy tortaformát, vagy egy nagyobb tűzálló tálat kikenünk margarinnal. A kiszaggatott tésztát el kezdjük körkörösen belerakosgatni, ameddig tele nem lesz egy sor. Egy tálkában felmelegítjük a margarint, kenőtollal jól megkenjük a galuskák tetejét. Megszórjuk alaposan dióval, majd kezdjük újra a rakosgatást, kenést és szórást. A margarinba tehetünk egy kevéske rumaromát.
  8. Amikor az utolsó sort is megszórtuk, megcsepegtetjük a tetejét egy kevéske margarinnal. A sütőt 160 fokra állítjuk, hogy szépen megsüljön a közepe is a tésztának.
  9. Ameddig a tészta sül elkészíthetjük a sodó helyetti vanília pudingot. :) 4 dl tejbe teszünk fél csomag vaníliás pudingport, 3 ek. cukrot, felfőzzük, hogy ne legyen kemény puding állagú, hanem kicsit folyósabb legyen. Ha hűl, ez kicsit jobban összeáll.
  10. Amikor megsült a tésztánk, kivesszük a sütőből és választhatunk: vagy azonnal tálaljuk, vagy várunk egy kicsit, de szerintem nem lehet neki ellenállni. :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 160 °C

Pár éve nagyon megkívántam az aranygaluskát és gondoltam, csak nem lehet annyira nagy ördöngősség, gyorsan megsütöttem. Azóta már többször készítettem, mennyei édesség.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Simon Gábor

Pan de muerto

Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően ...

Rosanics Petra

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!