Aranygaluska VKriszta konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
13g friss élesztő13 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
4g porcukor14 kcal
-
53 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
50g dió327 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g rumaroma0 kcal
-
5g margarin36 kcal
Az öntethez
Összesen
1060
kcal
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g rumaroma0 kcal
-
20g margarin143 kcal
Az öntethez
Összesen
4240
kcal
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
35.2g finomliszt128 kcal
-
3.5g friss élesztő4 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
1.7g napraforgó olaj15 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g tej4 kcal
-
14.1g dió92 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.7g rumaroma0 kcal
-
1.4g margarin10 kcal
Az öntethez
-
28.2g tej16 kcal
-
1.6g vaníliás pudingpor6 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
Összesen
299
kcal
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 49.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 866.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 226 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 128.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 32.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 136 micro
Összesen
1060
kcal
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.7 g
Zsír
-
Összesen 197 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 112 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3465.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 904 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 449 mg
-
Foszfor 1560 mg
-
Nátrium 301 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 514.1 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 128.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 318 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 777 micro
-
Kolin: 477 mg
-
Retinol - A vitamin: 302 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 181 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 546 micro
Összesen
4240
kcal
- 11% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
299
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
2 db tojássárgája
-
2 ek porcukor
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 csipet só
-
1 dl tej
-
10 ml rumaroma
Az öntethez
-
4 dl tej
-
0.5 csomag vaníliás pudingpor
-
3 ek cukor
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet tálba szitáljuk (nem kötelező, de lágyabb lesz tőle a tészta).
- Az élesztőt kevéske cukorral langyos tejbe tesszük.
- A lisztet összekeverjük a csipet sóval, a porcukorral. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a lisztre tesszük.
- A felfutott élesztőt a tejjel együtt beleöntjük a lisztbe. El kezdjük összedolgozni, annyi tejet teszünk még hozzá, hogy lágyabb tésztát kapjunk.
- Ekkor hozzákanalazzuk az olajat, ezzel ismét jól kidolgozzuk. Meglisztezzük és konyharuhával lefedve, pihentetjük.
- Amikor legalább a kétszeresére kelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb ujjnyi vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Egy tortaformát, vagy egy nagyobb tűzálló tálat kikenünk margarinnal. A kiszaggatott tésztát el kezdjük körkörösen belerakosgatni, ameddig tele nem lesz egy sor. Egy tálkában felmelegítjük a margarint, kenőtollal jól megkenjük a galuskák tetejét. Megszórjuk alaposan dióval, majd kezdjük újra a rakosgatást, kenést és szórást. A margarinba tehetünk egy kevéske rumaromát.
- Amikor az utolsó sort is megszórtuk, megcsepegtetjük a tetejét egy kevéske margarinnal. A sütőt 160 fokra állítjuk, hogy szépen megsüljön a közepe is a tésztának.
- Ameddig a tészta sül elkészíthetjük a sodó helyetti vanília pudingot. :) 4 dl tejbe teszünk fél csomag vaníliás pudingport, 3 ek. cukrot, felfőzzük, hogy ne legyen kemény puding állagú, hanem kicsit folyósabb legyen. Ha hűl, ez kicsit jobban összeáll.
- Amikor megsült a tésztánk, kivesszük a sütőből és választhatunk: vagy azonnal tálaljuk, vagy várunk egy kicsit, de szerintem nem lehet neki ellenállni. :)
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 146
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 15017
- Feltöltés dátuma: 2012. március 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Pár éve nagyon megkívántam az aranygaluskát és gondoltam, csak nem lehet annyira nagy ördöngősség, gyorsan megsütöttem. Azóta már többször készítettem, mennyei édesség.