r
Nosalty Logó

Aranygaluska könnyű

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági@receptek
Aranygaluska könnyű
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Összeállítás

Sodó

Összesen 950 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Összeállítás

Sodó

Összesen 3809 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Összeállítás

Sodó

Összesen 226 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    45.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    313 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1145.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.4 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 950 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.4 g

Zsír

  • Összesen
    182.4 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4580.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    1302 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    227 mg
  • Foszfor
    1123 mg
  • Nátrium
    1736 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    441.7 g
  • Cukor
    204 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    151 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1033 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    464 micro
  • Kolin:
    889 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1012 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    232 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1180 micro
Összesen 3809 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    272 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 226 kcal

Hozzávalók

Tészta

Összeállítás

Sodó

Elkészítés

Tészta

  1. A tésztát összegyúrjuk, majd pihentessük kb. 30-40 percet. A sót azért keverjük bele utoljára, nehogy az élesztővel közvetlenül érintkezzen.

Összeállítás

  1. Keverjük össze a diót és a cukrot, illetve egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaformát vajazzunk ki és lisztezzünk be.
  2. Nyújtsuk ki nagyjából 2 cm vastagságúra a tésztát, majd pogácsaszaggatóval vagy egy kisebb méretű pohárkával szaggassuk ki maradék nélkül.
  3. Egyesével jól kenjük be az olvasztott vajjal, és hempergessük meg a cukros dióban. Ezek után rakosgassuk bele a formába jó szorosan egymás mellé. A maradék cukros diót pedig szórjuk a tetejére.
  4. Megint lehet pihentetni 30-40 percet, nagyon szépen fel fog jönni. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt szépen aranybarnára fog sülni.

Sodó

  1. Amíg kel a tészta el is lehet készíteni a sodót: A lisztet és a cukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgákat és 100 ml tejet. A maradék tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart belsejével.
  2. Ha felforrt, folyamatos kevergetés mellett óvatosan öntsük a tojásos alaphoz. Majd mehet vissza a lábasba egy rotyantásnyi ideig (persze kevergessük, mert közben egyrészt odakozmálhat, másrészt pedig nem akarunk csomós sodót).
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 1435
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 21.

Ajánló

A diót és a krisztálycukrot csak nagyjából írtam bele, nem muszáj pontosan lemérni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aranygaluska könnyű
Ági@receptek 3 recept

Hozzávalók

Tészta

Összeállítás

Sodó

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...