Aranygaluska csokisodóval
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
![Aranygaluska csokisodóval](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/recipes/tt/E3/aranygaluska-csokisodoval.jpeg?w=670&fit=crop&fm=jpeg&crop=2000%2C1376%2C%2C120&h=460&mark=watermark.png&markpos=bottom-left&markpad=20&markw=&s=eceb4e14d4416f42d4556a1154286cef)
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
2 dkg friss élesztő
-
2 db tojássárgája
-
3 dl tej
-
3 ek vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 csipet só
A hintéshez
A csokisodóhoz
868
Kalória
19.7g
Fehérje
113.8g
Szénhidrátok
37.2g
Zsír
31.1g
Víz
158.8g
Koleszterin
5.4g
Rost
44.6g
Cukor
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
4 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
50g tej28 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
0g só0 kcal
A hintéshez
A csokisodóhoz
Összesen
868
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
300g tej168 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g só0 kcal
A hintéshez
A csokisodóhoz
Összesen
5209
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
28.1g finomliszt102 kcal
-
1.1g friss élesztő1 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
16.9g tej9 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
2.8g porcukor11 kcal
-
0g só0 kcal
A hintéshez
A csokisodóhoz
Összesen
292
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.7 g
Zsír
-
Összesen 37.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 683 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 182 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 283 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.8 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 31.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 129 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 177 micro
Összesen
868
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.2 g
Zsír
-
Összesen 223 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 953 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4098.2 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 235 mg
-
Kálcium 1090 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 516 mg
-
Foszfor 1697 mg
-
Nátrium 509 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 683 g
-
Cukor 267 mg
-
Élelmi rost 32 mg
Víz
-
Összesen 186.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 790 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 167 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 540 micro
-
Kolin: 743 mg
-
Retinol - A vitamin: 773 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1059 micro
Összesen
5209
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 230.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 10.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
292
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt kivesszük a hűtőszekrényből 10 perccel azelőtt, mielőtt nekifognánk felfuttatni. Majd 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kk cukrot, és a kimért lisztből elvett 3 kanál lisztet. Elkeverjük, és hagyjuk felnőni.
- A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a maradék tejet, és ezt követően egy csipetnyi sót.
- A maradék liszt közepébe készítünk egy mélyedést, beleöntjük a tojásos keveréket, a felfutott élesztőt és a puha vajat. Miután jól összedolgoztuk tésztánkat, 1 órán át konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesztjük.
- Egy tetszés szerinti tortaformát, tepsit vagy hőálló tálat kikenünk vajjal, majd egymás mellé sorakoztatva belefektetjük az 1 cm vastagságúra kinyújtott, kör alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatott galuskákat. Kenegessük meg őket az elolvasztott vajjal, majd bőven szórjuk meg a cukros-diós keverékkel. Utána a következő réteget is bevajazzuk, meghintjük dióval, míg elfogy a tésztánk.
- Amint vége a rétegezésnek, még egy fél órát kelesztjük galuskáinkat.
- Közepesen előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Míg hűl a galuskánk, elkészítjük a csokisodót. A tojásokat összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel, végül hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét. Állandó kevergetés mellett összeforraljuk. Langyosan tálaljuk.
- Ha langyosra hűlt az aranygaluska, tálaljuk. Ne vágjuk, hanem tépjük, így megmarad a szép, kerek formája.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Főzés ideje: 10 perc
- Sütés ideje: 40 perc
- Sütés hőfoka: 180 °C
Bonyolultnak tűnhet, de korántsem az. Nem utolsó sorban kellemes tevékenység lehet a szaggatás a család többi részének is. Így hát ez egy olyan galuska, melyet mindenki legalább egyszer el kell, hogy készítsen.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!