Anyukám rakott tésztája -Sonkás rakott tészta 3.
- 17% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
A mártáshoz
-
13g vaj90 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
75g tej42 kcal
-
44g tejföl87 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
A tetejére
-
75g sajt264 kcal
- 17% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
A mártáshoz
-
50g vaj359 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
300g tej168 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
A tetejére
-
300g sajt1056 kcal
- 17% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
A mártáshoz
-
3.5g vaj25 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
20.9g tej12 kcal
-
12.2g tejföl24 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
A tetejére
-
20.9g sajt74 kcal
- 17% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.9 g
Zsír
-
Összesen 50.1 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 287 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2217.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 656 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 921 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 103.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 458 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 453 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
- 17% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 167.6 g
Zsír
-
Összesen 200.3 g
-
Telített zsírsav 110 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8869.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 263 mg
-
Kálcium 2622 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 247 mg
-
Foszfor 2021 mg
-
Nátrium 3685 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 232.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 413.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1832 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 182 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 735 micro
-
Kolin: 559 mg
-
Retinol - A vitamin: 1813 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 232 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 788 micro
- 17% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 618.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 183 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 257 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Hozzávalók
A tésztához
A mártáshoz
-
3 csapott ek finomliszt
-
3 dl tej
-
175 g tejföl
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A tésztát sós vízben kifőzzük. Csak 3-4 percig főzzük, szóval legyen egy kicsit "ress", nem kell teljesen megfőnie. Miután leszűrtük, kevéske olajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig.
- A tojásokat keményre főzzük.
- A gépsonkát kockára vágjuk.
- Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk), majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal ízesítjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el benne a tejfölt.
- Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, amit megszórunk a sonkakockákkal, erre kerül a karikára vágott főtt tojás, majd mártás. A tetejére vékony rétegben tészta, és arra jó bőven mártás kerüljön. (Egyébként kb. 3-4 réteggel számoljunk.)
- A tetejét vastagon megszórjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sajttal, és kb. 190-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (míg a sajt szépen rápirul) megsütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 2527
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 262590
- Feltöltés dátuma: 2010. június 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Hetek óta tervezem, hogy feltöltöm ide anyukám "messze földön híres" rakott tésztáját, ami voltaképpen semmi extra, viszont elképesztően finom. Legalábbis a mi családunkban dobogós helyen áll. Kb. 15, de az is lehet, hogy 20 évvel ezelőtt ötölte ki egy kreatív szombat vagy vasárnap délelőtt, azóta nagyon sokszor elkészült már. A recept megszületését azóta már homály fedi, bár van egy olyan sejtésem, hogy a húsvétról megmaradt sonka és tojás volt a motiváció. :) Anyukám azóta is olyan büszke rá, hogy ez tényleg az ő saját receptje, teljesen saját kútfőből származik, na de a lényeg, hogy az egész család oda meg vissza van tőle kétszer. :) Főleg az én válogatóművész tesóm. Talán furcsa lehet, hogy gépsonkát írtam a hozzávalók között....Igen, 15-20 éve még csak gépsonkát lehetett kapni a lakótelepi abc-ben, ha jól emlékszem, kb. kétfélét: "simát" és egy téglalap alakút - utóbbit sonkatekercshez használtuk. Máig emlékszem, amikor anyukám elküldött a boltba, és utánam szólt, hogy: "Vegyél vagy 30 deka gépsonkát is, kislányom! De egyben!" - akkor már tudtam, hogy bizony rakott tészta vagy rakott karfiol lesz ebédre (mi utóbbit is sonkával készítjük, nem darált hússal.) Ma már nyoma sincs azoknak a gépsonkáknak sajnos. Talán a Kapuvári uzsonnasonka, de az sem az igazi. Pedig azok a vajas-gépsonkás puha zsömlék gyerekkoromból... Bevallom, amikor valamelyik nap a kezdőlapon megláttam Feenuee rakott tésztáját, majdnem infarktust kaptam, mert azt hittem, más is "kitalálta". Amikor megnéztem a receptet, már láttam, hogy a miénk kicsit más, így talán van létjogosultsága ezen az oldalon, még akkor is, ha már több sonkás rakott tészta szerepel itt. El is határoztam gyorsan, hogy mihamarabb megsütöm, és megosztom Veletek. Remélem, szeretettel fogadjátok.