Amerikai fánk - Donut
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
SweetSzenilla
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta elkészítése
-
83g finomliszt303 kcal
-
5 kcal
-
35g tej20 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
35g napraforgó olaj78 kcal
A cukormáz elkészítése
-
33g porcukor129 kcal
-
4g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
676
kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta elkészítése
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
60g friss élesztő63 kcal
-
420g tej235 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
425g napraforgó olaj939 kcal
A cukormáz elkészítése
-
400g porcukor1548 kcal
-
48g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
8119
kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta elkészítése
-
37.3g finomliszt136 kcal
-
2.2g friss élesztő2 kcal
-
15.7g tej9 kcal
-
4.5g tojássárgája14 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.6g margarin40 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
15.8g napraforgó olaj35 kcal
A cukormáz elkészítése
-
14.9g porcukor58 kcal
-
1.8g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
303
kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 299 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.7 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
Összesen
676
kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 140.2 g
Zsír
-
Összesen 278.5 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 84 g
-
Koleszterin 1302 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3588.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 414 mg
-
Kálcium 806 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 1757 mg
-
Nátrium 315 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1256 g
-
Cukor 479 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 296.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1686 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 61 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 908 micro
-
Kolin: 1126 mg
-
Retinol - A vitamin: 1597 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 1021 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1493 micro
Összesen
8119
kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
303
kcal
Hozzávalók
A tészta elkészítése
-
1 kg finomliszt
-
6 dkg friss élesztő
-
420 ml tej
-
6 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
6 ek cukor
-
5 dl napraforgó olaj
A cukormáz elkészítése
Elkészítés
A tészta elkészítése
- Minden hozzávalót a robotgép táljába teszünk, és a dagasztókarral 15 percig dagasztjuk. Ha nincs robotgép, kézzel is bedagaszthatjuk a tésztát. Ehhez kevés tejet meglangyosítunk (ne legyen forró, mert tönkreteszi az élesztőt), elkeverünk benne egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ha kész, hozzáadjuk a liszthez. A maradék tej se legyen hűtőhideg (legjobb, ha minden alapanyagunk szobahőmérsékletű), ebben elkeverjük a tojássárgákat és a cukrot és a csipet sót. Hozzáöntjük a liszthez az olvasztott margarinnal együtt. Alaposan kidagasztjuk.
- Akkor jó, ha egy tömör, rugalmas tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Egy órát kelesztjük a duplájára. Ezután ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd lyukas fánkszaggatóval vagy 2 pogácsaszaggató segítségével lyukas fánkokat készítünk. A lehulló darabokat összegyúrjuk, kelesztjük, és újra szaggatjuk.
- Bő, nem forró olajba beletesszük, majd lefedjük. Így sütjük 25-30 másodpercig. Levesszük a fedőt, és megfordítjuk. Fedő nélkül sütjük tovább ugyanannyi ideig. Papírtörlőre szedjük. Kb. 40-45 db fánk lesz ebből az adagból.
A cukormáz elkészítése
- Fontos, hogy a fánkok kisülése után fogjunk hozzá, mert hamar szilárdul! A porcukorhoz annyi vizet adunk, hogy egy sűrűbb mézsűrűségű állagot kapjunk. Ezután annyi felé osztjuk a cukormasszát, ahányféle színt szeretnénk. Tehetünk bele különböző aromákat is, pici instant kávét, sőt a Boleró por is jó választás, hiszen az egyben színez és ízesít. A lényeg, hogy a végén (színezés és ízesítés után) sűrű, nehezen folyó masszát kapjunk. Ha nem elég sűrű, tegyünk hozzá még porcukrot, ha meg túl sűrű, akkor vizet.
- A fánkokra teáskanál segítségével rákenjük a mázat, rögtön megszórjuk dekorgyönggyel, csokidísszel, színes cukordarával, csokireszelékkel, stb.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 183
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 78175
- Feltöltés dátuma: 2017. február 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
SweetSzenilla
57 recept
Az idén valami újat szerettem volna a fánkszezonba. Így esett a választás az amerikai filmekből ismert donutsra. Ha megfigyelitek, a rendőrök ott dobozszámra ezt eszik. :) A fánktészta alap volt, amivel évek óta dolgozom (saját arányok) - rugalmas, az olajat egyáltalán nem szívja magába, mivel sütés alatt egy kéreg képződik, ami ezután visszapuhul.