Almás pite mentás creme fraiche-val
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Takibácsi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj13 kcal
Amíg a tészta pihen, jöhet minden más
-
100g alma47 kcal
-
5g dió33 kcal
-
6g barna cukor24 kcal
-
5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
50g alma23 kcal
-
3g cukor10 kcal
Vaníliasodó
-
1g finomliszt5 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
2g vaníliaaroma0 kcal
-
10 kcal
Formázás és sütés
-
25g tejföl50 kcal
-
6g habtejszín18 kcal
-
0g menta0 kcal
Creme Fraiche
Összesen
734
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
Amíg a tészta pihen, jöhet minden más
-
800g alma374 kcal
-
40g dió262 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
400g alma187 kcal
-
20g cukor77 kcal
Vaníliasodó
-
10g finomliszt36 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
15g vaníliaaroma0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
Formázás és sütés
-
200g tejföl396 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g menta0 kcal
Creme Fraiche
Összesen
5845
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Tészta
-
15.2g finomliszt55 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
7.6g vaj55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
Amíg a tészta pihen, jöhet minden más
-
30.4g alma14 kcal
-
1.5g dió10 kcal
-
1.9g barna cukor7 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.8g vaj5 kcal
-
15.2g alma7 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
Vaníliasodó
-
0.4g finomliszt1 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
3.8g habtejszín11 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0.6g vaníliaaroma0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
Formázás és sütés
-
7.6g tejföl15 kcal
-
1.9g habtejszín6 kcal
-
0g menta0 kcal
Creme Fraiche
Összesen
221
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 40.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 166 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 352.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.5 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 171.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 317 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 307 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
734
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 79.8 g
Zsír
-
Összesen 320.6 g
-
Telített zsírsav 175 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 1328 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2817.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 198 mg
-
Kálcium 660 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 265 mg
-
Foszfor 1290 mg
-
Nátrium 381 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 692.4 g
-
Cukor 335 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 1369.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2532 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 154 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 273 micro
-
Kolin: 631 mg
-
Retinol - A vitamin: 2455 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 807 micro
-
β-crypt 137 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1130 micro
Összesen
5845
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 107.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
221
kcal
Hozzávalók
Tészta
Amíg a tészta pihen, jöhet minden más
-
4 közepes db alma
-
5 dkg barna cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 kk fahéj
-
2 dkg vaj
Vaníliasodó
-
1 csapott ek finomliszt
-
3 dkg cukor
-
100 ml habtejszín
-
1 db tojás
-
3 teáskanál vaníliaaroma
-
2 csomag vaníliás cukor
Formázás és sütés
-
200 g tejföl
-
50 ml habtejszín
-
menta ízlés szerint
Creme Fraiche
Elkészítés
Tészta
- A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
- Kézzel morzsalékos tésztát készítünk belőle, és közben az olvasztott vajat kisebb adagokban folyamatosan hozzáadjuk.
- A tésztából cipót formálunk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg a tészta pihen, jöhet minden más
- 4 almát meghámozunk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és vajat, végül a darált dióval keverjük el.
- Figyeljünk rá, hogy az alma levét ne nagyon passzírozzuk ki, miközben összeállítjuk a tölteléket. Arányaiban több tészta vesz körül majd 1-1 adagot a süteményből, kelleni fog az alma nedvesség tartalma.
Vaníliasodó
- A sodóhoz elkeverjük a lisztet a 2 féle cukorral, majd a tejszínnel és a vanília aromával simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és azzal is jól elkeverjük.
- Tegyük hűtőbe felhasználásig.
Formázás és sütés
- A tészta felét a pihentetés után vegyük ki a hűtőből, és kilisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra (egyszerre nem érdemes az egészet, mert nem fér bele a muffin sütőbe, és míg az első adag sül, a többi tésztát vissza lehet tenni a sütőbe).
- Vegyük elő a muffin sütő tepsit, kenjük ki a formákat vajjal.
- A kinyújtott tésztából szaggassunk akkora köröket, amivel ki tudjuk bélelni az egyes muffin formákat (nekem 10-11 cm átmérő vált be). Ha ezzel megvagyunk, vegyük elő a sodót és az almatölteléket.
- A formák aljába tegyünk kb 1 evőkanállal a sodóból (kb. 30 db lett belőle, próbáljuk elosztani, hogy jusson mindegyikbe), majd töltsük meg a diós almatöltelékkel. Kanállal kicsit lenyomkodhatjuk, lesimíthatjuk a tetejét.
- A másik két almát nem hámozzuk meg. Vékony szeletekre szeljük, ne sokat egyszerre, mert megbarnul. Fektessünk pár szelet almát a formák tetejére, hintsük meg cukorral, majd egy vízbe mártott ecsettel kenjük át a tetejét.
- 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és hőlégkeverésen kb. 40 perc alatt készre sütjük. A maradék tésztát ennek mintájára ugyanígy elkészítjük.
Creme Fraiche
- Én nem kaptam eredeti Creme Fraiche-t, úgyhogy tejfölből és tejszínből kevertem egy hozzá hasonló krémet, amibe egy marék friss mentalevelet aprítottam.
- Természetesen enélkül is finom az almás pite, de aki teheti, kóstolja meg így is! Szerintem nem bánja meg :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 763
- Feltöltés dátuma: 2016. február 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Takibácsi
27 recept
Az egyik kedvenc süteményem az almás pite. Szinte minden formában, bármikor meg tudom enni. Az oldalon található, bevált receptek közül ihletet merítve született meg ez a verzió. Az egyik recept Gréti bécsi almás pitéje volt, a másik pedig Alkonyat vaníliasodós receptje. Mindenesetre hamar elfogyott, remélem másnak is ízleni fog.