Almás-mézes-barackos gombóc
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Smaragd konyha
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 4% Zsír
A gombóchoz
-
111g finomliszt404 kcal
-
133g burgonya77 kcal
-
111g alma52 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
12g tojás15 kcal
-
19g vaj139 kcal
-
1g só0 kcal
-
13 kcal
A tölelékhez
-
154g sárgabarack69 kcal
-
44g méz135 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
9 kcal
A zsemlemorzsához
-
31 kcal
-
56g zsemlemorzsa219 kcal
-
11g porcukor43 kcal
A tetejére
-
17g porcukor65 kcal
Összesen
1271
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 4% Zsír
A gombóchoz
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
1200g burgonya693 kcal
-
1000g alma468 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
175g vaj1255 kcal
-
7g só0 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
A tölelékhez
-
1386g sárgabarack619 kcal
-
400g méz1216 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
A zsemlemorzsához
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
500g zsemlemorzsa1975 kcal
-
100g porcukor387 kcal
A tetejére
-
150g porcukor581 kcal
Összesen
11452
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 4% Zsír
A gombóchoz
-
16.3g finomliszt59 kcal
-
19.6g burgonya11 kcal
-
16.3g alma8 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
2.9g vaj20 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A tölelékhez
-
22.6g sárgabarack10 kcal
-
6.5g méz20 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
A zsemlemorzsához
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
-
8.2g zsemlemorzsa32 kcal
-
1.6g porcukor6 kcal
A tetejére
-
2.4g porcukor9 kcal
Összesen
185
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 24.9 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1408 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 341 mg
-
Nátrium 738 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.2 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 326.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 291 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 1626 micro
-
β-crypt 161 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 240 micro
Összesen
1271
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 223.8 g
Zsír
-
Összesen 226.9 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 736 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12671.7 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 506 mg
-
Kálcium 1521 mg
-
Vas 53 mg
-
Magnézium 840 mg
-
Foszfor 3065 mg
-
Nátrium 6645 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2179.8 g
-
Cukor 883 mg
-
Élelmi rost 117 mg
VÍZ
-
Összesen 2937 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2616 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 357 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 131 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1136 micro
-
Kolin: 680 mg
-
Retinol - A vitamin: 1329 micro
-
α-karotin 245 micro
-
β-karotin 14630 micro
-
β-crypt 1449 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2159 micro
Összesen
11452
kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 239 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
185
kcal
Hozzávalók
A gombóchoz
-
100 dkg finomliszt
-
1.2 kg burgonya
-
5 közepes db alma
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
2 db tojás
-
175 g vaj
-
1 tk só
-
3 csomag vaníliás cukor
A tölelékhez
-
2.5 dl méz
-
2 kávéskanál fahéj
-
2 csomag vaníliás cukor
A zsemlemorzsához
-
4 ek napraforgó olaj
-
50 dkg zsemlemorzsa
-
10 dkg porcukor
A tetejére
-
15 dkg porcukor
Elkészítés
A gombóchoz
- A sárgabarackokat megmossuk és kimagozzuk, ügyelve, hogy szét ne szedjük az egészet. Egy tálkában összekeverjük a mézet, a fahéjat és 2 csomag vaníliás cukrot. A barackokba -a mag helyére- kávéskanállal belecsorgatjuk a fahéjas mézet. Úgy rakosgatjuk le, hogy ne csurogjon ki belőle, míg elkészítjük a tésztát.
- Egy tálba átszitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk az áttört, langyos burgonyát, a citromlével meglocsolt, meghámozott, lereszelt almákat, a tojást, a vajat, sót, 2 csomag vaníliás cukrot, és összegyúrjuk. A tálban hagyjuk.
- Az olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát lassú tűzön, hogy oda ne kapjon, állandó kevergetéssel, figyelve. Hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, készre pirítjuk, és lehúzzuk a tűzhelyről.
- Egy széles fazekat háromnegyedig töltünk vízzel, és fél tk sóval felforraljuk (nekem 10 literes a fazekam).
- Egy tányérba szórjuk a lisztet, és kicsit megszórjuk a deszkát, amire rakosgatjuk a gombócokat.
- A tálból kivesszük a tésztát, a tányérból a liszttel kicsit megszórjuk, ellapogatjuk, mert ragad a tészta. A töltelékes barackokat a közepére helyezzük, és gombóc formát alakítunk. Ha már nem annyira lobog a víz, belerakjuk a gombócokat. Kb. 20 percig fő, míg fel nem jönnek a víz felszínére. Közben 3-szor is óvatosan megkeverjük. Miután feljönnek a felszínre, elkezdenek táncolni a fazékban, még hagyjuk kb. 9 percig főni.
- Ahogy kiszedjük, rakjuk is a pirított zsemlemorzsa közé, és megforgatjuk benne. A tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1577
- Feltöltés dátuma: 2014. július 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Smaragd konyha
149 recept
Szép nyári almákat szedtem a fáról. Finom édesek voltak. Az aznapi menüben sárgabarackos gombócot terveztem, és az almákból is tettem bele a tésztájába. Nagyon jól sikerült vele. Csak úgy táncoltak a forró, lobogó vízben :D Hidegen is finom, érezni az alma zamatát a barackkal. Nagyon jól párosult.