Almás kiflicskék JUDYTH konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Walaky
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
150g finomliszt546 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
38g porcukor145 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
8 kcal
-
38g tejföl74 kcal
Töltelék
A teteje bekenéséhez
-
10g tojásfehérje5 kcal
Összesen
1489
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
150g tejföl297 kcal
Töltelék
-
1500g alma702 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
A teteje bekenéséhez
-
40g tojásfehérje21 kcal
Összesen
5962
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
20.8g finomliszt76 kcal
-
8.6g vaj62 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1 kcal
-
5.2g tejföl10 kcal
Töltelék
-
51.9g alma24 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
1.4g citromlé0 kcal
A teteje bekenéséhez
-
1.4g tojásfehérje1 kcal
Összesen
206
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 61.3 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 202 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 590.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 294 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 220.3 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 377.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 504 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 484 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 199 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 189 micro
Összesen
1489
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 84.5 g
Zsír
-
Összesen 245.3 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 806 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2363.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 238 mg
-
Kálcium 431 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 245 mg
-
Foszfor 1177 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 881.1 g
-
Cukor 368 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 1511.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2014 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 482 micro
-
Kolin: 339 mg
-
Retinol - A vitamin: 1936 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 798 micro
-
β-crypt 159 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 756 micro
Összesen
5962
kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 81.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
206
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
60 dkg finomliszt
-
15 dkg porcukor
-
1 csipet só
Töltelék
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromlé
A teteje bekenéséhez
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
Tészta
- Először az almatölteléket készítjük el.
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, s a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk a levét (ezt megisszuk, ez az igazi 100%-os almalé), egy lábasban 10-15 percig pároljuk, kevergetés mellett, miközben hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, a citrom levét.
- Megkóstoljuk, ha valami kell még bele, a szánk íze szerint ízesítjük. Félretesszük hűlni.
Töltelék
- Miután készen van az almatöltelék, fogjunk hozzá a tésztához.
- A lisztet, cukrot, sót, a reszelt citrom héját összekeverjük, a vajjal (vagy margarinnal) elmorzsoljuk, ekkor kerül bele a tojás, a felfuttatott élesztő, majd annyi tejföl, hogy lágy tésztát kapjunk (fokozatosan adjuk hozzá), jól összedolgozzuk. Akkor szuper a tészta, ha az edény faláról, a kezünkről is szépen leválik.
- Két cipóra osztjuk a tésztát. Addig állni hagyjuk, amíg kihűl az almatöltelékünk.
- Két tepsit (a sütő saját tepsije, de mindenkinek elgondolása alapján) kibélelünk sütőpapírral.
- Először az egyik cipót 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk téglalap vagy négyzet alakúra (nem probléma, ha nem pontosan egyformák), majd késsel 16 db négyzetre felvágjuk. (Én a nyújtást is sütőpapíron szoktam végezni.)
- A kihűlt almatöltelék felét egy tálban szétadagoljuk ennyi részre, hogy könnyebb dolgunk legyen, s az alma is elfogyjon.
- Egyenként a kis lapokat kézzel ellapítgatjuk úgy, hogy nagyjából negyed körcikk alakú legyen, erre kanállal az almahalmokat rákenjük a feléig, majd az ívelt felénél kezdve feltekerjük kifli formára, megigazgatjuk, tepsibe rakjuk. Ne érjenek össze.
- Megkenjük a felvert (nem habbá) tojásfehérjével, s előmelegített sütőben (az összeállítás megkezdésekor kapcsoljuk be a sütőt), 150 fokon, alsó-felső sütéssel, 20-30 perc alatt szép színűre sütjük.
- A másik cipóval is ugyanígy járunk el.
A teteje bekenéséhez
- A tojásfehérjét kissé felverjük (nem habosra), majd ezzel kenjük be a kiflicskék tetejét.
- Hogy a sárgája se vesszen kárba, cukorral habosra keverve nagyon finom nasi, s egészséges is.:)
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x38x3
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 16 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2139
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 11.
Ajánló
Meg lehet szórni porcukorral, fahéjas porcukorral, bár én nem tettem meg, mert így szép, s amikor jövünk-megyünk, bekapunk egyet-kettőt, nem kell vigyázni arra, hogy a porcukorral beterítjük a lakást. :) Nem bírjuk megállni. :) Nagyon finom, puha, ízletes fincsiség. Jó étvágyat kívánok hozzá, annak aki elkészíti!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Walaky
186 recept
Itt az ősz, hamarosan a tél, az alma szezonja. Sokat sütünk (szerintem) almás sütiket, ebben az időszakban. Ezért is szeretném megosztani veletek, ötletként, hogy én a hagyományos pitén kívül hogyan variálom, teszem változatossá ezeket a sütiket! Nagyon finom, olyan kis kézhez álló, "jövök-megyek, bekapok egyet" sütemény.....vendégvárónak is kiváló.