Almás-fahéjas hajtogatott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Németi Olga
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
88g finomliszt319 kcal
-
53g tej29 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
14g sertészsír124 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
1g só0 kcal
-
5g élesztő5 kcal
A töltelékhez
Összesen
775
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
210g tej118 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
55g sertészsír496 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
4g só0 kcal
-
20g élesztő21 kcal
A töltelékhez
Összesen
3099
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
25.8g finomliszt94 kcal
-
15.5g tej9 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
4g sertészsír37 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
A töltelékhez
Összesen
230
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 720.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 423 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.9 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 120.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
Összesen
775
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.7 g
Zsír
-
Összesen 109.5 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 377 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2881.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 361 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 575 mg
-
Nátrium 1693 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 479.5 g
-
Cukor 197 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 482 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 429 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 100 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 290 micro
-
Kolin: 256 mg
-
Retinol - A vitamin: 410 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 194 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 386 micro
Összesen
3099
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
230
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
35 dkg finomliszt
-
210 ml tej
-
1 db tojássárgája
-
55 g sertészsír
-
3 ek cukor
-
1 kk só
-
2 dkg élesztő
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt1 dl cukroslangyos tejben felfuttatjuk, és a hozzávalókból tésztát dagasztunk; 1 órát kelni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a párolt almát.
- Az almákat megpucoljuk, feldaraboljuk, és kevés (kb. 1 dl) vízzel és 1 ek. cukorral megpároljuk. Ha kész, akkor kihűtjük, és összetörjük (turmixolhatjuk is). Ha nincs időnk ezzel pepecselni, akkor kész almapürét is használhatunk.
- A 10 dkg cukrot elkeverjük a fahéjjal, és a vajat felolvasztjuk.
- A kenyérsütő formát (14*24 cm-es) kizsírozzuk, lisztezzük.
- A tésztát kelés után átdagasztjuk, és letakarva hagyjuk még 10 percig pihenni.
- Ezután kinyújtjuk úgy 2 mm vastagra, rákenjük az almapürét, a rászórjuk a fahéjas cukrot és a felolvasztott vaj harmadát rápötyögtetjük.
- Ezután kb. egyforma széles csíkokra vágjuk a tésztát (a forma magasságától függően), és olyan hosszúra szabjuk a csíkokat, amekkora széles a formánk. Egymásra pakoljuk a tészta"kockákat", és a tepsiben állítva elhelyezzük.
- Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Közben a tésztát letakarva 10 percig hagyjuk pihenni.
- A sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kb. félidőnél a maradék vajat óvatosan rákanalazgatjuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 14x24
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 102
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7744
- Feltöltés dátuma: 2012. november 25.
Ajánló
Egy bögre kakaó vagy tej vagy forró csoki igen jól tud esni hozzá hűvös téli napokon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- alkalom:
Németi Olga
105 recept
Minap Eztettem blogján megjelent egy recept, rögtön megtetszett. Ez a fahéjas hajtogatott kalács, aminek már itt is megjelent a receptje. Szóval imádom a fahéjast, így alakult, hogy az összes addigi terveim mindenféle finom csörögefánkról vagy császármorzsáról dugába dőltek. Persze a receptet átdolgoztam, mert bevált kelt tészta receptem van, és Eztettemmel egyeztetve almát kentem a fahéjas cukorréteg alá. Így egy kicsit szaftosabb kalács lett belőle.