r
Nosalty Logó

Almás-fahéjas hajtogatott kalács

Németi Olga
Almás-fahéjas hajtogatott kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

775
Kalória
12.2g
Fehérje
119.9g
Szénhidrát
27.4g
Zsír
120.5g
Víz
94.2g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
49.1g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 775 kcal
  • 4% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3099 kcal
  • 4% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 230 kcal
  • 4% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    720.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    423 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    119.9 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    120.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 775 kcal
  • 4% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    109.5 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    377 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2881.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    361 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    1693 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    479.5 g
  • Cukor
    197 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    482 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    429 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    290 micro
  • Kolin:
    256 mg
  • Retinol - A vitamin:
    410 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    194 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    386 micro
Összesen 3099 kcal
  • 4% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 230 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt1 dl cukroslangyos tejben felfuttatjuk, és a hozzávalókból tésztát dagasztunk; 1 órát kelni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a párolt almát.
  2. Az almákat megpucoljuk, feldaraboljuk, és kevés (kb. 1 dl) vízzel és 1 ek. cukorral megpároljuk. Ha kész, akkor kihűtjük, és összetörjük (turmixolhatjuk is). Ha nincs időnk ezzel pepecselni, akkor kész almapürét is használhatunk.
  3. A 10 dkg cukrot elkeverjük a fahéjjal, és a vajat felolvasztjuk.
  4. A kenyérsütő formát (14*24 cm-es) kizsírozzuk, lisztezzük.
  5. A tésztát kelés után átdagasztjuk, és letakarva hagyjuk még 10 percig pihenni.
  6. Ezután kinyújtjuk úgy 2 mm vastagra, rákenjük az almapürét, a rászórjuk a fahéjas cukrot és a felolvasztott vaj harmadát rápötyögtetjük.
  7. Ezután kb. egyforma széles csíkokra vágjuk a tésztát (a forma magasságától függően), és olyan hosszúra szabjuk a csíkokat, amekkora széles a formánk. Egymásra pakoljuk a tészta"kockákat", és a tepsiben állítva elhelyezzük.
  8. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Közben a tésztát letakarva 10 percig hagyjuk pihenni.
  9. A sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kb. félidőnél a maradék vajat óvatosan rákanalazgatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 14x24

Minap Eztettem blogján megjelent egy recept, rögtön megtetszett. Ez a fahéjas hajtogatott kalács, aminek már itt is megjelent a receptje. Szóval imádom a fahéjast, így alakult, hogy az összes addigi terveim mindenféle finom csörögefánkról vagy császármorzsáról dugába dőltek. Persze a receptet átdolgoztam, mert bevált kelt tészta receptem van, és Eztettemmel egyeztetve almát kentem a fahéjas cukorréteg alá. Így egy kicsit szaftosabb kalács lett belőle.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...