Almarózsa karamellkrémes leveles tésztán
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
SweetSzenilla
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 1% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
Karamellkrém
-
31g cukor121 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
13g fehér csokoládé67 kcal
Az alma előkészítéséhez
-
175g alma82 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
250g víz0 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Az almarózsa készítése
-
63g leveles tészta232 kcal
-
31g leveles tészta116 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4g porcukor14 kcal
Összerakás
Összesen
809
kcal
- 1% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
Karamellkrém
-
250g cukor968 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
Az alma előkészítéséhez
-
1400g alma655 kcal
-
80g citromlé18 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Az almarózsa készítése
-
500g leveles tészta1855 kcal
-
250g leveles tészta928 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
28g porcukor108 kcal
Összerakás
Összesen
6471
kcal
- 1% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
Karamellkrém
-
4.9g cukor19 kcal
-
7.9g habtejszín23 kcal
-
11 kcal
Az alma előkészítéséhez
-
27.6g alma13 kcal
-
1.6g citromlé0 kcal
-
39.5g víz0 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Az almarózsa készítése
-
9.9g leveles tészta37 kcal
-
4.9g leveles tészta18 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
Összerakás
Összesen
128
kcal
- 1% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 41.3 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 393.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 228 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.4 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 425.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
809
kcal
- 1% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.1 g
Zsír
-
Összesen 330.6 g
-
Telített zsírsav 180 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 465 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3148.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 619 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 565 mg
-
Nátrium 1823 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 851 g
-
Cukor 549 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 3405.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1163 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 92 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 144 mg
-
Retinol - A vitamin: 1105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 581 micro
-
β-crypt 142 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 377 micro
Összesen
6471
kcal
- 1% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 62.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 11 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
128
kcal
Hozzávalók
Karamellkrém
-
25 dkg cukor
-
400 ml habtejszín
-
10 dkg fehér csokoládé
Az alma előkészítéséhez
-
7 közepes db alma
-
2 citromból nyert citromlé
-
2 l víz
-
6 ek cukor
-
5 db szegfűszeg
Az almarózsa készítése
-
4 ek porcukor
Összerakás
Elkészítés
Karamellkrém
- Egy lábasban elkezdjük karamellizálni a cukrot.
- Eközben a tejszínt is felforraljuk.
- Ha szép aranybarna lett a cukor, hozzáöntjük kevergetve a tejszínt. Ez rotyogni fog, de hamar csillapodik.
- Ha egyneművé kevertük, hozzáadjuk a darabokra tört fehér csokit. Ha teljesen felolvadt benne a csoki, lehűtjük a krémet jó hidegre.
Az alma előkészítéséhez
- Egy fazékba öntünk 2 liter vizet, belecsavarjuk a citromok levét, hozzáadjuk a cukrot és a szegfűszeget.
- A szép piros almákat megmossuk, felezzük, magházát eltávolítjuk (karalábévájóval nagyon könnyű), vágott felével lefelé fordítva szeleteljük, és a lábasba tesszük.
- Csak addig főzzük, míg puhulni nem kezd, hogy könnyen tudjuk hajlítani. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
Az almarózsa készítése
- A nagyobb tésztával (500 g) kibélelünk egy nagy tortaformát, amit előtte kikentünk margarinnal. Húzzuk fel teljesen a pereméig. Picit vissza fog csúszni, de nem baj.
- Kb. 200 fokon megsütjük szép világosra, kihűtjük.
- A kisebb tésztát kitekerjük a sütőpapírján, majd kb. 3 cm-es hosszanti csíkokra vágjuk (kb. 7 db).
- Megszórjuk fahéjas porcukorral.
- A tésztacsíkokra ráfektetjük úgy az almaszeleteket, hogy az almahéjas széle kerüljön felülre.
- Feltekerjük szorosan, a talpára állítjuk, és megformázzuk a rózsát: picit lehajtogatjuk a tészta szélét és néhol az almák széleit is. Úgy, hogy egy szép kinyílt rózsát kapjunk.
- Sütőpapíros tepsiben világosra sütjük. Kihűtjük.
Összerakás
- Fogjuk a kihűlt karamellkrémünket. Ami most jön, ez a lelke: a robotgép 1-es fokozatán elkezdjük habosítani a hideg karamellkrémet. Óvatosan, ne magasabb fokozaton, mert kicsapódhat és nem lehet visszacsinálni. Ha kezd fehéredni, és nehezebben viszi a gép, lehet tenni a 2-es fokozatra, ha megint érezzük, hogy nehezebb keverni, mehet a 3-as fokozat, majd a 4-es. Addig habosítsuk, míg el nem értük a kívánt masszív tortakrém állagot. Vigyázat! Ha túl sokáig keverjük, akkor is kicsapódhat.
- Ha kész a krém, beleöntjük a tésztakosárba. Én nem vettem ki a formából. Középre egy szép almarózsát rakunk, majd ezt körberakjuk a többivel. Tejszínhabbal is tálalhatjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1273
- Feltöltés dátuma: 2015. február 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
SweetSzenilla
57 recept
Almarózsát korábban már több alkalommal is készítettem. A minap láttam egy képet a neten almarózsatorta néven. Bár ott a rózsa nem volt tésztabundában, csak rózsának hajtogatva. Innen jött az ötlet. Törtem a fejem, vajon milyen krém illene hozzá, illetve mivel lehetne tölteni. Egybe süssem meg, de akkor sütésálló krém kell, vagy külön rakjam össze. Az utóbbi mellett döntöttem, s lett ez a mennyei, selymes, könnyű karamellkrém a végeredmény. Az alma, a fahéj, a karamell méltán kiváló ízkombinációja a téli, meghitt napokon elköltött vacsora vagy ebéd utáni desszertnek.