adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
25g lencse88 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
83g darált marhahús118 kcal
-
13g datolya34 kcal
-
4g mazsola11 kcal
-
133g basmati rizs477 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
17g burgonya10 kcal
Összesen
784
kcal
- 11% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
150g lencse528 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
80g datolya203 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
800g basmati rizs2864 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
100g burgonya58 kcal
Összesen
4707
kcal
- 11% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
8.1g lencse28 kcal
-
9.7g vöröshagyma4 kcal
-
26.9g darált marhahús38 kcal
-
4.3g datolya11 kcal
-
1.2g mazsola4 kcal
-
43g basmati rizs154 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
5.4g burgonya3 kcal
Összesen
253
kcal
- 11% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.8 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 886.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 117.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 442 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
784
kcal
- 11% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 202.7 g
Zsír
-
Összesen 58 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 305 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5320.6 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 286 mg
-
Kálcium 191 mg
-
Vas 58 mg
-
Magnézium 447 mg
-
Foszfor 2393 mg
-
Nátrium 1896 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 828.1 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 703.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 71 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2654 micro
-
Kolin: 608 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
4707
kcal
- 11% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 37.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 143 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
253
kcal
Hozzávalók
-
2 közepes db vöröshagyma
-
0.5 kg darált marhahús
-
2 csipet sáfrány (Sáfrány koncentrátumot készítünk: a mozsárban összetört sáfrányra 8 ek forrásban lévő vizet öntünk, takarjuk le pár percre, míg élénk szint nem kapunk.)
-
2 teáskanál kurkuma
-
1 teáskanál fahéj
-
2 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint fekete bors
-
3 ek olívaolaj
Elkészítés
- Első lépésként a hagymát apróra vágjuk és a megpirítjuk két evőkanál olajon. Eközben már oda is tehetjük a lencsét egy másik lábasba, kis mennyiségű vízzel és főzzük 15-20 percig, míg puha nem lesz, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
- Amint a hagyma megpirult, hozzáadjuk a darált húst és addig pirítsuk magas hőfokon, míg egyenletesen barna nem lesz kb. 8 percig. Gyakran keverjük meg, oda ne égjen. Ezután hozzáadhatjuk a fűszereket: só, bors, kurkuma és fahéj. Amikor már majdnem teljesen puha a darált hús, adjuk hozzá a lecsöpögtetett mazsolát, datolyát és 1 dl vizet.
- Eközben félig főzzük meg a rizst kb. 7-8 perc alatt sóval és egy cseppnyi olajjal, hogy a külseje puha, de még a belseje kemény legyen. Kb. annyi vízben főzzünk meg, hogy a víz legyen egy ujjnyival a rizs tetején. Majd szűrjük le és hideg vízzel öblítsük le.
- A leszűrt rizs feléhez hozzáadjuk a sáfránykoncentrátumot és a lencsét, majd jól elkeverjük el.
- Válasszunk ki egy tapadásmentes lábast, öntsünk az aljába 1 ek. olajat és elkezdhetjük rétegezni a félkész alapanyagokat. A krumplit felszeleteljük és az edény aljába tesszük. Szuper ropogós lesz, amint elkészül! Erre jöhet rá a fehér rizs, a sárga rizses (sáfrányos) lencsés keverék és a darált hús. Ezt addig folytassuk, amíg tartanak a hozzávalók. Minden réteghez adjunk sót ízlés szerint. Legyen elég nagy a lábasunk, mert a rizs még nőni fog a párolás alatt.
- Mielőtt a tűzre tennénk, egy fakanállal menjünk végig a szélén, hogy elválasszuk a rizst az edény falától és szúrjunk néhány lyukat a közepébe a jobb párolódás érdekében.
- Most már csak az van hátra, hogy 0.5 dl vizet hozzáadjunk, tekerjük be a fedőt egy konyharuhába, fedjük le az edényt és alacsony hőfokon pároljuk kb. 50 percig.
- 50 perc eltelte után, egy lapos tányéron tálaljuk. Tegyük az edény tetejére a nagy lapos tányért és egyszerűen fordítsuk meg az egészet. A ropogós alját Tahdig-nak nevezik Iránban, külön is tálalható, ha esetleg nem jönne ki egyben az edény aljából. Jó étvágyat!
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 610
- Feltöltés dátuma: 2022. január 03.
Ajánló
Tálaláskor készítsünk hozzá friss salátát, citromos öntettel, lila hagymát és joghurtot. Bármilyen más darált hússal is elkészíthető! Ha szeretitek a lencsét, ezt ki kell próbálnotok!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- Speciális étrendek:
Rebeka's Home
23 recept
Teljes videót a linken eléritek!https://youtu.be/wd5KXZ0mWCI Nagyon kellemes ízvilág a fahéj, mazsola és darált hús. Próbáljátok ki!