Bodzabogyó

A bodzabogyó egy rendkívül népszerű és sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Sötétlila színe, különleges íze és jelentős egészségügyi előnyei miatt számos ételben és italban megtalálható. Gyakran használják szörpök, lekvárok, gyümölcslevek, de akár édességek és húsok mellé készült szószok készítéséhez is.
A bodzabogyó friss, édeskés, enyhén fanyar íze kiválóan harmonizál más gyümölcsökkel és fűszerekkel. Antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így nemcsak finom, hanem egészséges is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A bodzabogyó kisméretű, sötétlila, gyöngyszerű bogyókból álló fürtökben terem. A fekete bodza cserjéje gyakori látvány az erdők szélén, sövényekben, valamint utak mentén. A növény júniusban virágzik, termése pedig augusztus végétől szeptemberig érik.
A bodzabogyó gazdag C-vitaminban, flavonoidokban és rostokban, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású vegyületekben. Azonban fontos tudni, hogy a bodzabogyót nyersen nem ajánlott fogyasztani, mivel enyhén mérgező lehet; főzéssel azonban biztonságosan fogyasztható.
Bodzabogyót frissen a szedési szezonban (augusztus-szeptember) találhatunk piacokon vagy termelőknél. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a bogyók legyenek fényesek, ép állapotúak, és ne legyenek rajtuk penészfoltok. A zöld vagy éretlen bogyók nem alkalmasak fogyasztásra, ezért válasszunk teljesen beérett, mélylila terméseket.
Ha nem sikerül frissen beszerezni, szárított vagy fagyasztott formában is elérhető, de a boltban kapható bodzaszörpök és lekvárok is kiváló alternatívák.
A bogyókat a fürtökről óvatosan le kell szedni, és alaposan megmosni. Ügyeljünk arra, hogy eltávolítsuk a zöld részeket, mert ezek keserűek és enyhén mérgezőek lehetnek. A bogyók főzés során adják ki igazán a zamatukat. Egy lábasba helyezve kevés vízzel és cukorral együtt főzhetjük, hogy szörpöt vagy lekvárt készítsünk belőle. Ízlés szerint citromhéj, fahéj vagy szegfűszeg is hozzáadható az intenzívebb íz érdekében. A főtt bodzabogyó kiváló alapanyag gyümölcslevesekhez, gyümölcsöntetekhez és különféle desszertekhez. Szószként remekül illik sült húsokhoz, különösen kacsához vagy vadételekhez.
A bodzabogyóból számos ízletes fogás és ital készíthető, többek között szörpöket és gyümölcsleveket, melyeket hűsítő italokhoz vagy koktélokhoz is használhatjuk. Készülhet belőle lekvár és zselé, mely kiváló reggeli kiegészítő, de süteményekbe tölteléknek is ideális.
De akár lehet belőle fagylaltot, pudingot, muffint, pitét vagy gyümölcstortát is alkotni. Ezen kívül remek leves készülhet belőle.
Még több bozdzabogyós receptért görgess lejjebb!
A bodzabogyó szezonja augusztustól októberig tart, ekkor érik be teljesen.
A friss bodzabogyót hűtőben, egy jól szellőző edényben vagy papírzacskóban érdemes tárolni, de néhány napon belül fel kell használni, mert gyorsan romlik.
fehérjetartalom
0.66 g
zsírtartalom
0.35 g
szénhidráttartalom
18.4 g
víztartalom
79.8 g
Foszfor
39 mg
Kalcium
38 mg
Nátrium
6 mg
Magnézium
5 mg
B6 vitamin
0.23 g
C vitamin
36 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.14 mg
fehérje
0.66 g
Zsír
telített zsírsav
0.023 g
egyszeresen telített zsírsav
0.08 g
többszörösen telített zsírsav
0.247 g
ásványi anyagok
Kalcium
38 mg
Vas
1.6 mg
Magnézium
5 mg
Foszfor
39 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.11 mg
Réz
0.061 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
7 g
víz
79.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.07 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.06 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.14 mg
Folát
6 µg
A vitamin
30 µg
C vitamin
36 mg
B6 vitamin
0.23 g
Ha már hétvége, adjuk meg a módját az ebédnek is: aranyló húsleves, sült tarja sült krumplival és szédítő krémes kényeztet.
NosaltyEgyelőre előszezon van, de nemsokára egekbe emelkedik az eper ára országszerte, különösen a fővárosban. Lássuk a 2025-ös eperszezon előrelátható árait!
NosaltyA tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.
NosaltyAz orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!
8 hónap alatt fogyott 90 kilót, és mindezt 2 tápanyag száműzésével érte el. Így szabadult meg súlyfeleslegétől az olasz séf, Matteo Grandi.
Mint az sejthető volt, eléggé magas elvárásai vannak az énekesnőnek.
Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...
Kedvenc tésztafélénk egyike, imádjuk.....de csakis így - azt nem állítom, hogy a többi nem finom!!!......s kizárólag házi sertészsírral.....no étolaj.....Édesanyámtól lestem el, még ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!