Bodzabogyó

Bodzabogyó

Leírás

Bodzabogyó – receptek, leírás, tippek

A bodzabogyó egy rendkívül népszerű és sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Sötétlila színe, különleges íze és jelentős egészségügyi előnyei miatt számos ételben és italban megtalálható. Gyakran használják szörpök, lekvárok, gyümölcslevek, de akár édességek és húsok mellé készült szószok készítéséhez is.

A bodzabogyó friss, édeskés, enyhén fanyar íze kiválóan harmonizál más gyümölcsökkel és fűszerekkel. Antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így nemcsak finom, hanem egészséges is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a bodzabogyó?

A bodzabogyó kisméretű, sötétlila, gyöngyszerű bogyókból álló fürtökben terem. A fekete bodza cserjéje gyakori látvány az erdők szélén, sövényekben, valamint utak mentén. A növény júniusban virágzik, termése pedig augusztus végétől szeptemberig érik.

A bodzabogyó gazdag C-vitaminban, flavonoidokban és rostokban, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású vegyületekben. Azonban fontos tudni, hogy a bodzabogyót nyersen nem ajánlott fogyasztani, mivel enyhén mérgező lehet; főzéssel azonban biztonságosan fogyasztható.

Hogyan vásároljuk?

Bodzabogyót frissen a szedési szezonban (augusztus-szeptember) találhatunk piacokon vagy termelőknél. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a bogyók legyenek fényesek, ép állapotúak, és ne legyenek rajtuk penészfoltok. A zöld vagy éretlen bogyók nem alkalmasak fogyasztásra, ezért válasszunk teljesen beérett, mélylila terméseket.

Ha nem sikerül frissen beszerezni, szárított vagy fagyasztott formában is elérhető, de a boltban kapható bodzaszörpök és lekvárok is kiváló alternatívák.

Hogyan készítsük el a bodzabogyót?

A bogyókat a fürtökről óvatosan le kell szedni, és alaposan megmosni. Ügyeljünk arra, hogy eltávolítsuk a zöld részeket, mert ezek keserűek és enyhén mérgezőek lehetnek. A bogyók főzés során adják ki igazán a zamatukat. Egy lábasba helyezve kevés vízzel és cukorral együtt főzhetjük, hogy szörpöt vagy lekvárt készítsünk belőle. Ízlés szerint citromhéj, fahéj vagy szegfűszeg is hozzáadható az intenzívebb íz érdekében. A főtt bodzabogyó kiváló alapanyag gyümölcslevesekhez, gyümölcsöntetekhez és különféle desszertekhez. Szószként remekül illik sült húsokhoz, különösen kacsához vagy vadételekhez.

Mi készülhet belőle?

A bodzabogyóból számos ízletes fogás és ital készíthető, többek között szörpöket és gyümölcsleveket, melyeket hűsítő italokhoz vagy koktélokhoz is használhatjuk. Készülhet belőle lekvár és zselé, mely kiváló reggeli kiegészítő, de süteményekbe tölteléknek is ideális.
De akár lehet belőle fagylaltot, pudingot, muffint, pitét vagy gyümölcstortát is alkotni. Ezen kívül remek leves készülhet belőle.

Még több bozdzabogyós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A bodzabogyó szezonja augusztustól októberig tart, ekkor érik be teljesen.

hogyan tároljam

A friss bodzabogyót hűtőben, egy jól szellőző edényben vagy papírzacskóban érdemes tárolni, de néhány napon belül fel kell használni, mert gyorsan romlik.

100g Bodzabogyó

fehérjetartalom

0.66 g

zsírtartalom

0.35 g

szénhidráttartalom

18.4 g

víztartalom

79.8 g

gramm bodzabogyó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

39 mg

Kalcium

38 mg

Nátrium

6 mg

Magnézium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.23 g

C vitamin

36 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.14 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.66 g

Zsír

telített zsírsav

0.023 g

egyszeresen telített zsírsav

0.08 g

többszörösen telített zsírsav

0.247 g

ásványi anyagok

Kalcium

38 mg

Vas

1.6 mg

Magnézium

5 mg

Foszfor

39 mg

Nátrium

6 mg

Cink

0.11 mg

Réz

0.061 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

7 g

víz

79.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.07 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.06 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.14 mg

Folát

6 µg

A vitamin

30 µg

C vitamin

36 mg

B6 vitamin

0.23 g

18 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!