Bodzabogyó-elixír
- 1% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 678.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 285 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 293 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 598.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 270 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.8 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2713.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 1141 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 150 mg
-
Foszfor 1170 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 652 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 210 mg
VÍZ
-
Összesen 2394 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 900 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1080 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 77.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
3 kg bodzabogyó
-
10 dkg cukor
Elkészítés
- Szedjünk bodzát, majd készítsük elő: csumázzuk le és turmixoljuk össze (botmixer). Én nem szoktam megmosni tekintve, hogy erdő-mezőről szedem, nem poros út mellől. A bogyó és héj elválasztására használhatunk harisnyát (20 den) vagy sűrűbb szitát. Előbbinél egyik szárába töltünk pár merőkanálnyit, majd kipréseljük.
- Nem zománcozott és odaragadós edényben főzzük. Az elején elegendő pár percenkénti kavarás, de amikor látjuk, hogy sűrűsödik (olaj állagú lesz és jelentős volumenét elpárologta már), akkor érdemes mellette állni.
- Amikor azt látjuk, hogy a kezdetű űrtartalom több mint 50%-a elpárolgott, és elkezd olvasztott csokoládé állagú lenni, adjunk hozzá cukrot. A kész lekvárral nehéz "bánni", tekintve, hogy az üvegekbe töltés közben kihűlve már lehetetlen önteni.
- Az általam megadott mennyiségek csak körülbelüli értékek, mert nem méricskélek. Számolhatunk úgy, hogy a majdnem kész lekvár 10-20%-át tegye ki a cukor mennyiség. Az én esetemben a kész lekvár 450 ml-nyi lett, és ebben kb. 100 g cukor van.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2227
- Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 13.
Ajánló
Lehetséges, hogy a bogyóhéjjal történő ELŐfőzés során kiszabaduló pektin hamarabb tenné sűrűbbé az elkészülő lekvárt. Majd kihűlés után is átlehet passzírozni és visszatenni főni. Én így még nem próbáltam.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Sokféle bodzabogyólekvárt ettem (almával keverve, dzsemfixszel, héjjal benne), de ezt a karamellizált ízhatást, ezzel a sűrűséggel csak így elkészítve éreztem. Amikor megkóstoltattam valakit, aki még éltében nem evett effélét, akkor mindig a csokoládéhoz vagy valamilyen gyógynövényes elixírhez (innen adtam a nevét) hasonlították. Így főzve a lekvár olyan sűrű, hogy kanállal is nehéz kiszedni, nyúlós, és nem igazán kenhető. Gasztro-ajándéknak készítettem kis (50 ml-s) üvegekbe. Elkészítése során az ember szed egy 10 literes vödörrel, mire lecsumázza lesz belőle 5 l, majd ha összeturmixolja marad 4 l. Átpasszírozva már csak 3 . Befőzve sűrűsödésig és eltevésig marad mindössze 1. Ezért mondom macerásnak.