r
Nosalty Logó

Bodzabogyós pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Bodzabogyós pite
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 507 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4056 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 291 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    177 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 507 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    49.7 g

Zsír

  • Összesen
    174 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    647 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3811.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    347 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    760 mg
  • Nátrium
    2407 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    586.7 g
  • Cukor
    161 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    564.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1594 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    189 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1416 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    294 micro
Összesen 4056 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 291 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük egy tálban a cukorral és sóval. A hideg vajat kockázzuk, majd a liszthez szórjuk. Az ujjbegyeinkkel elkezdjük morzsolni, nyomkodni a vajkockákat a lisztben. Dolgozzunk gyorsan, nehogy megolvadjon a zsiradék. Ha már nagyrészt szétnyomkodtuk az összes nagyobb vajdarabot, kezdjük el hozzácsorgatni a jeges vizet a lisztes alaphoz. Nem kell sok, csak annyit csorgassunk bele, amitől összeáll a tészta.
  2. A tésztát egy gombóccá formázzuk (ne legyen ragacsos, inkább legyen szárazabb a felülete), majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 30-60 percig.
  3. Ha a tészta eleget pihent, kivesszük és két egyenlő részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra, majd a sodrófa segítségével beemeljük egy 20 centiméter átmérőjű piteformába. Elegyengetjük benne, majd levágjuk a felesleges széleket. Megtöltésig visszatesszük a hűtőbe.

A töltelékhez

  1. A leszárazott, megtisztított bodzabogyót, cukrot és citromlevet összefőzzük egy fazékban. Ha már levet eresztett, kiveszünk a folyadékból pár evőkanálnyit és csomómentesre keverjük benne a keményítőt. Visszaöntjük a lábasba, majd sűrűre főzzük a tölteléket. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A kihűlt tölteléket beleöntjük a tésztával kibélelt formába. A második tésztafelet is kinyújtjuk, majd derelyeszaggatóval ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Berácsozzuk velük a pite tetejét. A felül lévő tésztarészeket lekenjük a felvert tojássárgájával, majd megszórjuk barna cukorral.
  3. A pitét 180 fokon 40 percig sütjük. Ha kész, kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor szeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk hozzá vaníliafagylaltot is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 257
  • Feltöltés dátuma: 2024. július 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bodzabogyós pite
Lakos Benedek 373 recept

A kerek, rácsos amerikai jellegű piték tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt kaphatnak töltelékükként. Ha egy igazán különleges süteményt szeretnénk sütni, ráadásul olyan gyümölcsből, ami viszonylag kevés figyelmet kap, válasszuk a bodzabogyót. Izgalmas lesz!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...