r
Nosalty Logó

Bodzabogyós pite

Lakos Benedek
Bodzabogyós pite
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

507
Kalória
6.2g
Fehérje
73.3g
Szénhidrát
21.8g
Zsír
70.5g
Víz
80.9g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
20.1g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 507 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4056 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 291 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    476.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    177 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 507 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    49.7 g

Zsír

  • Összesen
    174 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    647 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3811.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    347 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    760 mg
  • Nátrium
    2407 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    586.7 g
  • Cukor
    161 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    564.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1594 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    189 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1416 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    294 micro
Összesen 4056 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 291 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük egy tálban a cukorral és sóval. A hideg vajat kockázzuk, majd a liszthez szórjuk. Az ujjbegyeinkkel elkezdjük morzsolni, nyomkodni a vajkockákat a lisztben. Dolgozzunk gyorsan, nehogy megolvadjon a zsiradék. Ha már nagyrészt szétnyomkodtuk az összes nagyobb vajdarabot, kezdjük el hozzácsorgatni a jeges vizet a lisztes alaphoz. Nem kell sok, csak annyit csorgassunk bele, amitől összeáll a tészta.
  2. A tésztát egy gombóccá formázzuk (ne legyen ragacsos, inkább legyen szárazabb a felülete), majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 30-60 percig.
  3. Ha a tészta eleget pihent, kivesszük és két egyenlő részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra, majd a sodrófa segítségével beemeljük egy 20 centiméter átmérőjű piteformába. Elegyengetjük benne, majd levágjuk a felesleges széleket. Megtöltésig visszatesszük a hűtőbe.

A töltelékhez

  1. A leszárazott, megtisztított bodzabogyót, cukrot és citromlevet összefőzzük egy fazékban. Ha már levet eresztett, kiveszünk a folyadékból pár evőkanálnyit és csomómentesre keverjük benne a keményítőt. Visszaöntjük a lábasba, majd sűrűre főzzük a tölteléket. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A kihűlt tölteléket beleöntjük a tésztával kibélelt formába. A második tésztafelet is kinyújtjuk, majd derelyeszaggatóval ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Berácsozzuk velük a pite tetejét. A felül lévő tésztarészeket lekenjük a felvert tojássárgájával, majd megszórjuk barna cukorral.
  3. A pitét 180 fokon 40 percig sütjük. Ha kész, kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor szeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk hozzá vaníliafagylaltot is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A kerek, rácsos amerikai jellegű piték tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt kaphatnak töltelékükként. Ha egy igazán különleges süteményt szeretnénk sütni, ráadásul olyan gyümölcsből, ami viszonylag kevés figyelmet kap, válasszuk a bodzabogyót. Izgalmas lesz!

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...