Bodzabogyós pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
1g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
6g víz0 kcal
A töltelékhez
-
63g bodzabogyó46 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
14 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
Összesen
507
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
6g só0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
50g víz0 kcal
A töltelékhez
-
500g bodzabogyó365 kcal
-
24g citromlé5 kcal
-
114 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
Összesen
4056
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
28.8g finomliszt105 kcal
-
14.4g vaj103 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
3.6g víz0 kcal
A töltelékhez
-
36g bodzabogyó26 kcal
-
1.7g citromlé0 kcal
-
2.2g étkezési keményítő8 kcal
-
7.2g cukor28 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
1.4g barna cukor5 kcal
Összesen
291
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 476.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 301 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 70.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 177 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
507
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 49.7 g
Zsír
-
Összesen 174 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 647 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3811.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 347 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 760 mg
-
Nátrium 2407 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 586.7 g
-
Cukor 161 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 564.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1594 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 189 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 245 mg
-
Retinol - A vitamin: 1416 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 334 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 294 micro
Összesen
4056
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 274.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 173 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 40.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
291
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
400 g finomliszt
-
1 teáskanál só
-
4 ek cukor
A töltelékhez
-
500 g bodzabogyó
-
3 ek citromlé
-
2 ek étkezési keményítő
-
100 g cukor
-
1 db tojássárgája
-
2 ek barna cukor
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük egy tálban a cukorral és sóval. A hideg vajat kockázzuk, majd a liszthez szórjuk. Az ujjbegyeinkkel elkezdjük morzsolni, nyomkodni a vajkockákat a lisztben. Dolgozzunk gyorsan, nehogy megolvadjon a zsiradék. Ha már nagyrészt szétnyomkodtuk az összes nagyobb vajdarabot, kezdjük el hozzácsorgatni a jeges vizet a lisztes alaphoz. Nem kell sok, csak annyit csorgassunk bele, amitől összeáll a tészta.
- A tésztát egy gombóccá formázzuk (ne legyen ragacsos, inkább legyen szárazabb a felülete), majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 30-60 percig.
- Ha a tészta eleget pihent, kivesszük és két egyenlő részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra, majd a sodrófa segítségével beemeljük egy 20 centiméter átmérőjű piteformába. Elegyengetjük benne, majd levágjuk a felesleges széleket. Megtöltésig visszatesszük a hűtőbe.
A töltelékhez
- A leszárazott, megtisztított bodzabogyót, cukrot és citromlevet összefőzzük egy fazékban. Ha már levet eresztett, kiveszünk a folyadékból pár evőkanálnyit és csomómentesre keverjük benne a keményítőt. Visszaöntjük a lábasba, majd sűrűre főzzük a tölteléket. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt tölteléket beleöntjük a tésztával kibélelt formába. A második tésztafelet is kinyújtjuk, majd derelyeszaggatóval ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Berácsozzuk velük a pite tetejét. A felül lévő tésztarészeket lekenjük a felvert tojássárgájával, majd megszórjuk barna cukorral.
- A pitét 180 fokon 40 percig sütjük. Ha kész, kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor szeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk hozzá vaníliafagylaltot is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 257
- Feltöltés dátuma: 2024. július 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
A kerek, rácsos amerikai jellegű piték tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt kaphatnak töltelékükként. Ha egy igazán különleges süteményt szeretnénk sütni, ráadásul olyan gyümölcsből, ami viszonylag kevés figyelmet kap, válasszuk a bodzabogyót. Izgalmas lesz!