r
Nosalty Logó

Zsurek (Żurek), a lengyel kovászos leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
0 csillag • 0 értékelés •0 hozzászólás

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Zsurek (Żurek), a lengyel kovászos leves
Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
vadkovászos
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Összesen 826 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Összesen 3300 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Összesen 121 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.1 g

Zsír

  • Összesen
    56 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3834.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    3561 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    375 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    1315 micro
  • β-karotin
    3146 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    337 micro
Összesen 826 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.3 g

Zsír

  • Összesen
    224.1 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15337.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    244 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    638 mg
  • Nátrium
    14243 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    820.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1502 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    463 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12584 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1348 micro
Összesen 3300 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    560.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    521 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    192 micro
  • β-karotin
    460 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 121 kcal

Hozzávalók

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Elkészítés

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

  1. Egy befőttesüvegbe keverjük össze a rozslisztet és a langyos vizet.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és a szegfűborsot.
  3. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni 3-5 napig. Naponta egyszer finoman keverjük meg. Amikor az alaplé savanykás illatú, készen is van.

A leveshez:

  1. Egy nagy lábosban főzzük fel a füstölt húst és a kolbászt a húsleves alaplében. Adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát, babérlevelet és a szegfűborsot.
  2. Lassú tűzön főzzük a levest 30-40 percig, amíg a húsok megpuhulnak és a zöldségek is megfőnek.
  3. Vegyük ki a húst és a kolbászt, szeleteljük fel őket, majd tegyük vissza a levesbe.
  4. Adjuk hozzá a zakwas-t (az erjesztett alaplevet) a leveshez. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy csipet tárkonyt, majorannát vagy lestyánt. Ha savanykásabb levest szeretnénk, adjunk hozzá több zakwas-t.
  5. Opcionálisan hozzáadhatunk tejfölt, hogy a leves krémesebb legyen.
  6. Tálaljuk a levest szeletelt kolbásszal és főtt tojással. Hagyományosan kenyértálban szolgálják fel, de bármilyen tál is megfelel.

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 44
  • 7 napos nézettség: 231
  • Össznézettség: 2471
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 23.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

Zsurek (Żurek), a lengyel kovászos leves
Hering András 191 recept

A zsurek (żurek) egy hagyományos lengyel savanykás leves, amelyet rozsliszt erjesztésével készült alaplével készítenek. Jellegzetes, savanykás íze van, amit a fermentált rozsliszt ad. Ez az étel általában gazdag és laktató, különféle füstölt húsokkal, fehérkolbásszal, tojással és néha zöldségekkel készítik. A Żurek a lengyel konyha egyik ikonikus fogása, különösen népszerű húsvétkor, amikor gyakran frissen sült kenyérből készült „edényben” (kenyértálban) szolgálják fel. Ha nincs időnk zakwas-t készíteni, savanykás rozsliszt alapú készítményt vásárolhatunk néhány boltban. A Żurek gazdagabbá tehető burgonyával vagy még több zöldséggel.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Címlapról ajánljuk

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!