Zsurek (Żurek), a lengyel kovászos leves
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
vadkovászos
- 14% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
Zakwas (az erjesztett alapléhez):
-
25g rozsliszt87 kcal
-
125g víz0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
A leveshez:
-
125g kolbász565 kcal
-
50g sonka69 kcal
-
250g alaplé18 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g tárkony1 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
41g tojás52 kcal
Összesen
826
kcal
- 14% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
Zakwas (az erjesztett alapléhez):
-
100g rozsliszt349 kcal
-
500g víz0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
A leveshez:
-
500g kolbász2260 kcal
-
200g sonka276 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1g tárkony3 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
165g tojás208 kcal
Összesen
3300
kcal
- 14% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
Zakwas (az erjesztett alapléhez):
-
3.7g rozsliszt13 kcal
-
18.3g víz0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
A leveshez:
-
18.3g kolbász83 kcal
-
7.3g sonka10 kcal
-
36.5g alaplé3 kcal
-
6.2g sárgarépa2 kcal
-
3.3g fehérrépa2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
6g tojás8 kcal
Összesen
121
kcal
- 14% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.1 g
Zsír
-
Összesen 56 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3834.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 3561 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 205.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 375 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 1315 micro
-
β-karotin 3146 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 337 micro
Összesen
826
kcal
- 14% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 180.3 g
Zsír
-
Összesen 224.1 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15337.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 244 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 638 mg
-
Nátrium 14243 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 820.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1502 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 463 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 5261 micro
-
β-karotin 12584 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1348 micro
Összesen
3300
kcal
- 14% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 560.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 521 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 192 micro
-
β-karotin 460 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
Zakwas (az erjesztett alapléhez):
-
100 g rozsliszt
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
1 csipet só
A leveshez:
-
1 l alaplé
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
szegfűbors ízlés szerint
-
1 tk tárkony
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
Zakwas (az erjesztett alapléhez):
- Egy befőttesüvegbe keverjük össze a rozslisztet és a langyos vizet.
- Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és a szegfűborsot.
- Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni 3-5 napig. Naponta egyszer finoman keverjük meg. Amikor az alaplé savanykás illatú, készen is van.
A leveshez:
- Egy nagy lábosban főzzük fel a füstölt húst és a kolbászt a húsleves alaplében. Adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát, babérlevelet és a szegfűborsot.
- Lassú tűzön főzzük a levest 30-40 percig, amíg a húsok megpuhulnak és a zöldségek is megfőnek.
- Vegyük ki a húst és a kolbászt, szeleteljük fel őket, majd tegyük vissza a levesbe.
- Adjuk hozzá a zakwas-t (az erjesztett alaplevet) a leveshez. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy csipet tárkonyt, majorannát vagy lestyánt. Ha savanykásabb levest szeretnénk, adjunk hozzá több zakwas-t.
- Opcionálisan hozzáadhatunk tejfölt, hogy a leves krémesebb legyen.
- Tálaljuk a levest szeletelt kolbásszal és főtt tojással. Hagyományosan kenyértálban szolgálják fel, de bármilyen tál is megfelel.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 11
- Feltöltés dátuma: 2024. november 23.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
ünnepi főételek és köretek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
Hering András
184 recept
A zsurek (żurek) egy hagyományos lengyel savanykás leves, amelyet rozsliszt erjesztésével készült alaplével készítenek. Jellegzetes, savanykás íze van, amit a fermentált rozsliszt ad. Ez az étel általában gazdag és laktató, különféle füstölt húsokkal, fehérkolbásszal, tojással és néha zöldségekkel készítik. A Żurek a lengyel konyha egyik ikonikus fogása, különösen népszerű húsvétkor, amikor gyakran frissen sült kenyérből készült „edényben” (kenyértálban) szolgálják fel. Ha nincs időnk zakwas-t készíteni, savanykás rozsliszt alapú készítményt vásárolhatunk néhány boltban. A Żurek gazdagabbá tehető burgonyával vagy még több zöldséggel.