r
Nosalty Logó

Zsurek (Żurek), a lengyel kovászos leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Zsurek (Żurek), a lengyel kovászos leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
vadkovászos
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Összesen 826 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Összesen 3300 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Összesen 121 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.1 g

Zsír

  • Összesen
    56 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3834.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    3561 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    375 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    1315 micro
  • β-karotin
    3146 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    337 micro
Összesen 826 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.3 g

Zsír

  • Összesen
    224.1 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15337.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    244 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    638 mg
  • Nátrium
    14243 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    820.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1502 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    463 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12584 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1348 micro
Összesen 3300 kcal
  • 14% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    560.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    521 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    192 micro
  • β-karotin
    460 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 121 kcal

Hozzávalók

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Elkészítés

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

  1. Egy befőttesüvegbe keverjük össze a rozslisztet és a langyos vizet.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és a szegfűborsot.
  3. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni 3-5 napig. Naponta egyszer finoman keverjük meg. Amikor az alaplé savanykás illatú, készen is van.

A leveshez:

  1. Egy nagy lábosban főzzük fel a füstölt húst és a kolbászt a húsleves alaplében. Adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát, babérlevelet és a szegfűborsot.
  2. Lassú tűzön főzzük a levest 30-40 percig, amíg a húsok megpuhulnak és a zöldségek is megfőnek.
  3. Vegyük ki a húst és a kolbászt, szeleteljük fel őket, majd tegyük vissza a levesbe.
  4. Adjuk hozzá a zakwas-t (az erjesztett alaplevet) a leveshez. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy csipet tárkonyt, majorannát vagy lestyánt. Ha savanykásabb levest szeretnénk, adjunk hozzá több zakwas-t.
  5. Opcionálisan hozzáadhatunk tejfölt, hogy a leves krémesebb legyen.
  6. Tálaljuk a levest szeletelt kolbásszal és főtt tojással. Hagyományosan kenyértálban szolgálják fel, de bármilyen tál is megfelel.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 11
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 23.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

Zsurek (Żurek), a lengyel kovászos leves
Hering András 184 recept

A zsurek (żurek) egy hagyományos lengyel savanykás leves, amelyet rozsliszt erjesztésével készült alaplével készítenek. Jellegzetes, savanykás íze van, amit a fermentált rozsliszt ad. Ez az étel általában gazdag és laktató, különféle füstölt húsokkal, fehérkolbásszal, tojással és néha zöldségekkel készítik. A Żurek a lengyel konyha egyik ikonikus fogása, különösen népszerű húsvétkor, amikor gyakran frissen sült kenyérből készült „edényben” (kenyértálban) szolgálják fel. Ha nincs időnk zakwas-t készíteni, savanykás rozsliszt alapú készítményt vásárolhatunk néhány boltban. A Żurek gazdagabbá tehető burgonyával vagy még több zöldséggel.

Hozzávalók

Zakwas (az erjesztett alapléhez):

A leveshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...