Zöldspárgás rizottó balzsamecet-zselével
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
A rizottóhoz
-
67g rizottó rizs239 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
6 kcal
-
3 kcal
-
167g zöldség alaplé12 kcal
-
33g víz0 kcal
-
23g parmezán sajt91 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
167g zöldspárga23 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
1g balzsamecet1 kcal
-
17g parmezán sajt65 kcal
Összesen
620
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
A rizottóhoz
-
200g rizottó rizs716 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
28g salottahagyma18 kcal
-
10 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
100g víz0 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
500g zöldspárga70 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
3g balzsamecet3 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
Összesen
1862
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
A rizottóhoz
-
11.8g rizottó rizs42 kcal
-
5.9g fehérbor5 kcal
-
1.7g salottahagyma1 kcal
-
4.7g halványító zeller1 kcal
-
29.5g zöldség alaplé2 kcal
-
5.9g víz0 kcal
-
4.1g parmezán sajt16 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
29.5g zöldspárga4 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
0.2g balzsamecet0 kcal
-
12 kcal
Összesen
110
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 21.8 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2069.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 525 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 423 mg
-
Nátrium 1032 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 225 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 255 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 230 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 643 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 896 micro
Összesen
620
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 65.3 g
Zsír
-
Összesen 83.4 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6207.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 1575 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 173 mg
-
Foszfor 1269 mg
-
Nátrium 3095 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 185.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 674.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 766 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 178 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 689 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 604 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1929 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2689 micro
Összesen
1862
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 366.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 183 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Összesen
110
kcal
Hozzávalók
A rizottóhoz
-
100 ml fehérbor
-
2 közepes szár halványító zeller
-
500 ml zöldség alaplé
-
40 g vaj
-
1 ek vaj
-
1 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
A tálaláshoz
Elkészítés
A rizottóhoz
- A zöldség alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
- Egy vastag falú edényben diónyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított hagymát és vékonyra szeletelt zellert puhára pároljuk benne.
- Közben egy lábasban vizet forralunk, a spárgafejeket két percre a lobogó vízbe dogjuk, majd hideg vízbe mártjuk, leszűrjük és félretesszük. A vizet is félretesszük, amiben a spárgacsúcsokat blansíroztuk, mert később ebből is teszünk a rizottóhoz.
- Hozzáadjuk a mosatlan rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
- Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből (miután ez elfogy a spárga főzőlevéből) kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek. Sóval ízesítjük.
- Zárásként hozzákeverjük a spárgacsúcsokat, a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.
- Utána azonnal tányérokra szedjük, néhány parmezánforgácsot ültetünk a tetejére, azokra tesszük a balzsamecet-zselét és rögtön fogyasztjuk.
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 11135
- Feltöltés dátuma: 2008. április 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Petra
537 recept
Olvastam valahol, hogy az igazi ínyencek csak a spárga zsenge, rügyekkel teli csúcsát fogyasztják. Gondoltam kipróbálom, miért ne? Krémes rizottóba kerültek a spárgafejek, a balzsamecet-zselé pedig improvizáció eredményeként landolt a parmezánforgácsokon a tányérok tetejére. Hiba lett volna kihagyni, eszméletlen jó ízpárosítás. Mindenkinek csak ajánlani tudom kipróbálását. (Balzsamecet-zselé hiányában jó minőségű balzsamecetet csepegtessük a parmezánra.)