Zöldspárga csípős citromos-tejfölös mártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
250g zöldspárga35 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
3g fehérborecet0 kcal
-
0 kcal
-
4g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
34g bacon134 kcal
-
500g víz0 kcal
Összesen
413
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
5g fehérborecet1 kcal
-
0 kcal
-
7g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
68g bacon267 kcal
-
1000g víz0 kcal
Összesen
826
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
27.7g zöldspárga4 kcal
-
11.1g tejföl22 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0.3g fehérborecet0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
3.8g bacon15 kcal
-
55.5g víz0 kcal
Összesen
46
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 36.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2117.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 1667 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 758.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 811 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1247 micro
Összesen
413
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 21.9 g
Zsír
-
Összesen 72.4 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4235.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 323 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 448 mg
-
Nátrium 3333 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 1517.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 388 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 196 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1622 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2495 micro
Összesen
826
kcal
- 1% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 185 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 84.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
46
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg zöldspárga
-
200 g tejföl
-
0.3 citromból nyert citromlé
-
1 ek fehérborecet
-
1 tk só
-
1 teáskanál cukor
-
0.5 tk fehér bors
-
1 ek olívaolaj
-
4 szelet bacon
-
1 l víz
Elkészítés
- A spárgákat tisztítjuk,"leveleit" eltávolítjuk. (Én krumpli hámozóval szoktam.) Az alsó gyökeres részt 3-4 cm magasságban jobban meghámozzuk, az se baj, ha levágjuk. Vízgőz fölött 7-11perc alatt készre gőzöljük (főzzük)cukros, sós, fehérborecetes vízben. (1/2, 1 liter víz felett,lehet közvetlenvízben is főzni, de akkor ügyeljünk, hogy ne főjön szét!)
- A tejfölbe belefacsarunk egy negyed fej citromot, beletesszük a sót, borsot, pirospaprikát. Én szeretem acsípőset, de édessel is lehet, ízlés kérdése. Összekeverjük, majd a hűtőbe állni hagyjuk, míg a spárga el nem készül.
- A spárga gőzölése mellett a 4 (lehet több is) bacon szeletet 1 ek olívaolajon megpirítjuk.
- Ha megfőtt a spárga, hirtelen hideg vízzel öntsük le, hogy ne essen szét, illetve, hogy tartsa meg a formáját.
- Ha mindennel készen vagyunk, találhatunk.
- Elkészítettem: 29 alkalommal
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2779
- Feltöltés dátuma: 2012. május 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nagyon szeretem a spárgát, bármilyen formában, körettel, mártással, de leginkább hollandi mártással. Szerettem volna készíteni, de nem találtam a hűtőben vajat, viszont tejfölből volt 3 dobozzal is. Kíváncsi voltam, hogy milyen lenne a spárga tejföllel. Nagyon szeretem még a csípőset, így az a gondolatom támadt, hogy mi lenne, ha egy kicsit feldobnám a tejfölt. Egyrészt "színesebb" lenne, másrészt jóval ízesebb. Raktam bele fehérborsot, sót, nagyed fej citromot, és a már említett erős pirospaprikát. Számomra egy új, a spárgához kifejezetten finom öntet/dresszing jött létre, amit sült bacon darabokkal találtam. Finom, könnyű étel! Előételnek, meleg napokon egyszerű főételnek is táláható.