Zöldségleves puha grízgaluskával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Walaky
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
8g vaj60 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
17g tv-paprika3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7g leveskocka22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
333g víz0 kcal
Grízgaluska
-
9g tojás12 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
236
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
50g vaj359 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g leveskocka134 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
2000g víz0 kcal
Grízgaluska
-
55g tojás69 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
72g búzadara259 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
1413
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
Leves
-
1.7g vaj13 kcal
-
5.6g sárgarépa2 kcal
-
6.3g fehérrépa4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
3.5g paradicsom1 kcal
-
3.5g tv-paprika1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.4g leveskocka5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
69.9g víz0 kcal
Grízgaluska
-
1.9g tojás2 kcal
-
1.7g vaj13 kcal
-
2.5g búzadara9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
51
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1214 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 1067 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 420.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 335 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 845 micro
-
β-karotin 2096 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 169 micro
Összesen
236
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.2 g
Zsír
-
Összesen 96.9 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 395 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7283.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 264 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 438 mg
-
Nátrium 6404 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 2522.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2007 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 189 mg
-
Retinol - A vitamin: 748 micro
-
α-karotin 5069 micro
-
β-karotin 12576 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 2574 micro
-
Lut-zea 1013 micro
Összesen
1413
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 224 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 177 micro
-
β-karotin 439 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 90 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
51
kcal
Hozzávalók
Leves
-
5 dkg vaj
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kis db vöröshagyma
-
1 közepes db paradicsom
-
1 közepes db tv-paprika
-
bors ízlés szerint
-
4 db leveskocka
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál petrezselyem
-
2 l víz
Grízgaluska
-
1 db tojás
-
5 dkg vaj
-
6 evőkanál búzadara
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál petrezselyem
Elkészítés
Leves
- Egy kb. 3 literes lábasban a vajon kissé megdinszteljük a megtisztított, megmosott, felkarikázott zöldségeket, felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk.
- A forrásban lévő levesünkhöz adjuk a többi hozzávalót, a petrezselyem kivételével. A hagymát héjastól, a paradicsomot félbevágva, a paprikát kimagozva, szintén félbevágva, a fokhagymát meghámozva, egészben hagyva. Kavargatjuk addig, míg a leveskockák teljesen feloldódnak, majd lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket, lefedve.
- Ha készen van, egy pohárba kiszedjük a paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát, jól kinyomjuk belőlük a levüket kanállal, melyet visszaöntünk a levesbe. Ezt követően beleszórjuk az aprított petrezselymet, majd jöhet a galuska.
- Tartalékra állítjuk a tüzet, s a galuskát beleszaggatjuk a levesbe mokkáskanállal úgy, hogy a kanalat belemártjuk a forró levesbe, ezzel a forró kanállal adagoljuk a galuskát, mindig belemártva a forró levesbe, míg el nem fogy a grízgaluska masszája.
- Megkavarjuk, majd lefedve 15 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, s kb. 1 óráig lefedve pihentetjük - ezalatt teljesen megpuhul, a leves sem hűl ki -, majd lehet tálalni. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
Grízgaluska
- Én már reggel elkészítem, de mindenképp legalább 2-3 órával azelőtt, mielőtt a levesbe tennénk!
- Egy lapos lábaskába tesszük a hozzávalókat, kanállal nyomkodva egynemű masszává dolgozzuk őket, a tetejét egyenesre elsimítjuk, s lefedve betesszük a hűtőbe a felhasználásig. Nem kell a tojást felverni, mielőtt hozzátesszük a többi hozzávalót!!! Amikor kivesszük a hűtőből felhasználásra, már nem szabad összekeverni, úgy, a megdermedt masszából kell szépen sorban kiskanállal kivennünk, azt belemeríteni a forró levesbe, így szépen lecsusszan a kanálról a massza, a következőt pedig könnyedén kivehetjük a forró kiskanalunkkal. Ha összekeveri valaki a hűtőből kivett masszát, akkor nem lesz jó!
- Elkészítettem: 35 alkalommal
- Receptkönyvben: 649
- Tegnapi nézettség: 30
- 7 napos nézettség: 217
- Össznézettség: 257011
- Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Walaky
186 recept
Egyszerű, de nagyon finom leves...... a grízgaluska tökéletes...... "nem kell mindig kaviár" :)...... nagyon szeretjük a grízgaluskát...... sokan vannak így, de félnek készíteni, mert vagy kőkemény lesz, vagy szétesik..... nos, ahogyan én készítem, azzal egyik sem történik meg, így tökéletes...... szétomlani csak a szánkban fog, pihe-puha :)......... lehet más zöldséget is beletenni, de itt most az egyszerűség és a galuska a domináns......... engem nem zavar, hogy nem szabályos alakú - erre nem is törekedtem soha :)....... ajánlom a grízgaluska-imádóknak, bátran ki lehet így próbálni, olyan lesz, ahogyan írtam....