Zöldborsóleves 11. - karajcsonttal
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
125g zöldborsó101 kcal
-
125g sertéscsont0 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
60g karalábé12 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
375g víz0 kcal
Összesen
263
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g zöldborsó405 kcal
-
500g sertéscsont0 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1500g víz0 kcal
Összesen
1048
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
15g zöldborsó12 kcal
-
15g sertéscsont0 kcal
-
4.8g sárgarépa2 kcal
-
5.4g fehérrépa3 kcal
-
7.2g karalábé1 kcal
-
3g paradicsom1 kcal
-
1.5g zöldpaprika0 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
-
0.9g disznózsír8 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g víz0 kcal
Összesen
30
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 475.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 218 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 619.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 405 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 113 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 232 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1291 micro
-
β-karotin 4223 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 3880 micro
Összesen
263
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.9 g
Zsír
-
Összesen 33.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1902.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 395 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 319 mg
-
Foszfor 871 mg
-
Nátrium 266 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 156 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 2477.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1621 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 451 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 926 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 578 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5166 micro
-
β-karotin 16890 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 2574 micro
-
Lut-zea 15520 micro
Összesen
1048
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 57 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 74.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 155 micro
-
β-karotin 506 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 77 micro
-
Lut-zea 465 micro
Összesen
30
kcal
Hozzávalók
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 db karalábé
-
1 db paradicsom
-
0.5 db zöldpaprika
-
1 csokor petrezselyem
-
2 ek disznózsír
-
2 evőkanál finomliszt
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1.5 l víz
Elkészítés
- A borsót kifejtjük,arépát-zöldségetfelkarikázzuk, a karalábét kisebb kockára felvágjuk,a petrezselyem zöldjétfinomra vágjuk.
- A csontokat alaposan megmossuk, hogy ne legyen szilánkos.
- A zsírt egy nagy fazékban, amibe minden bele fog férni, felforrósítjuk, a répát, zöldséget rádobjuk, és kevergetve addig pirítjuk, míg a zsír kissé elszíneződik a répától.
- Most az egészet meghintjük a liszttel, és addig kevergetjük, míg a liszt átpirul.
- Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt paprikával, elkeverjük. Hozzáadjuk a petrezselyem zöldjének jó felét, ezt is elkeverjük, és felöntjük 1 liter hideg vízzel, jól elkeverjük.(Tkp. rántást készítettünk a zöldséggel együtt.)
- Visszatesszük a tűzre, beleöntjük a borsót, a karalábét, beletesszük a karajcsontokat. Még annyi vizet öntünk alá, hogy jó sűrű maradjon (kb. még fél litert).
- Ízesítjük az egészben hagyott, debevágottparadicsommal, néhány karika paprikával, sóval, borssal.
- Élénk lángon felforraljuk. Ne hagyjuk magára, mert a liszt miatt felhabzik, és kifuthat.
- A lángot kicsire vesszük, és fedő alatt az egészet puhára főzzük.
- Tálaláskor meghintjük a maradék petrezselyem zöldjével.
- Elkészítettem: 1001 alkalommal
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 19451
- Feltöltés dátuma: 2011. június 25.
Ajánló
Ha kiettük belőle a csontot, de még maradt levesünk, tehetünk bele apró tésztát vagy nokedlit is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
A zöldborsóleves (de más leves is) szerintem akkor jó, ha megáll benne a kanál. (Persze, nem a rántástól, hanem a zöldségtől.) A karajcsonttól meg különösen jó íze lesz, nem beszélve a csont leszopogatásáról. Ezért én egyben veszem a karajt, és magam csontozom ki. Miután ügyetlen vagyok, sok hús marad rajta, de most épp erre van szükség. A többi zöldséglevest is így készítem (zöldség zsírban megfuttat, liszttel meghint), és nem utólag berántva, mert sokkal egyszerűbb.