Vörös tonhal kerti fűszerekkel, vajas újburgonyával
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.1 g
Zsír
-
Összesen 37.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 744.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 355 mg
-
Nátrium 204 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 206.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 834 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 227 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 823 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.3 g
Zsír
-
Összesen 74.9 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1488.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 188 mg
-
Foszfor 710 mg
-
Nátrium 409 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 412.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1667 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 19 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 454 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 179 mg
-
Retinol - A vitamin: 1646 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 264 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A tonhalszeleteket frissen őrölt borssal meghintjük,kevéske olívaolajjal meglocsoljuk, hűtőbe tesszük.
- Azsályaleveleket, mentaleveleket, kakukkfüvet (leveleit lemorzsolva), kapribogyót apróra vágjuk, majd egy csavarintásnyi citromlével, frissen őrölt rózsaborssal, kevéske chilivel, sóval ízesítjük és annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy sűrű, amolyan pesto-szerű krémet kapjunk. Ezt is hűtőbe tesszük.
- Ezután elkészítjük a burgonyát: héjukat kissé megkapargatva tisztítjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, félbevágjuk, majd serpenyőben olvasztott vajon átforgatjuk-kissé megpirítjuk. Ha sós vajat használunk (azzal nagyon finom!), nem nagyon kell sózni, egyébként ízlés szerint sózzuk.
- A halszeleteket kevés olajon forró serpenyőben, nagy lángon, oldalanként pontosan 1-1 percig sütjük. Ennyi idő bőven elég neki, a belseje szép rózsaszín és szaftos marad.
- Tálaláskor a zöldfűszeres "mártásból" kanalazunk rá.
- Sütés ideje: 2 perc
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 19046
- Feltöltés dátuma: 2010. május 21.
Ajánló
Egy pohár száraz fehérbor. A tányér harmóniáját kontrasztos körettel-mártással érhetjük el. A tonhal semleges ízvilágához remekül passzolnak a friss, markáns, citrusos vagy csípős fűszernövények, olyan köretek, mint a spárga, a zöldbab, édeskömény, vajban pirítva vagy gratinírozva, dominánsabb ízű mártások, a lehetőségeknek csak a fantáziánk vagy a szezonalitás szab határt. Ilyenkor tavasszal-nyáron ott sorakozik a zsálya, a menta, a kakukkfű stb. a kertemben, lassan már kinövik a ládát. :) És mivel újkrumpli-szezon van, ezt a fogást gondoltam ki ma estére a hűtőben pihenő két szelet friss tonhalam mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Pofonegyszerű, viszont különleges, könnyed ebéd/ vacsora, vagy meleg előétel. A friss tonhal köszönőviszonyban sincs dobozba zárt testvérével, ami - főleg, ha rossz minőségűt fogunk ki, illetve a sós vízben konzervált - leginkább a fűrészporra emlékeztet. A friss tonhal ellenben olyan nagyszerű alapanyag, mint a marhahús. Omlós, szaftos...már, ha jól készítjük el. Süthetjük borskéregben, vagy csak simán önmagában. Nem kell neki semmi cécó, hozza önmagát.