Vízen kullogó
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
25g tej14 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
4g porcukor14 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
1g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
A konyharuha kikenéséhez
-
8g margarin54 kcal
A hintéshez
-
5g cukor19 kcal
Összesen
874
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
100g tej56 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
4g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A konyharuha kikenéséhez
-
30g margarin215 kcal
A hintéshez
-
20g cukor77 kcal
Összesen
3493
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
9.6g tej5 kcal
-
2.4g élesztő3 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
48.1g finomliszt175 kcal
-
19.2g tejföl38 kcal
-
9.6g margarin69 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
A konyharuha kikenéséhez
-
2.9g margarin21 kcal
A hintéshez
-
1.9g cukor7 kcal
Összesen
335
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 40.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 138 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 867.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 235 mg
-
Nátrium 426 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 67.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 366 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 347 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 220 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Összesen
874
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 68.3 g
Zsír
-
Összesen 161.6 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 552 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3470.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 461 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 939 mg
-
Nátrium 1702 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 436.6 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 270.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1465 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 126 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 399 micro
-
Kolin: 443 mg
-
Retinol - A vitamin: 1389 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 879 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 537 micro
Összesen
3493
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
335
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A langyos tejbe kevés cukrot teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk. Félretesszük 10 percre, ezalatt fölfut.
- A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk, és a felfuttatott élesztővel,a tejföllel, a porcukorral, a puha margarinnal, sóval, citromhéjjal megdagasztjuk. A tészta elég ragacsos, ezért jobban járunk, ha konyhai robotgép dagasztókarjával végezzük. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Végül beledolgozzuk a két tojássárgáját.
- Egy nagy konyharuhát olvasztott margarinnal megkenünk, és a tésztát a közepére helyezzük. Átlós sarkait összekötjük, és egy fakanalat a csomók alatt átdugva, egy fazék hideg vízbe lógatjuk. Kb. másfél órán át kelesztjük. Akkor jó, ha a tészta feljön a víz tetejére.
- A gyúrólapot kristálycukorral meghintjük, és erre tesszük a tésztát. Kisebb ökölnyi darabokat tépünk belőle, kerek lappá nyújtjuk, felcsavarjuk, és kifli alakra hajtjuk.
- A cukrot úgy használjuk a szóráshoz, mint a lisztet. Lehet a tésztába sütésálló lekvárt is tenni, úgy még finomabb. A kifliket porcukorba forgatjuk, és 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- Hideg sütőbe toljuk - addig is kel a tészta, amíg a sütő melegszik -, és megsütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 97
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 23414
- Feltöltés dátuma: 2012. január 29.
Ajánló
Tokaji édes szamorodni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ez egy tipikus nagymamarecept! A mamim csinálta gyerekkorunkban, de mára már elfelejtettem. A "Hagyományos magyar konyha" című könyvemet lapozgattam, amikor rábukkantam, és "Jé, tényleg, ilyen is volt" felkiáltást a süti megsütése követte. Először simán csináltam, másodjára lekvárral töltve, mennyei mindenhogy, annyira puha a tésztája! És ahogy a cukor karamellizálódik a tetején... Elfeledteti a készítés nehézségeit, mert elég nehéz a ragacsos tésztával dolgozni, mivel csak cukorral szórjuk. Lehetne liszttel is, de nem akartam a tészta könnyű állagán rontani a plusz liszt beleszitálásával.