Vérnarancsos pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
13g finomliszt46 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g vaj60 kcal
A töltelékhez
-
36g vérnarancs12 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
10g vaj72 kcal
A díszítéshez
-
12g vérnarancs4 kcal
Összesen
258
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
A töltelékhez
-
426g vérnarancs146 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
120g vaj860 kcal
A díszítéshez
-
142g vérnarancs49 kcal
Összesen
3103
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
11.8g finomliszt43 kcal
-
2.4g porcukor9 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.8g vaj56 kcal
A töltelékhez
-
33.4g vérnarancs11 kcal
-
0.5g narancshéj0 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
7.8g cukor30 kcal
-
12.9g tojás16 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
9.4g vaj67 kcal
A díszítéshez
-
11.1g vérnarancs4 kcal
Összesen
241
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
258
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 42.8 g
Zsír
-
Összesen 199.6 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1468.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 360 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 641 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 297.7 g
-
Cukor 170 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 553.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1860 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 235 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 272 micro
-
Kolin: 683 mg
-
Retinol - A vitamin: 1783 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 660 micro
-
β-crypt 501 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1513 micro
Összesen
3103
kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 115.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Összesen
241
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
150 g finomliszt
-
30 g porcukor
-
1 csipet só
-
100 g vaj
A töltelékhez
-
3 közepes db vérnarancs
-
2 ek citromlé
-
100 g cukor
-
3 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
120 g vaj
A díszítéshez
-
1 közepes db vérnarancs
Elkészítés
A tésztához
- Sütőpapírból vágjunk ki egy kerek formát a sütőforma aljához és helyezzük bele.
- Egy keverőtálba szitáljuk össze a lisztet a porcukorral. Adjunk hozzá pici sót, majd kézzel csipkedjük össze a vajjal az egészet. Végül nyomogassuk bele egy cakkos szélű, lehetőleg lecsatolható aljú piteformába úgy, hogy mindenhol szép magasra jöjjön fel a széle a tál tetejééig.
- Tegyük a fagyasztóba a tálat, ameddig bemelegedik a sütő, de legalább 15 percre, hogy a vaj kicsit megdermessze a tésztát.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a rácsot tegyük az alsó harmadba.
- Süssük az alaptésztát aranybarnára, ez kb. 25 perc, aztán vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni a formában.
A töltelékhez
- Mialatt hűl a tészta, készítsük el a töltelékkrémet. Helyezzünk egy sűrű szövésű szitát egy hőálló tálra, és tegyük félre.
- Egy közepes méretű, vastag talpú szószos edényben habverővel keverjük össze a finomra reszelt narancshéjat, a három vérnarancsból nyert narancslevet, a citromlevet, a cukrot, a tojásokat és a tojássárgát.
- Alacsony tűz felett, folyamatos keverés mellett melegítsük, majd forraljuk addig, ameddig a keverék elkezd sűrűsödni, ez kb. 5-10 perc. Keverés közben figyeljünk arra, hogy az edény aljának minden pontján, még a széleken is dolgozzunk a habverővel, különben nem egy időben melegszik a keverék, és esetleg odaéghet.
- Ezután azonnal öntsük át a szűrőn a krémet. Habverővel keverjük hozzá rögtön a kockákba vágott vajat, míg teljesen fel nem olvad benne, és hűtsük úgy 10 percig. (Ha a szűrőn átöntve kicsi darabok maradnának benne, akkor turmixolással még megmenthetjük a krémet.)
- Tegyük a formában kihűlt alaptésztát egy egyenes felületre, pl. a konyhapultra. Öntsük bele a krémet a tésztába. Hagyjuk még egy ideig szobahőmérsékleten dermedni, majd ha már nem lötyög benne icipici mozdításra a krém, akkor tegyük hűtőbe teljesen kidermedni. Ez minimum 3 óra, de inkább egy egész éjszaka.
A díszítéshez
- Tálalás előtt vegyük le a piteforma oldalát, és az aljáról a sütőpapír segítségével húzzuk át egy szép tálra. Díszítsük filézett vérnarancs-szeletekkel. Adhatunk mellé tejszínhabot vagy vaníliafagyit. Hűtőben akár 3 napig eláll, jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2587
- Feltöltés dátuma: 2020. február 08.
Ajánló
Ha még izgalmasabban szeretnétek tálalni, süssétek hosszúkás, téglalap formájú sütőedényben. Egészen különleges, a piték újhullámja!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
581 recept
Ahogy a vérnarancs az édes narancs egy mutáns változata, ez a pite pedig egy variációja a lemon curd pie-nak. A csavar, amivel készült az, hogy a citromot vérnarancsra cseréltem. Ebben az angol pitekülönlegességben élvezhető a legjobban a citrushatás. Egy bomba színű csoda.