Vérnarancs

Vérnarancs

Leírás

Vérnarancs – receptek, leírás, tippek

A vérnarancs az egyik legegészségesebb déligyümölcs, tele antioxidánssal és C-vitaminnal. A vérnarancs héjában és húsában vörös pigmentek találhatók, ezek okozzák jellegzetes színét. A vérnarancs íze édeskés, bár a sima narancsénál savanyúbb.

A vérnarancs különösen ajánlott cukorbetegek részére, mivel fogyasztása jelentősen növeli az antioxidánsok mennyiségét a vérben, így csökkentve a káros anyagok szintjét. Ehetjük magában, vagy használhatjuk édes sütemények, desszertek ízesítésére, illetve díszítésére, de finom, pikáns ízt ad a zöldsalátáknak, hal- és húsételeknek egyaránt.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a vérnarancs?

A vérnarancs egy különleges citrusfajta, amely a közönséges narancs (Citrus sinensis) egyik alfajtája. Nevét mélyvörös, bordós belsejéről kapta, amely a gyümölcsre jellemző pigmentek, főként az antociánok jelenléte miatt alakul ki. Az antociánok olyan természetes színezékek, amelyek sok bogyós gyümölcsben is megtalálhatók. Ez a vörös szín különösen intenzív, ha a gyümölcs hidegebb éghajlaton vagy hidegebb éjszakák alatt érik.

Hogyan vásároljuk?

A vérnarancs általában decembertől áprilisig kapható, a fajtától és a termesztési helytől függően. A szicíliai fajták január és március között a legízletesebbek. Piacokon, zöldségesnél, illetve szuper- és hipermarketekben is megtaláljuk. Hűtőben akár 2-3 hétig is eláll, szobahőmérsékleten maximum egy hétig. Nem szabad egymásra halmozni őket, mert egymást nyomva a vérnarancsok előbb romlásnak indulnak.

Mire jó a vérnarancs?

A vérnarancs rendkívül gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és rostokban. Az antociánoknak köszönhetően különösen jó gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású gyümölcs.

A vérnarancsot önmagában vagy salátákban fogyaszthatjuk, de ízletes gyümölcslevek, koktélok (pl. vérnarancs-spritz vagy negroni) is készülhetnek belőle. Sütemények, szószok, lekvárok, illetve húsételek mellé is készítenek belőle mártásokat.

Mi készülhet a vérnarancsból?

Készülhet színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel, narancsos bundás kalács bogyós gyümölcsökkel és mézzel, vitaminbomba vérnarancsos saláta és sült lazac a legjobb spenótos-céklás salátával.

Még több vérnarancsos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A vérnarancs szezonja januártól áprilisig tart, fajtájától függően.

hogyan tároljam

Hűtőben akár 3 hétig is eláll, szobahőmérsékleten maximum egy hétig tárolható a vérnarancs.

100g Vérnarancs

fehérjetartalom

0.94 g

zsírtartalom

0.063 g

szénhidráttartalom

11.75 g

víztartalom

86.75 g

gramm vérnarancs?

Top ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Foszfor

14 mg

Magnézium

10 mg

Vas

0.1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.06 g

C vitamin

53.2 mg

Kolin

8.4 mg

Niacin - B3 vitamin

0.282 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.94 g

Zsír

telített zsírsav

0.015 g

egyszeresen telített zsírsav

0.023 g

többszörösen telített zsírsav

0.025 g

ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Vas

0.1 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

14 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.045 mg

Mangán

0.025 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

2.4 g

cukor

9.35 g

víz

86.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.087 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.282 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.25 mg

Folát

30 µg

Kolin

8.4 mg

Alfa-karotin

11 µg

Béta-karotin

71 µg

Béta-kriptoxantin

116 µg

Lutein+zeaxantin

129 µg

E vitamin

0.18 mg

A vitamin

11 µg

C vitamin

53.2 mg

B6 vitamin

0.06 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...