Vérnarancs
Leírás
Vérnarancs – receptek, leírás, tippek
A vérnarancs az egyik legegészségesebb déligyümölcs, tele antioxidánssal és C-vitaminnal. A vérnarancs héjában és húsában vörös pigmentek találhatók, ezek okozzák jellegzetes színét. A vérnarancs íze édeskés, bár a sima narancsénál savanyúbb.
A vérnarancs különösen ajánlott cukorbetegek részére, mivel fogyasztása jelentősen növeli az antioxidánsok mennyiségét a vérben, így csökkentve a káros anyagok szintjét. Ehetjük magában, vagy használhatjuk édes sütemények, desszertek ízesítésére, illetve díszítésére, de finom, pikáns ízt ad a zöldsalátáknak, hal- és húsételeknek egyaránt.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a vérnarancs?
A vérnarancs egy különleges citrusfajta, amely a közönséges narancs (Citrus sinensis) egyik alfajtája. Nevét mélyvörös, bordós belsejéről kapta, amely a gyümölcsre jellemző pigmentek, főként az antociánok jelenléte miatt alakul ki. Az antociánok olyan természetes színezékek, amelyek sok bogyós gyümölcsben is megtalálhatók. Ez a vörös szín különösen intenzív, ha a gyümölcs hidegebb éghajlaton vagy hidegebb éjszakák alatt érik.
Hogyan vásároljuk?
A vérnarancs általában decembertől áprilisig kapható, a fajtától és a termesztési helytől függően. A szicíliai fajták január és március között a legízletesebbek. Piacokon, zöldségesnél, illetve szuper- és hipermarketekben is megtaláljuk. Hűtőben akár 2-3 hétig is eláll, szobahőmérsékleten maximum egy hétig. Nem szabad egymásra halmozni őket, mert egymást nyomva a vérnarancsok előbb romlásnak indulnak.
Mire jó a vérnarancs?
A vérnarancs rendkívül gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és rostokban. Az antociánoknak köszönhetően különösen jó gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású gyümölcs.
A vérnarancsot önmagában vagy salátákban fogyaszthatjuk, de ízletes gyümölcslevek, koktélok (pl. vérnarancs-spritz vagy negroni) is készülhetnek belőle. Sütemények, szószok, lekvárok, illetve húsételek mellé is készítenek belőle mártásokat.
Mi készülhet a vérnarancsból?
Készülhet színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel, narancsos bundás kalács bogyós gyümölcsökkel és mézzel, vitaminbomba vérnarancsos saláta és sült lazac a legjobb spenótos-céklás salátával.
Még több vérnarancsos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
A vérnarancs szezonja januártól áprilisig tart, fajtájától függően.
hogyan tároljam
Hűtőben akár 3 hétig is eláll, szobahőmérsékleten maximum egy hétig tárolható a vérnarancs.
100g Vérnarancs
fehérjetartalom
0.94 g
zsírtartalom
0.063 g
szénhidráttartalom
11.75 g
víztartalom
86.75 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
40 mg
Foszfor
14 mg
Magnézium
10 mg
Vas
0.1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.06 g
C vitamin
53.2 mg
Kolin
8.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.282 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.94 g
Zsír
telített zsírsav
0.015 g
egyszeresen telített zsírsav
0.023 g
többszörösen telített zsírsav
0.025 g
ásványi anyagok
Kalcium
40 mg
Vas
0.1 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
14 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.045 mg
Mangán
0.025 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
2.4 g
cukor
9.35 g
víz
86.75 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.087 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.04 mg
Niacin - B3 vitamin
0.282 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.25 mg
Folát
30 µg
Kolin
8.4 mg
Alfa-karotin
11 µg
Béta-karotin
71 µg
Béta-kriptoxantin
116 µg
Lutein+zeaxantin
129 µg
E vitamin
0.18 mg
A vitamin
11 µg
C vitamin
53.2 mg
B6 vitamin
0.06 g