Vérnarancsos-chilis zselé
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
59.1g narancs20 kcal
-
32.3g vérnarancs11 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
5.7g víz0 kcal
-
1.3g étkezési keményítő5 kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 389.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.9 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 569.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 316 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 65 micro
-
β-karotin 417 micro
-
β-crypt 681 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 759 micro
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 779.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 474 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.8 g
-
Cukor 120 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1138.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 632 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 356 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 129 micro
-
β-karotin 834 micro
-
β-crypt 1362 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1517 micro
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 44.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 77 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Hozzávalók
-
4 közepes db narancs
-
4 közepes db vérnarancs
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
1 ek cukor
-
100 ml víz
-
1.5 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
- Egy éles késsel megpróbálunk a lehető legveszteségmentesebben szép filéket kinyerni a narancsból, illetve a vérnarancsból. Hozzátenném ez a legmacerásabb és leghosszasabb pontja az egész receptnek, de ez is megvan 10 perc alatt. A műveletet próbáljuk valami tál, esetleg lábos felett elvégezni, mert a kinyert lére még szükségünk lesz később.
- A gyümölcsfiléket félretesszük, a héját kivisszük a komposztálóba (én-verzió), vagy esetleg kandírozzuk.
- A gyümölcsökből kinyert lét feltesszük a tűzhelyre a vízzel, a cukorral, a chilidarabbal, a citrom kifacsart levével és a keményítővel főni.
- Pár perc alatt besűrűsödik az egész, és amikor szép pudingszerű állagot kapunk, akkor van kész a krémünk - amiből ebben a pillanatban ki is kaphatjuk a chilit, hiszen csak a kellemes csípősségére volt szükségünk.
- Fogunk két szép poharat - nálam pezsgős volt -, és elkezdjük rétegezni a krémet és a gyümölcsfiléket.
- Amikor ezzel végeztünk, a teli poharakat hűtőbe (sürgős vacsora esetén mélyhűtőbe) dugjuk, és pár órát állni hagyjuk.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3694
- Feltöltés dátuma: 2011. március 03.
Ajánló
Oh, és hamár zselé a neve, akkor nem feltétlen kell ragaszkodni a keményítős változathoz, egy kisebb tasak zselatinporral ugyanezt a hatást lehet elérni, csak a krém akkor tisztább lesz, és nem olyan matt, mint a keményítővel. Az adag két személyre szól, és bár én egy könnyed tízórainak szántam, teljesen eltudom képzelni így valentin nap környékén egy kellemes ebéd utáni desszertnek csodás vöröses színe és még csodásabb íze miatt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Petra citruszseléjével vagy fél évszázada szemezek, de valami soha nem volt hozzá otthon. Ellenben ma, ébredés közben homlokon csókolt a múzsa, egyem a kis szivét, és tudtam valamit csinálnom kell. Valamit, ami könnyű, kicsit pudingos, kicsit zselés, csípős is, meg nem is, frissít is, és jól felráz így dél körül. Na most az előbb említett citruszselé tökéletes kiinduló alapnak bizonyult, persze a piacon megfordultam erre is, arra is, és máris valami egész más kerekedett a történetből. Jelen esetben egy vérnarancsos chilis zselé.