r
Nosalty Logó

Vegán sólet

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Peti
Vegán sólet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 489 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 4883 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 163 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    950.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    268 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    222 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    410 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    96 micro
  • Likopin
    463 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 489 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    272.1 g

Zsír

  • Összesen
    43.1 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9506.1 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    250 mg
  • Kálcium
    2684 mg
  • Vas
    115 mg
  • Magnézium
    2220 mg
  • Foszfor
    3897 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    887.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    209 mg

VÍZ

  • Összesen
    1671.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    388 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    305 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4099 micro
  • Kolin:
    821 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    221 micro
  • β-karotin
    4048 micro
  • β-crypt
    964 micro
  • Likopin
    4631 micro
  • Lut-zea
    817 micro
Összesen 4883 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    155 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 163 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot előző este áztassuk be annyi vízbe, ami bőven ellepi. Hagyjuk a vízben állni éjszakára.
  2. Egy klasszikus pörköltalappal indítunk. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apró darabokra, a kápia paprikákat vágjuk ketté hosszában, és szeleteljük fel, a paradicsomot kockázzuk.
  3. A kókuszzsíron pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Közben sózzuk. Mikor megpárolódott, húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a piros fűszerpaprikát, és keverjük jól össze.
  4. Adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot, öntsük fel 1-2 deci vízzel, forraljuk fel, közben adjuk hozzá a borsot, csípős paprikaport és köménymagot.
  5. Amikor felforrt az alap, öntsük rá a babot, áztatóvíz nélkül (én át is mostam a babot előtte). Főzzük puhára a babot fedő alatt kis-közepes lángon. Ez nekem 2 órát vett igénybe. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen rajta víz, ha kell, pótoljuk, időnként forgassuk át, hogy ne égjen oda.
  6. Amikor a bab már majdnem megpuhult, adjuk hozzá a gerslit. Na ekkor kezd el igazán hasonlítani egy sóletre. A gersli megadja azt, ami ízben és állagban hiányzik: besűrűsíti a szaftot, elég sok vizet felvesz, ezért ilyenkor pótolni kell.
  7. Főzzük tovább fedő alatt, ha a gersli is megpuhult, tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 11353
  • Feltöltés dátuma: 2018. május 05.

Ajánló

A kép csak tálalási javaslat! Ha nem eszel hozzá főtt tojást, akkor vegán. Magyar konyhát jelölök meg a recepthez, mert igaz, hogy az eredeti sólet zsidó étel, de ez a változat magyaros eljárással készült. Gerslit most főztem először. Nagyon emlékeztetett a quinoára, szerintem azzal is jó lenne, legközelebb kipróbálom. Nekem a végén beitta az összes levet a gersli. Legközelebb több vizet adok hozzá, hogy szaftosabb legyen.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kép csak tálalási javaslat! Ha nem eszel hozzá főtt tojást, akkor vegán. Mostanában kedvem van vegetáriánus ételekkel kísérletezni. Az ötletet, mint másoknak is, a sóletkonzerv adta. (Egyetem alatt nagyon szerettem a "Sólet csípős kolbásszal" című konzervet, ami elég furcsa szerzet belegondolva, mert a sólet zsidó étel, a kolbász meg valószínűleg disznóhúsból van.)  Megnéztem a többi sóletreceptet, mind nagyon különböző volt, és sokat sütőben készítenek. Nekem nincs sütőm, ezért ezzel az egyszerű megoldással álltam elő. Ez tulajdonképpen babpörkölt gerslivel. A végeredmény meglepően hasonló lett az emlékeimben élő konzerv ízéhez, ezért gondoltam, megosztom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...