- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g fehérbab333 kcal
-
30g gersli106 kcal
-
3g kókuszzsír27 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
24g kápia paprika5 kcal
-
18g paradicsom3 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
100g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1000g fehérbab3330 kcal
-
300g gersli1056 kcal
-
30g kókuszzsír268 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
240g kápia paprika51 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1000g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
33.4g fehérbab111 kcal
-
10g gersli35 kcal
-
1g kókuszzsír9 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
2 kcal
-
6g paradicsom1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
33.4g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.2 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 950.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 268 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 222 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 167.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 410 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 405 micro
-
β-crypt 96 micro
-
Likopin 463 micro
-
Lut-zea 82 micro
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 272.1 g
Zsír
-
Összesen 43.1 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9506.1 g
-
Cink 45 mg
-
Szelén 250 mg
-
Kálcium 2684 mg
-
Vas 115 mg
-
Magnézium 2220 mg
-
Foszfor 3897 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 12 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 887.9 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 209 mg
VÍZ
-
Összesen 1671.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 388 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 305 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4099 micro
-
Kolin: 821 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 221 micro
-
β-karotin 4048 micro
-
β-crypt 964 micro
-
Likopin 4631 micro
-
Lut-zea 817 micro
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 317.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 135 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 155 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
-
2 ek kókuszzsír
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db kápia paprika
-
1 nagy db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
csípős fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
- A babot előző este áztassuk be annyi vízbe, ami bőven ellepi. Hagyjuk a vízben állni éjszakára.
- Egy klasszikus pörköltalappal indítunk. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apró darabokra, a kápia paprikákat vágjuk ketté hosszában, és szeleteljük fel, a paradicsomot kockázzuk.
- A kókuszzsíron pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Közben sózzuk. Mikor megpárolódott, húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a piros fűszerpaprikát, és keverjük jól össze.
- Adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot, öntsük fel 1-2 deci vízzel, forraljuk fel, közben adjuk hozzá a borsot, csípős paprikaport és köménymagot.
- Amikor felforrt az alap, öntsük rá a babot, áztatóvíz nélkül (én át is mostam a babot előtte). Főzzük puhára a babot fedő alatt kis-közepes lángon. Ez nekem 2 órát vett igénybe. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen rajta víz, ha kell, pótoljuk, időnként forgassuk át, hogy ne égjen oda.
- Amikor a bab már majdnem megpuhult, adjuk hozzá a gerslit. Na ekkor kezd el igazán hasonlítani egy sóletre. A gersli megadja azt, ami ízben és állagban hiányzik: besűrűsíti a szaftot, elég sok vizet felvesz, ezért ilyenkor pótolni kell.
- Főzzük tovább fedő alatt, ha a gersli is megpuhult, tálalhatjuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 11353
- Feltöltés dátuma: 2018. május 05.
Ajánló
A kép csak tálalási javaslat! Ha nem eszel hozzá főtt tojást, akkor vegán. Magyar konyhát jelölök meg a recepthez, mert igaz, hogy az eredeti sólet zsidó étel, de ez a változat magyaros eljárással készült. Gerslit most főztem először. Nagyon emlékeztetett a quinoára, szerintem azzal is jó lenne, legközelebb kipróbálom. Nekem a végén beitta az összes levet a gersli. Legközelebb több vizet adok hozzá, hogy szaftosabb legyen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A kép csak tálalási javaslat! Ha nem eszel hozzá főtt tojást, akkor vegán. Mostanában kedvem van vegetáriánus ételekkel kísérletezni. Az ötletet, mint másoknak is, a sóletkonzerv adta. (Egyetem alatt nagyon szerettem a "Sólet csípős kolbásszal" című konzervet, ami elég furcsa szerzet belegondolva, mert a sólet zsidó étel, a kolbász meg valószínűleg disznóhúsból van.) Megnéztem a többi sóletreceptet, mind nagyon különböző volt, és sokat sütőben készítenek. Nekem nincs sütőm, ezért ezzel az egyszerű megoldással álltam elő. Ez tulajdonképpen babpörkölt gerslivel. A végeredmény meglepően hasonló lett az emlékeimben élő konzerv ízéhez, ezért gondoltam, megosztom.