Vegán "alfredo" szószos tészta sült, balzsamecetes paradicsommal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
vegán alfredo szósz
-
8g olívaolaj71 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
11g fokhagyma14 kcal
-
26g dió170 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
50g alaplé4 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
50g növényi tejszín126 kcal
sült, balzsamecetes paradicsom
-
125g koktélparadicsom23 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
tálalás
-
75g tészta278 kcal
-
13g dió85 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
946
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
vegán alfredo szósz
-
16g olívaolaj141 kcal
-
368g újhagyma71 kcal
-
21g fokhagyma28 kcal
-
52g dió340 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
100g alaplé7 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
100g növényi tejszín251 kcal
sült, balzsamecetes paradicsom
-
250g koktélparadicsom45 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
tálalás
-
150g tészta557 kcal
-
26g dió170 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
1891
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
vegán alfredo szósz
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
29.6g újhagyma6 kcal
-
1.7g fokhagyma2 kcal
-
4.2g dió27 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
8g alaplé1 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
20 kcal
sült, balzsamecetes paradicsom
-
20.1g koktélparadicsom4 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
0.8g balzsamecet1 kcal
-
1.6g nádcukor6 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g só0 kcal
tálalás
-
12.1g tészta45 kcal
-
2.1g dió14 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
152
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 21.8 g
Zsír
-
Összesen 54.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 984.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 175 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 371 mg
-
Nátrium 227 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.8 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 286.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 108 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 249 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 308 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 126 micro
-
β-karotin 1227 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3216 micro
-
Lut-zea 1429 micro
Összesen
946
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 43.5 g
Zsír
-
Összesen 109.3 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1968.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 351 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 286 mg
-
Foszfor 743 mg
-
Nátrium 454 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 195.6 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 573.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 216 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 499 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 615 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 253 micro
-
β-karotin 2453 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 2858 micro
Összesen
1891
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 197 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 517 micro
-
Lut-zea 230 micro
Összesen
152
kcal
Hozzávalók
vegán alfredo szósz
-
2 ek olívaolaj
-
4 db újhagyma
-
7 gerezd fokhagyma
-
2 marék dió
-
1 ek finomliszt
-
1 dl alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
sült, balzsamecetes paradicsom
-
25 dkg koktélparadicsom
-
2 ek olívaolaj
-
2 ek balzsamecet
-
2 ek nádcukor
-
bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
-
só ízlés szerint
tálalás
-
1 marék dió
-
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
vegán alfredo szósz
- Egy tálkában összekeverjük a cukrot, az olívaolajat és a balzsamecetet. Sózzuk-borsozzuk-chilizzük, és alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a félbevágott paradicsomokat, úgy, hogy mindegyiket mindenütt bevonja az öntet.
- A paradicsomokat ezután papírral bélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy egymástól egy-két ujjnyi távolságra legyenek. Forró, 200-220°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
sült, balzsamecetes paradicsom
- Finomra aprítjuk az újhagymát és a fokhagymát, majd olívaolajon üvegesre pároljuk. Ekkor jöhet rá a durvára darált dió, és egy-két percet így pirítjuk.
- Hozzákeverünk egy kevés lisztet, egy leheletnyit lepirítjuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük az alaplével és a tészta főzővizéből egy kevéssel. Sózzuk-borsozzuk, valamint megszórjuk chilivel.
- Nagyjából 5 percet főzzük így közepes lángon, majd jöhet is bele a rizstejszín. Alaposan elkeverjük, rottyantunk rajta egyet, és már bele is keverhetjük a leszűrt tésztát.
tálalás
- A kész tésztához keverjük a sült paradicsomot - akkor tökéletes, ha már elkezdett karamellizálódni rajta az öntetben lévő cukor. Azon melegében, aprított petrezselyemmel és durvára vágott dióval tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3059
- Feltöltés dátuma: 2019. július 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Nem teljesen értem, miért hívják az angolszász országokban az ilyen jellegű, krémes-fokhagymás tésztákat vegán alfredonak, de ez mit sem von le a tényből, hogy mennyire eltalált ez az ízkombó. A selymesen fokhagymás szósz nagyszerűen harmonizál az édeskés sült paradicsommal, az aprított dió pedig még ellenállhatatlanabbá teszi - ez is egy olyan fogás, ami vegán ugyan, de még a legnagyobb húsevőt is garantáltan leveszi a lábáról.