Vaníliás "pâte à bombe" eperzselével
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
eribalogh
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
Dacquoise piskóta
-
7g mandulaliszt19 kcal
-
5 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
8g tojásfehérje4 kcal
-
5g cukor21 kcal
Vaníliás Pâte à bombe
-
10g tojássárgája32 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
5g víz0 kcal
-
42g mascarpone168 kcal
-
1g lapzselatin2 kcal
-
0 kcal
Eperzselé
-
83g eper25 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
Habcsók
-
8g tojásfehérje4 kcal
-
10g cukor40 kcal
Összesen
485
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
Dacquoise piskóta
-
80g mandulaliszt226 kcal
-
57 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
100g tojásfehérje52 kcal
-
65g cukor252 kcal
Vaníliás Pâte à bombe
-
120g tojássárgája386 kcal
-
240g cukor929 kcal
-
60g víz0 kcal
-
500g mascarpone2020 kcal
-
8g lapzselatin28 kcal
-
0 kcal
Eperzselé
-
1000g eper301 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
12g lapzselatin42 kcal
Habcsók
-
90g tojásfehérje47 kcal
-
125g cukor484 kcal
Összesen
5831
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
Dacquoise piskóta
-
3g mandulaliszt8 kcal
-
0.6g kukoricakeményítő2 kcal
-
3g porcukor12 kcal
-
3.7g tojásfehérje2 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
Vaníliás Pâte à bombe
-
4.5g tojássárgája14 kcal
-
8.9g cukor35 kcal
-
2.2g víz0 kcal
-
18.6g mascarpone75 kcal
-
0.3g lapzselatin1 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
Eperzselé
-
37.3g eper11 kcal
-
6.7g cukor26 kcal
-
0.4g lapzselatin2 kcal
Habcsók
-
3.4g tojásfehérje2 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
Összesen
217
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.6 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 95.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
485
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.5 g
Zsír
-
Összesen 249.6 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1302 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1734.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 328 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 150 mg
-
Foszfor 724 mg
-
Nátrium 403 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 787 g
-
Cukor 737 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 1145.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 467 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 553 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 408 micro
-
Kolin: 1040 mg
-
Retinol - A vitamin: 445 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 171 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1557 micro
Összesen
5831
kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
217
kcal
Hozzávalók
Dacquoise piskóta
-
15 g kukoricakeményítő
-
80 g porcukor
-
100 g tojásfehérje
Vaníliás Pâte à bombe
-
120 g tojássárgája
-
240 g cukor
-
60 ml víz
-
500 g mascarpone
-
4 db lapzselatin
-
3 kávéskanál vanília kivonat
Eperzselé
-
180 g cukor
-
6 db lapzselatin
Habcsók
-
90 g tojásfehérje
-
125 g cukor
Elkészítés
Dacquoise piskóta
- A porcukrot, mandulalisztet és kukoricakeményítőt egy nagyobb tálba szitáljuk.
- A tojásfehérjét elkezdjük habosítani, és 3 részletben belekeverjük a kristálycukrot. Kemény habbá verjük.
- A tojásfehérje habot nagy mozdulatokkal a lisztes keverékhez keverjük. Egy légies, habos masszát kell kapnunk. Ne keverjük túl.
- Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk, és belesimítjuk a piskótamasszát. 175 °C fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig.
- Ha a piskóta kihűlt, 24 cm-es kört vágunk belőle, és egy 24 cm tortaformába helyezzük.
Vaníliás Pâte à bombe
- 3-4 darab epret félreteszünk a díszítéshez.
- A többi epret felkockázzuk, és a cukorral sziruposra főzzük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapokat (ekkor már nem főzzük, csak a forró szószhoz keverjük).
- Az eperszószt turmixoljuk le, és öntsük egy tálba. Tegyük a hűtőbe. Figyeljünk, hogy az zselé alap hűljön ki, de ne dermedjen meg.
Eperzselé
- A krémalapot pasztörizáljuk. A tojássárgáját, a víz és a cukor felét egy hőálló üvegtálba tesszük, és gőz fölött 70 °C-ra melegítjük. Ha ezt elértük, elkezdjük habosítani.
- Amíg a tojássárgáját habosítjuk, a cukor és a víz másik feléből 121 °C-os szirupot főzünk (a szirup teteje apró gyöngyökben forr). A forró szirupot hozzácsurgatjuk vékony sugárban a tojássárgájához, és így habosítjuk tovább kihűlésig.
- A 4 darab zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és 1 evőkanál forró vízben feloldunk, majd lehűtjük. (Nem dermesztjük, folyós legyen még.)
- A mascarponét a vanília kivonattal kihabosítjuk, hozzáadjuk a feloldott zselatint, és a kihűlt tojásos alaphoz adjuk nagy mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük meg.
- A piskóta tetejére simítjuk a mousse egyik felét, erre egy réteg eperzselét öntünk, még egy réteg mousse következik, majd végül eperzselével zárjuk a süteményt. Minden réteg között tegyük a tortát 10 percre a hűtőbe.
- Egy éjszakát dermesszük a tortát a hűtőben. Másnap vékony késsel vágjuk körbe, csatoljuk ki a tortaformát, és vegyük le róla.
Habcsók
- A tojásfehérjét és a cukrot tegyük egy hőálló tálba, óvatosan keverjük össze. Melegítsük 70 °C-ig (kb. 10 perc, ha belenyúlunk, csípős érzés).
- Kihűlésig habosítsuk, hogy szép fényes, könnyű habot kapjunk.
- Tegyük a habcsókmasszát tetszőleges díszítőcsővel ellátott nyomózsákba, és díszítsük vele a tortát. Ha marad habcsókunk, azt sütőpapírra nyomjuk, és 100 °C-os sütőben szárítsuk ki (amit később megehetünk, vagy más sütemény díszítésére használhatunk).
- Tegyünk a torta tetejére pár szem felezett és negyedelt epret is díszítésként.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1802
- Feltöltés dátuma: 2019. április 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
eribalogh
1 recept
Fogadjátok szeretettel a kedvenc irányzatom, a francia cukrászat elemeiből összeállított desszertemet. Kívül ropogós, belül szaftos mandulás piskótán 2 könnyed, kellemesen vaníliás mousse és 2 réteg csodás, édes eperzselé kap helyet. Az elkészítésében remélem, Ti is örömötöket lelitek majd.