r
Nosalty Logó

Vaníliás csoda

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Vaníliás csoda
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

Összesen 898 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

Összesen 7179 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

Összesen 325 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    54.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    985.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    279 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    315 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.5 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    334 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    317 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    192 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 898 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104 g

Zsír

  • Összesen
    436.8 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    169 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    162 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7884.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    2232 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    748 mg
  • Foszfor
    2520 mg
  • Nátrium
    2185 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    716 g
  • Cukor
    562 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    359.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2668 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    95 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    243 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    47 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    1228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2540 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1539 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1980 micro
Összesen 7179 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 325 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta készítése:
  2. A 8 tojássárgáját elválasztjuk a fehérjétől, és hozzáadunk 8 ek cukrot, majd ezt habosra keverjük. A tojáskrémhez hozzákeverjük az étolajat. Ezután belekeverjük a réteslisztet és a sütőport. Simára dolgozzuk, és hozzáadjuk a vaníliaaromát, az őrölt diót, valamint az őrölt fahéjat. Mindezt alaposan elkeverjük (lehetőleg géppel), majd félretesszük pihenni. (A pihentetés alatt -kb 20 perc- elkészítjük a sűrű pudingot).
  3. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és azt óvatosan (hogy össze ne törjük) hozzákeverjük a tésztához.
  4. A kapott mennyiséget pontosan két egyenlő részre osztjuk, és sütőpapírral kibélelt (35cm x 45cm-es) tepsiben, 170 ⁰C-os sütőben szép aranysárgára sütjük. (Tűpróba!)
  5. Fontos! Ha elkészült a tésztalap, azonnalvegyük kia tepsiből, és óvatosan távolítsuk ela sütőpapírt. Az egyik lapot még melegen felvágjuk kettő egyenlő - 32cm x 12cm-es lapra – részre. Ezután az őzgerinc formába helyezzük, és úgy igazítjuk, hogy szépen felvegye az edény alakját. A másik tésztalapot is kettő egyenlő – 10cm x 32cm-es – méretűre vágjuk fel (ez adja majd a sütemény alját). (A maradék csíkokat ne dobjuk ki, mert azok kellenek a süti belsejébe!)
  6. Krém készítése:
  7. A 0,5 liter tejjel sűrű pudingot főzünk, és félretesszük hűlni. Ha már majdnem teljesen kihűlt, hozzáadjuk a cukrot, a margarint, az őrölt fahéjat, a darált diót és vaníliaaromát, és mindezt simára kikeverjük.
  8. Sütemény összeállítása:
  9. A kapott krémmel kb. félig megtöltjük az őzgerinc formában lévő lapokat, majd ráhelyezzük a tésztacsíkokat.
  10. A maradék krémet egyenletesen elterítjük, és az egészet lezárjuk a méretre vágott lappal.
  11. Ha mindezzel elkészültünk, kiborítjuk egy tálcára (ajánlatos a tálaláshoz használandó tálcára).
  12. A sütemény tetejét csokiöntettel vékonyan bevonjuk. Fontos, hogy csak annyi öntetet használjunk, amit a tészta magába szív.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 152
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 29262
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 26.

Ajánló

Ajánlom a süteményhez a Tokaji aszút vagy a Tokaji hárslevelű borokat.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A süti nevét a gyermekeim adták!

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...