Vaníliakrémes máktorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 40% Zsír
-
50g finomliszt182 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g mák53 kcal
-
17g tej9 kcal
-
83g mascarpone337 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
26 kcal
-
84 kcal
-
17g étcsokoládé91 kcal
Összesen
1478
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 40% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g mák315 kcal
-
100g tej56 kcal
-
500g mascarpone2020 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
40g vaníliás cukor155 kcal
-
200g növényi habtejszín502 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
Összesen
8859
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 40% Zsír
-
14.1g finomliszt51 kcal
-
4.7g porcukor18 kcal
-
9.4g vaj68 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.8g mák15 kcal
-
4.7g tej3 kcal
-
23.6g mascarpone95 kcal
-
9.4g vaj68 kcal
-
9.4g porcukor36 kcal
-
1.9g vaníliás cukor7 kcal
-
9.4g növényi habtejszín24 kcal
-
4.7g étcsokoládé26 kcal
Összesen
418
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 107.6 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1104.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 353 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 422 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.8 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 29.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 482 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 473 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
1478
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 106.2 g
Zsír
-
Összesen 645.8 g
-
Telített zsírsav 287 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 111 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1232 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6626.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 2115 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 444 mg
-
Foszfor 2530 mg
-
Nátrium 1348 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 670.7 g
-
Cukor 402 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 179.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2893 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 185 micro
-
Kolin: 396 mg
-
Retinol - A vitamin: 2839 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 658 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 572 micro
Összesen
8859
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
418
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy tányérba, és hűtsük ki teljesen. (Amikor megpörkölődött, rögtön öntsük át, mert különben meg fog égni és keserű lesz)
- A porcukorhoz adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, majd keverjük simára.
- Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat és a tejet is, majd szitáljuk hozzá a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, adjuk hozzá a pörkölt mákot, és keverjük simára a masszát (egy sűrűbb masszát fogunk kapni).
- 2 db 20 cm-es tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd a masszát osszuk két egyenlő részre, és kanalazzuk a formákba.
- A tortaformákat zsírozzuk és lisztezzük ki, majd a masszát osszuk két egyenlő részre, és kanalazzuk a formákba.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig.
- A kisült tortalapokat hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. A teljesen kihűlt tortalapokat egy éles késsel vágjuk ketté, mielőtt megtöltenénk.
- A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára.
- A növényi tejszínt verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és keverőkanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
- Ezután a tortalapokat töltsük meg a vaníliakrémmel, és ízlés szerint vonjuk be kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen.
- A tortabevonó csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd vegyük ki a hűtőből a tortát, és csorgassuk a tetejére. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a torta tetején.
- Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 2
- Tegnapi nézettség: 300
- 7 napos nézettség: 346
- Össznézettség: 311
- Feltöltés dátuma: 2024. november 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gizi
374 recept
Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is megjeleníteni karácsonykor a mákot.