Vajas pogácsák Adrie konyhájából
- 14% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tejes rántáshoz
-
21 kcal
-
63g tej35 kcal
A tésztához
-
13g tej7 kcal
-
0g nádcukor0 kcal
-
8 kcal
-
119g tönkölybúza liszt401 kcal
-
25g zabpehely95 kcal
-
3g só0 kcal
-
38g sajt132 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
11g vaj75 kcal
A díszítéshez
- 14% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tejes rántáshoz
-
85 kcal
-
250g tej140 kcal
A tésztához
-
50g tej28 kcal
-
0g nádcukor0 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
475g tönkölybúza liszt1606 kcal
-
100g zabpehely379 kcal
-
12g só0 kcal
-
150g sajt528 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
42g vaj301 kcal
A díszítéshez
- 14% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tejes rántáshoz
-
1.8g tönkölybúza liszt6 kcal
-
17.6g tej10 kcal
A tésztához
-
3.5g tej2 kcal
-
0g nádcukor0 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
33.4g tönkölybúza liszt113 kcal
-
7g zabpehely27 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
10.5g sajt37 kcal
-
14g vaj101 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
A díszítéshez
- 14% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 38.9 g
Zsír
-
Összesen 73 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3271 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 578 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 239 mg
-
Foszfor 885 mg
-
Nátrium 1516 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 587 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 139 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 578 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 118 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 256 micro
- 14% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 155.5 g
Zsír
-
Összesen 291.9 g
-
Telített zsírsav 166 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 791 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13084.1 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 127 mg
-
Kálcium 2313 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 957 mg
-
Foszfor 3540 mg
-
Nátrium 6063 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 443.1 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 227 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2348 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 556 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 2312 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 471 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1025 micro
- 14% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 918.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 249 mg
-
Nátrium 426 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 15.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Hozzávalók
A tejes rántáshoz
-
25 g tönkölybúza liszt
A tésztához
-
1 csipet nádcukor
-
30 g friss élesztő
-
475 g tönkölybúza liszt
-
2 teáskanál só
A díszítéshez
-
20 g mák (egészben, vagy bármilyen más olajos mag, pl. lenmag, szezámmag, fekete szezám, kömény, stb.)
Elkészítés
A tejes rántáshoz
- A lisztet és a tejet kézi habverővel alaposan elkeverjük, és közepes tűz fölött, folyamatos kavargatás mellett összemelegítjük addig, amíg besűrűsödik. Akkor jó, amikor az alján a kavarás nyoma ott marad, nem folyik rá vissza az anyag.
- Lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A tésztához
- Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, és hagyjuk pár perc alatt felfutni.
- A lisztet a zabpehellyel és a sóval alaposan elkeverjük, majd elkeverjük benne a reszelt sajtot is. Hozzáadjuk a tejes rántást, a felfutott élesztőt és a vajat, és az egészet tésztává dagasztjuk.
- A dagasztótálban lefóliázzuk, és egy konyhakendővel is letakarjuk a tésztát, majd kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
- A sütőt alsó-felső sütésen előmelegítjük 160 fokra.
- A tésztát lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, és egy hosszú pengéjű késsel nem túl mélyen, kb. 0,5 cm-enként csíkokat húzunk a tetejére, majd megkenjük olvasztott vajjal.
- Ezután a tésztát egy 3,5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk, és a két kisujjunk között megsodorjuk minden pogácsa oldalát.
- 160 fokos (alsó-felső sütés) sütőben tepsinként kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Kb. 90-100 db pogácsa lesz belőle.
A díszítéshez
- Akinek nem tetszik a natúr csíkozós-vajazós módszer, az megkenheti tojással vagy tejjel, és díszítheti sajttal, durva szemű sóval, esetleg valamilyen olajos maggal is a tetejét.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2104
- Feltöltés dátuma: 2014. március 11.
Ajánló
Tojást sajnos nem adhatok hozzá, mert az egyik családtagom érzékeny rá. Nyilván, ha tojással lenne lekenve, még pirosabb lenne a teteje. A laktózmentes tej, a nádcukor és a tönkölyliszt is nyugodtan kicserélhető hagyományos hozzávalókra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez a tejes rántás vagy tang zhong, kinek hogy tetszik, elképesztően addiktív módszer. Először itt a NoSalty-n olvastam róla helene26-nál és Tormánál, ezúton is köszönet érte nektek. Tényleg könnyű lesz a tészta, és 3 napig biztosan puha marad a pogácsa - a tegnap esti sütést éjszakára elfelejtettem letakarni, és mégsem száradt ki. 3 nap alatt viszont el szokott fogyni, így nem tudom, hogy valójában meddig őrizheti meg így a minőségét. :-) Az biztos, hogy a húsvéti kalács nálunk elképzelhetetlen lesz a jövőben enélkül. Anyósomnak van egy jó szokása, a sütemények tésztájába általában zabpelyhet is szór, ez az ötlet tőle származik. Én csak a mennyiségekkel variáltam, mire ezen a héten harmadjára is megsütöttem ezt a puha, pelyhes pogácsát, és végre sikerült kikísérletezni a számomra tökéletes receptet.