r
Nosalty Logó

Vajas pogácsák Adrie konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Vajas pogácsák Adrie konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 1221 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 4884 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 343 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    38.9 g

Zsír

  • Összesen
    73 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3271 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    578 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    885 mg
  • Nátrium
    1516 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    587 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    578 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    256 micro
Összesen 1221 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    155.5 g

Zsír

  • Összesen
    291.9 g
  • Telített zsírsav
    166 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    791 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13084.1 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    2313 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    957 mg
  • Foszfor
    3540 mg
  • Nátrium
    6063 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    443.1 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    227 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2348 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    556 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2312 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    471 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1025 micro
Összesen 4884 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    918.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    426 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 343 kcal

Hozzávalók

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

  • 70 g sajt (reszelt sajt, pl. Gouda )
  • ízlés szerint (nagy szemű)
  • 20 g mák (egészben, vagy bármilyen más olajos mag, pl. lenmag, szezámmag, fekete szezám, kömény, stb.)

Elkészítés

A tejes rántáshoz

  1. A lisztet és a tejet kézi habverővel alaposan elkeverjük, és közepes tűz fölött, folyamatos kavargatás mellett összemelegítjük addig, amíg besűrűsödik. Akkor jó, amikor az alján a kavarás nyoma ott marad, nem folyik rá vissza az anyag.
  2. Lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A tésztához

  1. Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, és hagyjuk pár perc alatt felfutni.
  2. A lisztet a zabpehellyel és a sóval alaposan elkeverjük, majd elkeverjük benne a reszelt sajtot is. Hozzáadjuk a tejes rántást, a felfutott élesztőt és a vajat, és az egészet tésztává dagasztjuk.
  3. A dagasztótálban lefóliázzuk, és egy konyhakendővel is letakarjuk a tésztát, majd kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
  4. A sütőt alsó-felső sütésen előmelegítjük 160 fokra.
  5. A tésztát lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, és egy hosszú pengéjű késsel nem túl mélyen, kb. 0,5 cm-enként csíkokat húzunk a tetejére, majd megkenjük olvasztott vajjal.
  6. Ezután a tésztát egy 3,5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk, és a két kisujjunk között megsodorjuk minden pogácsa oldalát.
  7. 160 fokos (alsó-felső sütés) sütőben tepsinként kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Kb. 90-100 db pogácsa lesz belőle.

A díszítéshez

  1. Akinek nem tetszik a natúr csíkozós-vajazós módszer, az megkenheti tojással vagy tejjel, és díszítheti sajttal, durva szemű sóval, esetleg valamilyen olajos maggal is a tetejét.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2103
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 11.

Ajánló

Tojást sajnos nem adhatok hozzá, mert az egyik családtagom érzékeny rá. Nyilván, ha tojással lenne lekenve, még pirosabb lenne a teteje. A laktózmentes tej, a nádcukor és a tönkölyliszt is nyugodtan kicserélhető hagyományos hozzávalókra.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a tejes rántás vagy tang zhong, kinek hogy tetszik, elképesztően addiktív módszer. Először itt a NoSalty-n olvastam róla helene26-nál és Tormánál, ezúton is köszönet érte nektek. Tényleg könnyű lesz a tészta, és 3 napig biztosan puha marad a pogácsa - a tegnap esti sütést éjszakára elfelejtettem letakarni, és mégsem száradt ki. 3 nap alatt viszont el szokott fogyni, így nem tudom, hogy valójában meddig őrizheti meg így a minőségét. :-) Az biztos, hogy a húsvéti kalács nálunk elképzelhetetlen lesz a jövőben enélkül. Anyósomnak van egy jó szokása, a sütemények tésztájába általában zabpelyhet is szór, ez az ötlet tőle származik. Én csak a mennyiségekkel variáltam, mire ezen a héten harmadjára is megsütöttem ezt a puha, pelyhes pogácsát, és végre sikerült kikísérletezni a számomra tökéletes receptet.

Hozzávalók

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...