r
Nosalty Logó

Vajas, hajtogatott pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Walaky
Vajas, hajtogatott pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 1487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 5950 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 378 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    88.2 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    394 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2809.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    381 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    473 mg
  • Nátrium
    1810 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    110.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    758 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    745 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    152 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 1487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.5 g

Zsír

  • Összesen
    352.8 g
  • Telített zsírsav
    206 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1576 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11238.3 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    310 mg
  • Kálcium
    1525 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    238 mg
  • Foszfor
    1892 mg
  • Nátrium
    7241 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    559.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    443 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3033 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    158 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    548 micro
  • Kolin:
    675 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2981 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 5950 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    715.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    461 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 378 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először egy tálkába kimérjük a 20 dkg lisztet, odakészítjük a puha vajat (melyet már jóval előtte kivettünk a hűtőből, hogy megpuhuljon), majd hozzá is adjuk, s fakanállal egyneművé összedolgozzuk, félretesszük.
  2. Ezután a maradék 30 dkg lisztben elkavarjuk a sót, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a langyos cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Miután az élesztő megkelt, hozzáöntjük a liszthez, és annyi tejföllel, amennyit felvesz (hogy rétestészta keménységű legyen) jó erősen hólyagosra dolgozzuk ki.
  3. A tésztát téglalap vagy négyzet alakúra, vékonyra kinyújtjuk, majd rákenjük az előzőleg elkészített vajas lisztet.
  4. Ezután összehajtogatjuk (meg kell jegyezni, milyen sorrendben hajtogattunk) a következőképpen: fentről lefelé a képzeletbeli 1/3-ad részt, alulról felfelé a maradék 1/3-ad részt, majd balról jobbra az 1/3-ad részt, végül a maradék 1/3-ad részt jobbról balra hajtjuk.
  5. Megszórjuk liszttel, s 1/2 óráig letakarva pihentetjük. Lehet tiszta konyharuhával is, de én egy nagyobb tállal takartam be úgy, hogy egy kanalat tettem a tál széle alá, hogy levegőzni tudjon.
  6. Ezután 3-szor megismételjük a kinyújtást, hajtogatást (mindig ugyanabban a sorrendben), pihentetést: tehát fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra. A pihentetés alatt az előbb leírtak szerint takarjuk, fedjük be a tésztát.
  7. Legutoljára kicsit vastagabbra, kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk ki, késsel bevagdossuk, kiszaggatjuk (én először a legkisebb pogácsaszaggatóval szaggattam 1 tepsinyit, majd eggyel nagyobbal a többit, pont 2 tepsivel lett), sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, itt is pihentetjük 1/2 órát.
  8. Bekapcsoljuk a sütőt 170 C fokra, alsó/felső állásban, előmelegítjük a sütőt - az utolsó pihentetés felénél. Lereszeljük a sajtot kis lyukú reszelőn, majd elkezdjük a kissé felvert tojással bekenni a pogácsák (csak az első tepsit) tetejét, s beszórni a lereszelt sajttal. Eddigre bemelegszik a sütő, melybe betesszük az elkészült tepsi pogácsát, s 30 perc alatt készre sütjük. (Jó tanács: 15 percig ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert így szebben, magasabbra feljön a pogácsa. Egyébként üvegajtón át lehet látni, mikor kész.) A sülés vége felé a másik tepsi pogácsákkal is úgy járunk el, mint az elsővel. Végül megsütjük a 2. tepsit is.
  9. A szépre sült pogácsákat tálra helyezzük, s kínálhatjuk is! Hát, nem lesz hosszú életű, az biztos, hipp-hopp el fog fogyni, ha nem vigyázunk rá, mert mennyei! :) JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! :) Érdemes! Én nagyon részletesen írtam le, ezért ilyen hosszú, de azt szerettem volna, mindenkinek teljesen érthető legyen! Ha többször elolvassa valaki, rájön, rém egyszerű! Az íze, állaga, fenomenális! Szívből ajánlom mindenkinek kipróbálásra!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x36x3
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 147
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 95
  • Össznézettség: 24680
  • Feltöltés dátuma: 2019. február 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Édesanyámtól - aki már sajnos régen nincs közöttünk :( - örökölt recept.....nagyon-nagyon finom, könnyű a tésztája, csak ajánlani tudom mindenkinek....ünnepnapokra, baráti összejövetelekre, vendégvárónak kiváló.....vagy csak úgy.....ugyan úgy tűnik, sokáig tart, de az időt a pihentetések növelik meg, s azalatt bármit lehet csinálni.....egyébként nem bonyolult, egyszerű recept....isteni, ne hagyja ki senki.....

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...