r
Nosalty Logó

Vajas fonott mazsolás kalács Gourmandtól

Gourmand
Vajas fonott mazsolás kalács Gourmandtól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

567
Kalória
13.9g
Fehérje
79.2g
Szénhidrát
21.3g
Zsír
26.8g
Víz
147.8g
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
18.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 567 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 5668 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    667 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    26.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 567 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    138.8 g

Zsír

  • Összesen
    212.5 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1478 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6670 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    385 mg
  • Kálcium
    943 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    270 mg
  • Foszfor
    1498 mg
  • Nátrium
    3538 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    791.9 g
  • Cukor
    188 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    267.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1750 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    807 micro
  • Kolin:
    946 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1716 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    394 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1751 micro
Összesen 5668 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 301 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezalatt kávéskanálnyi cukrot teszünk 2 dl langyos tejbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
  2. A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt (5 dkg vajat félreteszünk a fonáshoz, 1 tojássárgáját a kenéshez.)
  3. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem kapunk és le nem válik a dagasztótál faláról.
  4. Amikor ezzel elkészültünk, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.
  5. Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, és kétszer három részre osztjuk.
  6. A felosztott tésztákat kézzel egyenként megsodorjuk, rudakat formázunk, ezeket olvasztott vajjal megkenjük, majd fonjuk a kalácsot.
  7. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tesszük, és újból kelni hagyjuk. Hasonlóképpen járunk el a fennmaradó tésztával.
  8. A tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
  9. A kalácsokat egy tojássárgájával lekenjük, majd a sütőbe tesszük.
  10. 5-7 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve egy lenből szőtt konyhakendővel letakarva pihentetjük.
  11. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x15x8

Húsvét közeleg. A mi vidékünkön az ünnepi asztal elképzelhetetlen piros tojás, főtt sonka és friss, foszlós, vajaskalács nélkül. És most jön a titok... ez a kalács, itt, nem csak ünnepekkor készül.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...