Vajas fonott mazsolás kalács Gourmandtól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gourmand
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
80g kenyérliszt bl80289 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
50g tej28 kcal
-
5 kcal
-
8g tojássárgája26 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
10g mazsola30 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
567
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
800g kenyérliszt bl802888 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
8g só0 kcal
Összesen
5668
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
42.3g kenyérliszt bl80153 kcal
-
5.3g cukor20 kcal
-
26.4g tej15 kcal
-
2.6g friss élesztő3 kcal
-
4.2g tojássárgája14 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
5.3g mazsola16 kcal
-
10.6g vaj76 kcal
-
0.4g só0 kcal
Összesen
301
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 21.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 667 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 354 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Összesen
567
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.8 g
Zsír
-
Összesen 212.5 g
-
Telített zsírsav 117 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1478 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6670 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 385 mg
-
Kálcium 943 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 270 mg
-
Foszfor 1498 mg
-
Nátrium 3538 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 791.9 g
-
Cukor 188 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 267.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1750 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 214 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 807 micro
-
Kolin: 946 mg
-
Retinol - A vitamin: 1716 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 394 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1751 micro
Összesen
5668
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 352.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
301
kcal
Hozzávalók
-
80 dkg kenyérliszt bl80
-
10 dkg cukor
-
5 dl tej
-
5 dkg friss élesztő
-
1 db tojás
-
10 dkg mazsola
-
2 kávéskanál só
Elkészítés
- A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezalatt kávéskanálnyi cukrot teszünk 2 dl langyos tejbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
- A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt (5 dkg vajat félreteszünk a fonáshoz, 1 tojássárgáját a kenéshez.)
- Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem kapunk és le nem válik a dagasztótál faláról.
- Amikor ezzel elkészültünk, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.
- Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, és kétszer három részre osztjuk.
- A felosztott tésztákat kézzel egyenként megsodorjuk, rudakat formázunk, ezeket olvasztott vajjal megkenjük, majd fonjuk a kalácsot.
- Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tesszük, és újból kelni hagyjuk. Hasonlóképpen járunk el a fennmaradó tésztával.
- A tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
- A kalácsokat egy tojássárgájával lekenjük, majd a sütőbe tesszük.
- 5-7 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve egy lenből szőtt konyhakendővel letakarva pihentetjük.
- Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 40x15x8
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 3558
- Feltöltés dátuma: 2015. február 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Gourmand
34 recept
Húsvét közeleg. A mi vidékünkön az ünnepi asztal elképzelhetetlen piros tojás, főtt sonka és friss, foszlós, vajaskalács nélkül. És most jön a titok... ez a kalács, itt, nem csak ünnepekkor készül.