Vaddisznósült erdei gombamártással
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Geleva
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
A vaddisznó pácoláshoz
-
167g vaddisznóhús203 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
A sütéshez
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
67g alma31 kcal
-
17g paprika3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombamártáshoz
-
83g gomba18 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
33g főzőtejszín44 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
Összesen
602
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
A vaddisznó pácoláshoz
-
1000g vaddisznóhús1220 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
90g fokhagyma121 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
A sütéshez
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
400g alma187 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombamártáshoz
-
500g gomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
3614
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
A vaddisznó pácoláshoz
-
32.6g vaddisznóhús40 kcal
-
5.9g vöröshagyma2 kcal
-
2.9g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.2g napraforgó olaj37 kcal
A sütéshez
-
5.9g vöröshagyma2 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
13g alma6 kcal
-
3.3g paprika1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombamártáshoz
-
16.3g gomba3 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
3.3g tejföl6 kcal
-
6.5g főzőtejszín9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g petrezselyem1 kcal
Összesen
118
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.5 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 623.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 378 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 377.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 440 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 488 micro
Összesen
602
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 254.8 g
Zsír
-
Összesen 218.4 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3741 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 837 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 194 mg
-
Foszfor 2269 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.8 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 2264.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 629 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 55 mg
-
C vitamin: 219 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 767 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 61 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 267 micro
-
Kolin: 217 mg
-
Retinol - A vitamin: 405 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 2643 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2927 micro
Összesen
3614
kcal
- 9% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 121.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
118
kcal
Hozzávalók
A vaddisznó pácoláshoz
A sütéshez
-
8 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
6 szem bors
A gombamártáshoz
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ek vaj
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 dl tejföl
-
2 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A vaddisznó pácoláshoz
- A csontos húst alaposan lemossuk, lehártyázzuk, és leitatjuk a nedvességet.
- Alaposan sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a hagymával és fokhagymával. Ne sajnáljuk ezeket.
- Meglocsoljuk olajjal, hogy mindenhol fedje, és 2 napig hűtőben pácoljuk. Időnként meglocsoljuk a lefolyó olajjal.
- Ebben a zsiradékban hirtelen megsütjük minden oldalát, hogy egy pörzsréteget képezzünk a husin, így megtartja a zamatokat.
- Tepsibe tesszük, köré rendezgetjük a darabolt zöldségeket,fűszereket. Utána szórhatunk olyan fűszereket, amit szeretünk még. Aláöntjük a zsiradékot, kevés vizet, és lefedve 1,5-2 órát sütjük, majd a kitakarva még pirítjuk 30 percet, időnként meglocsoljuk a szaftjával.
- Ha kész,kivesszük a tepsiből, és pihentetjük 15-20 percet, majd szeleteljük.
- A gombamártáshoz az apróra szelt hagymát megpirítjuk a vajban vagy a visszamaradt zsiradékban. Rányomjuk a fokhagymát, beledobjuk a szeletelt gombát. Fűszerezzük sóval, borssal.
- Ha megpuhult, hozzáadjuk a petrezselymet, tejfölös habarással besűrítjük, és a tejszínnel krémesebbé tesszük. Utána ízesítünk, ha kell.
- A felszeletelt húsokra mellé, rá, alá szedjük, és krokettel vagy knédlivel tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x30x8
- Sütés ideje: 180 perc
- Receptkönyvben: 116
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 32530
- Feltöltés dátuma: 2011. február 28.
Ajánló
Én mindkét esetben erdei gombamártást és krokettet adtam hozzá, de biztos más körettel és mártással is finom. Ez lesz a következő kihívás!:) Kitalálni valami mást is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Geleva
100 recept
A vadhúsokkal soha nem voltam nagy barátságban. Soha nem is főztem. Tavaly kaptunk szarvashúst egy ismerőstő, és receptet nem mellékelt. :) Egyszer ettem őzpörköltet valakinél, és az nagyon ízlett. Ő semmi extrát nem tett vele, semmi vörösbor, meg pácolás és ilyenek. Gondoltam, én is egyszerűen (semmi flikk-flakk) készítem el. Hátha.... A csoda megtörtént, nagyon ízlett, nem csak nekem a családban mindenkinek. Az szarvas volt, de amit most kaptam, vaddisznó? cska.:) Karaj és comb-ika. Ezért ezt is így próbáltam ki, és sikere volt.