- 7% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
350g vaddisznóhús427 kcal
-
600g víz0 kcal
-
50g ecet9 kcal
-
64g sárgarépa23 kcal
-
72g fehérrépa46 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
15g kenyérszalonna105 kcal
-
98 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
3500g vaddisznóhús4270 kcal
-
6000g víz0 kcal
-
500g ecet90 kcal
-
640g sárgarépa234 kcal
-
720g fehérrépa459 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
150g kenyérszalonna1046 kcal
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
30g vaddisznóhús37 kcal
-
51.4g víz0 kcal
-
4.3g ecet1 kcal
-
5.5g sárgarépa2 kcal
-
6.2g fehérrépa4 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.3g kenyérszalonna9 kcal
-
1.3g kolozsvári szalonna8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 78.2 g
Zsír
-
Összesen 33.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 755.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 501 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 1006.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 476 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1980 micro
-
β-karotin 4719 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 146 micro
- 7% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 782.1 g
Zsír
-
Összesen 338.2 g
-
Telített zsírsav 114 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7553.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 362 mg
-
Kálcium 1074 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 319 mg
-
Foszfor 5008 mg
-
Nátrium 771 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.2 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 10066.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4761 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 143 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 213 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 15 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 157 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 520 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 19805 micro
-
β-karotin 47192 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6 micro
-
Lut-zea 1461 micro
- 7% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 64.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 86.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 170 micro
-
β-karotin 404 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Hozzávalók
-
6 l víz
-
8 közepes db sárgarépa
-
8 közepes db fehérrépa
-
10 db borókabogyó
-
6 gerezd fokhagyma
-
15 dkg kenyérszalonna
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Amennyiben fagyasztott a hús, egy éjszaka alatt kiolvasztjuk. Vizes pácot készítünk: egy akkora lábasban, melyben majd elfér a hús, vizet melegítünk, beletesszük az ecetet, a megtisztított, egészben hagyott sárga-és fehérrépát, és a borókabogyókat. Amikor már langyos a víz, a húst is belehelyezzük az edénybe.
- Hűvös helyre téve, lefedve, 2-3 napig pácoljuk a húst. Utána következik a spékelés: a pácléből kivett húsban hosszú, vékony pengéjű késsel lyukakat fúrunk, ide tesszük majd bele a kenyérszalonna, és fokhagymadarabokat. (A Barát praktikus tanácsa: miután a kenyérszalonnát feldaraboltuk, tegyük mélyhűtőbe, hogy megkeményedjen, így könnyebb lesz a lyukakba dugdosni.) A megpucolt fokhagymagerezdeket kis, hegyes cikkelyekre vágjuk, sóba forgatjuk és a húsba vájt lyukakba nyomkodjuk (ez szintén a Barát tanácsa: ne kívülről sózzuk a húst, hanem a sóba forgatott fokhagyma cikkelyekkel vigyük be, így jobban átjárja az íz a hús belsejét is.) Miután a szalonna- és fokhagymadarabokat beledugdostuk a húsba, enyhén meghintjük frissen őrölt borssal. Nagy kacsasütőbe helyezzük a húst, mellé tesszük a pácléből kivett sárga-és fehérrépákat, meglocsoljuk az egészet egy kis páclével, lefedjük, és mehet a 220 ºC-ra előmelegített sütőbe.
- 3-4 óra alatt átsül a hús. Közben néha megnézzük, hogyan alakul. Mikor már a hús kellőképpen átsült, a kacsasütő tetejét levehetjük róla, és pár percig pirítjuk. (A 3,5 kg-os hús 3,5 óra alatt készült el.)
- Sütés ideje: 210 perc
- Receptkönyvben: 183
- Tegnapi nézettség: 42
- 7 napos nézettség: 253
- Össznézettség: 171942
- Feltöltés dátuma: 2007. december 29.
Ajánló
@{polenta:polenta}
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Nem minden nap jut az ember vaddisznóhúshoz, főleg nem olyan nemes részéhez, mint a gerince. Egyik nap egy 3,5 kg-os vaddisznógerinc landolt a mélyhűtőnkben, egy Barátunk hozta, hálája jeléül valami kis apróságért. Ez a Barát, annyira kedves volt, hogy nemcsak az alapanyagot adta, de annak elkészítésére vonatkozó tudását, tapasztalatát is. (Tudniillik Ő vadászik. Számára inkább a „normál” hús fogyasztása megy ritkaságszámba..) Utólag visszagondolva, így volt komplett az ajándék, máskülönben bajban lettem volna. A hús pácolása telefonos segítséggel történt, míg a spékelést személyesen a Barát végezte. A sütés idejére magamra maradtam, csak egy-egy aggódó telefonhívást kaptam a Baráttól, hogy, minden rendben van-e. Jelentem rendben, sőt.. Íme a recept, hátha valaki vadhúshoz jut, viszont elkészítési útmutatást nem mellékelnek.