Vadas knédlivel Lizinka konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lizinka_
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
A mártáshoz
-
167g sárgarépa61 kcal
-
83g fehérrépa53 kcal
-
40g karalábé8 kcal
-
50g zeller18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
-
0g só0 kcal
-
24 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
58g tejföl116 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
67g víz0 kcal
A húshoz
-
100g marhafelsál142 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A knédlihez
Összesen
828
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
A mártáshoz
-
1000g sárgarépa365 kcal
-
500g fehérrépa319 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
300g zeller108 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
30g leveskocka100 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
350g tejföl693 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
400g víz0 kcal
A húshoz
-
600g marhafelsál852 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A knédlihez
Összesen
4960
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
A mártáshoz
-
22.8g sárgarépa8 kcal
-
11.4g fehérrépa7 kcal
-
5.5g karalábé1 kcal
-
6.8g zeller2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.7g leveskocka2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
8g tejföl16 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
9.1g víz0 kcal
A húshoz
-
13.7g marhafelsál19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A knédlihez
Összesen
111
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 37.2 g
Zsír
-
Összesen 30.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2357.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 254 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 545 mg
-
Nátrium 1365 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 485.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1370 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 5158 micro
-
β-karotin 12321 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 453 micro
Összesen
828
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 223.1 g
Zsír
-
Összesen 181.3 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 839 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14143.6 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 413 mg
-
Kálcium 1526 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 663 mg
-
Foszfor 3270 mg
-
Nátrium 8189 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 614.2 g
-
Cukor 119 mg
-
Élelmi rost 76 mg
VÍZ
-
Összesen 2913.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8220 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 27 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 270 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 334 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 65 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 884 micro
-
Kolin: 946 mg
-
Retinol - A vitamin: 769 micro
-
α-karotin 30945 micro
-
β-karotin 73928 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 9 micro
-
Lut-zea 2716 micro
Összesen
4960
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 322.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 66.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 706 micro
-
β-karotin 1687 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
111
kcal
Hozzávalók
A mártáshoz
-
1 kg sárgarépa
-
50 dkg fehérrépa
-
1 közepes db karalábé
-
30 dkg zeller
-
só ízlés szerint
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
2 ek cukor
-
350 g tejföl
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 ek ecet
-
4 dl víz
A húshoz
-
60 dkg marhafelsál
-
só ízlés szerint
A knédlihez
Elkészítés
A mártáshoz
- A húst előző este felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, és egy tálban letakarva hűtőbe tesszük.
- A zöldségeket lereszeljük. Egy nagyobb lábasba tesszük az olajat, és a hagymát üvegesre dinszteljük benne. Ezután beleöntjük a zöldséget, beletesszük a babérlevelet, borsot, sót. Kb. 15 percig kevergetve sütjük. Majd felöntjük 3-4 dl forró vízzel, beletesszük a húsleveskockát, és letakarva puhulásig főzzük.
- Amikor kész, kézi mixerrel pépesre keverjük.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A hússzeleteket gyors mozdulatokkal megpirítjuk benne. Ezután villával átrakjuk a zöldségmártásba, és ott főzzük tovább, amíg meg nem puhul teljesen. A serpenyő zsiradékába tesszük a 2 evőkanál cukrot, és barnára pirítjuk benne. Gyorsan barnul, ezért nagyon kell ügyelni rá! Kicsit oda fog ragadni és szemcsés is lesz a pirított cukor. De az sem baj, ha förtelmesen barna lesz! Ez adja a vadas ízt! Levesszük a tűzről, és 2-3 merőkanál zöldségmártást merünk bele. Elkeverve hagyjuk feloldódni a cukrot.
- A knédlihez a zsemléket felkockázzuk, és vajon aranysárgára pirítjuk. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a tojást, a sót, és kevés langyos vízzel kovászt készítünk. Hozzákeverjük a pirított zsemlekockákat, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután egy nagyobb darab folpack fóliát vágunk, ecsettel megolajozzuk, és a kelt massza felét fakanál segítségével ráhelyezzük. Lazán becsomagoljuk henger alakban, majd a biztonság kedvéért ellentétes irányú csomagolást is végzünk. Ezt a műveletet megismételjük a másik felével is. Ekkor már lobognia kell a víznek egy jó nagy lábosban. A fóliába csomagolt nyers tésztát óvatosan beleejtjük, és kb. 30 percig fedő alatt készre főzzük.
- Elkészítjük a tejfeles habarást, beleöntjük a zöldségmártásba, és 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az ecetet. Amennyiben szükséges, lehet sózni és borsozni is. Tálaláskor a felszeletelt knédli mellé tesszük a húst és a mártást.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 14 alkalommal
- Receptkönyvben: 89
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 82
- Össznézettség: 21357
- Feltöltés dátuma: 2014. február 07.
Ajánló
Marhacomb vagy lapocka is megfelel erre a célra. Disznóhúsból is készíthető, csak akkor más ízhatást érünk el. Jól illik még hozzá a zsemlegombóc, a makaróni és a szarvacska is!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Lizinka_
604 recept
Gyerekkoromban sokszor kaptunk vadhúst apukám ismerősétől, amiből édesanyám fantasztikus vadast főzött. Nekem is átadta a tudományát. Igaz, én már nem szarvasból főzöm, de ugyanolyan eljárással készítem, mint Ő.