r
Nosalty Logó

Vadas knédlivel Lizinka konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Vadas knédlivel Lizinka konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Összesen 828 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Összesen 4960 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Összesen 111 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2357.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    545 mg
  • Nátrium
    1365 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    485.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1370 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12321 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    453 micro
Összesen 828 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    223.1 g

Zsír

  • Összesen
    181.3 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    839 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14143.6 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    413 mg
  • Kálcium
    1526 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    663 mg
  • Foszfor
    3270 mg
  • Nátrium
    8189 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    614.2 g
  • Cukor
    119 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

VÍZ

  • Összesen
    2913.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8220 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    334 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    65 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    884 micro
  • Kolin:
    946 mg
  • Retinol - A vitamin:
    769 micro
  • α-karotin
    30945 micro
  • β-karotin
    73928 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    2716 micro
Összesen 4960 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    706 micro
  • β-karotin
    1687 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 111 kcal

Hozzávalók

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Elkészítés

A mártáshoz

  1. A húst előző este felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, és egy tálban letakarva hűtőbe tesszük.
  2. A zöldségeket lereszeljük. Egy nagyobb lábasba tesszük az olajat, és a hagymát üvegesre dinszteljük benne. Ezután beleöntjük a zöldséget, beletesszük a babérlevelet, borsot, sót. Kb. 15 percig kevergetve sütjük. Majd felöntjük 3-4 dl forró vízzel, beletesszük a húsleveskockát, és letakarva puhulásig főzzük.
  3. Amikor kész, kézi mixerrel pépesre keverjük.
  4. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A hússzeleteket gyors mozdulatokkal megpirítjuk benne. Ezután villával átrakjuk a zöldségmártásba, és ott főzzük tovább, amíg meg nem puhul teljesen. A serpenyő zsiradékába tesszük a 2 evőkanál cukrot, és barnára pirítjuk benne. Gyorsan barnul, ezért nagyon kell ügyelni rá! Kicsit oda fog ragadni és szemcsés is lesz a pirított cukor. De az sem baj, ha förtelmesen barna lesz! Ez adja a vadas ízt! Levesszük a tűzről, és 2-3 merőkanál zöldségmártást merünk bele. Elkeverve hagyjuk feloldódni a cukrot.
  5. A knédlihez a zsemléket felkockázzuk, és vajon aranysárgára pirítjuk. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a tojást, a sót, és kevés langyos vízzel kovászt készítünk. Hozzákeverjük a pirított zsemlekockákat, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután egy nagyobb darab folpack fóliát vágunk, ecsettel megolajozzuk, és a kelt massza felét fakanál segítségével ráhelyezzük. Lazán becsomagoljuk henger alakban, majd a biztonság kedvéért ellentétes irányú csomagolást is végzünk. Ezt a műveletet megismételjük a másik felével is. Ekkor már lobognia kell a víznek egy jó nagy lábosban. A fóliába csomagolt nyers tésztát óvatosan beleejtjük, és kb. 30 percig fedő alatt készre főzzük.
  6. Elkészítjük a tejfeles habarást, beleöntjük a zöldségmártásba, és 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az ecetet. Amennyiben szükséges, lehet sózni és borsozni is. Tálaláskor a felszeletelt knédli mellé tesszük a húst és a mártást.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 14 alkalommal
  • Receptkönyvben: 89
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 82
  • Össznézettség: 21357
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 07.

Ajánló

Marhacomb vagy lapocka is megfelel erre a célra. Disznóhúsból is készíthető, csak akkor más ízhatást érünk el. Jól illik még hozzá a zsemlegombóc, a makaróni és a szarvacska is!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vadas knédlivel Lizinka konyhájából
Lizinka_ 604 recept

Gyerekkoromban sokszor kaptunk vadhúst apukám ismerősétől, amiből édesanyám fantasztikus vadast főzött. Nekem is átadta a tudományát. Igaz, én már nem szarvasból főzöm, de ugyanolyan eljárással készítem, mint Ő.

Hozzávalók

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...