r
Nosalty Logó

Ünnepi gyümölcskenyér Verától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vera vagyok
Ünnepi gyümölcskenyér Verától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A gyümölcskenyérhez

A csokimázhoz

Összesen 579 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A gyümölcskenyérhez

A csokimázhoz

Összesen 6943 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A gyümölcskenyérhez

A csokimázhoz

Összesen 387 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.9 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    237 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 579 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    92.3 g

Zsír

  • Összesen
    393.3 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    155 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    131 g
  • Koleszterin
    1092 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3515.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    509 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    561 mg
  • Foszfor
    1706 mg
  • Nátrium
    499 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    779 g
  • Cukor
    490 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    463.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3050 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    373 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    985 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2845 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    2374 micro
  • β-crypt
    121 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1802 micro
Összesen 6943 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 387 kcal

Hozzávalók

A gyümölcskenyérhez

A csokimázhoz

Elkészítés

A gyümölcskenyérhez

  1. Először az aszalt gyümölcsökkel, dióval foglalkozzunk. A mazsolát megmossuk, leszárítjuk róla a vizet, utána beáztatjuk a rumba. Majd egy másik tálba beletesszük a többi gyümölcsöt. Az aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk, az áfonyaszemeket pedig két darabba. A diót durvára vágjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, és a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval kemény habbá. Az őzgerinc sütőformákat kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. Egy nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. (Azért kell egyenként belekeverni, hogy a margarin ne legyen furcsán darabos keverés közben.) Utána ebbe a keverékbe beletesszük a tojások kemény habbá vert fehérjét, és rászórjuk a habra a lisztet. Óvatosan összeforgatjuk, és utána ezt megismételjük a hozzávalók másik felével is.
  4. Ezek után beletesszük a masszába a gyümölcsöket. A mazsolát kiszedjük a rumból, lecsöpögtetjük, és a többi gyümölcshöz adjuk. Utána a gyümölcsöket megszórjuk 3 evőkanál liszttel, és egy villával jól összeforgatjuk. (Ezt azért kell így csinálni, hogy a gyümölcs egyenletesen elosztódjon a sütiben, és sütés közben ne szálljon le az aljára.) A rumot beleöntjük a masszába, összekeverjük. Ezután beleöntjük a lisztes gyümölcsöket, és összeforgatjuk. A masszát egyenletesen szétosztjuk a két őzgerincformába. A tetejüket elsimítjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe. Kb. 50-60 perc alatt sülnek meg. Hústűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e! Ha nem ragad rá a massza a tűre, akkor van kész.
  5. Ha megsült a süti, hagyjuk a formában kihűlni, aztán borítsuk ki egy tálcára. Utána hagyjuk egy éjszakát állni. Nem szabad lefedni! Másnap be kell vonni a csokival, hogy ne száradjon ki. A kenyérkék két végéből egy vékony szeletet le kell vágni, mert úgy jobban fog tapadni hozzá a csoki. (Ezenkívül én ketté szoktam vágni a rudakat, hogy négy kisebb darabom legyen.)
  6. Ezután vízfürdő felett felolvasztjuk a csokit. Keresünk két egymásba illő edényt. Az alsóba teszünk kevés vizet, rátesszük a másikat, amibe beletördeltük az étcsokit, és beletettünk 5 dkg margarint. Ezután bekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, és lassan melegítjük. Mikor elkezd olvadni, akkor kevergessük, és ha összeolvadt a csoki a margarinnal, kapcsoljuk ki alatta a tüzet. Utána megpróbáljuk minél ügyesebben bekenni a kenyérkék oldalát és tetejét. A tetejét érdemes valamilyen cukorkával díszíteni, mert úgy szebb.
  7. Ha megszáradt a csoki, akkor egyenként átlátszó fóliába tekerjük, mert így elég sokáig eltartható. (3-4 hétig biztosan eláll.) De mindenképpen érdemes pár napig állni hagyni mielőtt felvágjuk, hogy összeérjenek benne az ízek.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 32x10x5
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 10692
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 30.

Ajánló

A gyümölcskenyérbe bármilyen aszalt gyümölcsöt vagy diófélét tehetünk. Csak az a lényeg, hogy 40 dkg-tól összesen ne legyen több. Ha kemény cukrozott gyümölcsöt tesz bele valaki, például ananász vagy papaja kockát, akkor azt mindenképpen érdemes kettévágni, mert különben túl kemény lesz a sütiben.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Vera vagyok 15 recept

Ez az adag két hosszú őzgerincformához elég. Már 20 éve minden karácsonyra ezt a gyümölcskenyeret sütöm meg. :) Ajándéknak is nagyon jó. :)

Hozzávalók

A gyümölcskenyérhez

A csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek