Ünnepi gyümölcskenyér Verától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vera vagyok
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A gyümölcskenyérhez
-
22g margarin155 kcal
-
22g porcukor84 kcal
-
6 kcal
-
22g finomliszt79 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
20 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
8g vörösáfonya4 kcal
-
8g dió55 kcal
-
3g barna rum6 kcal
A csokimázhoz
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
12 kcal
Összesen
579
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A gyümölcskenyérhez
-
260g margarin1864 kcal
-
260g porcukor1006 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
260g finomliszt946 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
100g aszalt szilva240 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
100g vörösáfonya46 kcal
-
100g dió654 kcal
-
32g barna rum74 kcal
A csokimázhoz
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
38g színes cukorka144 kcal
Összesen
6943
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
A gyümölcskenyérhez
-
14.4g margarin104 kcal
-
14.4g porcukor56 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
14.4g finomliszt53 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
18.3g tojás23 kcal
-
5.6g aszalt szilva13 kcal
-
5.6g mazsola17 kcal
-
5.6g vörösáfonya3 kcal
-
5.6g dió36 kcal
-
1.8g barna rum4 kcal
A csokimázhoz
-
8.3g étcsokoládé46 kcal
-
2.8g margarin20 kcal
-
2.1g színes cukorka8 kcal
Összesen
387
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 32.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 142 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.9 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 198 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 150 micro
Összesen
579
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 92.3 g
Zsír
-
Összesen 393.3 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 155 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 131 g
-
Koleszterin 1092 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3515.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 509 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 561 mg
-
Foszfor 1706 mg
-
Nátrium 499 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 779 g
-
Cukor 490 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 463.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3050 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 373 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 315 micro
-
Kolin: 985 mg
-
Retinol - A vitamin: 2845 micro
-
α-karotin 68 micro
-
β-karotin 2374 micro
-
β-crypt 121 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1802 micro
Összesen
6943
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 169 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 158 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Összesen
387
kcal
Hozzávalók
A gyümölcskenyérhez
-
26 dkg porcukor
-
1 teáskanál sütőpor
-
6 db tojás
-
10 dkg aszalt szilva
-
10 dkg mazsola
-
10 dkg dió
-
4 ek barna rum
A csokimázhoz
-
15 dkg étcsokoládé
-
5 dkg margarin
-
2 ek színes cukorka
Elkészítés
A gyümölcskenyérhez
- Először az aszalt gyümölcsökkel, dióval foglalkozzunk. A mazsolát megmossuk, leszárítjuk róla a vizet, utána beáztatjuk a rumba. Majd egy másik tálba beletesszük a többi gyümölcsöt. Az aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk, az áfonyaszemeket pedig két darabba. A diót durvára vágjuk.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, és a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval kemény habbá. Az őzgerinc sütőformákat kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. (Azért kell egyenként belekeverni, hogy a margarin ne legyen furcsán darabos keverés közben.) Utána ebbe a keverékbe beletesszük a tojások kemény habbá vert fehérjét, és rászórjuk a habra a lisztet. Óvatosan összeforgatjuk, és utána ezt megismételjük a hozzávalók másik felével is.
- Ezek után beletesszük a masszába a gyümölcsöket. A mazsolát kiszedjük a rumból, lecsöpögtetjük, és a többi gyümölcshöz adjuk. Utána a gyümölcsöket megszórjuk 3 evőkanál liszttel, és egy villával jól összeforgatjuk. (Ezt azért kell így csinálni, hogy a gyümölcs egyenletesen elosztódjon a sütiben, és sütés közben ne szálljon le az aljára.) A rumot beleöntjük a masszába, összekeverjük. Ezután beleöntjük a lisztes gyümölcsöket, és összeforgatjuk. A masszát egyenletesen szétosztjuk a két őzgerincformába. A tetejüket elsimítjuk, és betesszük az előmelegített sütőbe. Kb. 50-60 perc alatt sülnek meg. Hústűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e! Ha nem ragad rá a massza a tűre, akkor van kész.
- Ha megsült a süti, hagyjuk a formában kihűlni, aztán borítsuk ki egy tálcára. Utána hagyjuk egy éjszakát állni. Nem szabad lefedni! Másnap be kell vonni a csokival, hogy ne száradjon ki. A kenyérkék két végéből egy vékony szeletet le kell vágni, mert úgy jobban fog tapadni hozzá a csoki. (Ezenkívül én ketté szoktam vágni a rudakat, hogy négy kisebb darabom legyen.)
- Ezután vízfürdő felett felolvasztjuk a csokit. Keresünk két egymásba illő edényt. Az alsóba teszünk kevés vizet, rátesszük a másikat, amibe beletördeltük az étcsokit, és beletettünk 5 dkg margarint. Ezután bekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, és lassan melegítjük. Mikor elkezd olvadni, akkor kevergessük, és ha összeolvadt a csoki a margarinnal, kapcsoljuk ki alatta a tüzet. Utána megpróbáljuk minél ügyesebben bekenni a kenyérkék oldalát és tetejét. A tetejét érdemes valamilyen cukorkával díszíteni, mert úgy szebb.
- Ha megszáradt a csoki, akkor egyenként átlátszó fóliába tekerjük, mert így elég sokáig eltartható. (3-4 hétig biztosan eláll.) De mindenképpen érdemes pár napig állni hagyni mielőtt felvágjuk, hogy összeérjenek benne az ízek.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 32x10x5
- Sütés ideje: 55 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 16
- 7 napos nézettség: 82
- Össznézettség: 10840
- Feltöltés dátuma: 2014. január 30.
Ajánló
A gyümölcskenyérbe bármilyen aszalt gyümölcsöt vagy diófélét tehetünk. Csak az a lényeg, hogy 40 dkg-tól összesen ne legyen több. Ha kemény cukrozott gyümölcsöt tesz bele valaki, például ananász vagy papaja kockát, akkor azt mindenképpen érdemes kettévágni, mert különben túl kemény lesz a sütiben.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Vera vagyok
15 recept
Ez az adag két hosszú őzgerincformához elég. Már 20 éve minden karácsonyra ezt a gyümölcskenyeret sütöm meg. :) Ajándéknak is nagyon jó. :)