r
Nosalty Logó

Töltött mézes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vivike
Töltött mézes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Összesen 6598 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Összesen 264 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.4 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    99.5 g

Zsír

  • Összesen
    238.4 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    860 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3035.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    1157 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    175 mg
  • Foszfor
    904 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1013.7 g
  • Cukor
    587 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    332.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1644 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    396 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1615 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    346 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    579 micro
Összesen 6598 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 264 kcal

Hozzávalók

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Elkészítés

Mézeslap

  1. A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Tejfölt csak akkor tegyünk bele, ha a tészta nem áll össze. Ha az 1 evőkanál tejföl esetleg nem elég, adhatunk még hozzá több tejfölt, de mindig csak kis adagokat. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk.
  2. A tésztát három részre osztjuk. Egyenként akkorára nyújtjuk, mint egy gázsütő tepsijének alja. A tepsi aljára sütőpapírt helyezünk, így sütjük ki a lapokat egyenként. Vigyázni kell, mert gyorsan sül, és hamar megég. Az én gázsütőmben kb. 6-8 perc alatt sül aranybarnára.
  3. Amikor a lapok kisültek, néhány órára félretesszük. Én általában akár 2-3 héttel a süti készítése előtt megsütöm a lapokat - amikor éppen időm és kedvem van hozzá. Arra kell vigyázni, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem törik össze.

Krém

  1. A tejből és búzadarából tejbegrízt főzünk. Hideg vízbe állítva, állandó kevergetés mellett teljesen kihűtjük. Vigyázzunk, ne csomósodjon be.
  2. A vajat a porcukorral habosra keverjük (kézzel keverve legalább 20-30 percig). Amikor már jó habos, belekeverjük a kihűlt tejbegrízt, és tovább keverjük, amíg szépen egyneművé válik.
  3. A krémet két részre osztjuk. Az egyik részbe kerül a kakaópor, jól elkeverjük. A másik részbe belereszeljük a citrom héját és legalább a fél citrom levét (én az egész citrom levét bele szoktam nyomni, és mehet bele egy kis citrom húsa is).
  4. Az első mézes lapra kerül a citromos krém, befedjük a második mézes lappal, majd arra kerül a kakaós krém. A tetejére jön a harmadik mézes lap.

Máz a tetejére

  1. A cukorból és vízből szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a kakaóport. Összefőzzük, teszünk bele egy kis vajat vagy margarint, de akár olajat is adhatunk hozzá, hogy szép fényes legyen. Ezt a mázat öntjük a sütink tetejére.
  2. Ha nincs kedvünk ezzel a mázzal szórakozni, akkor tortabevonóból is elkészíthetjük a mázat. Ebben az esetben vízgőz fölött felolvasztunk 12-15 dkg tortabevonót vajjal vagy margarinnal. Amikor teljesen felolvad minden, forrón a tészta tetejére öntjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 40x31
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 4293
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 01.

Ajánló

A süteményt fogyasztás előtt legalább 1 nappal (24 óra) el kell készíteni, különben törik és nem szeletelhető. Ez egy nagyon finom sütemény. A sötét holland kakaóval és citrommal ízesített krémek valami csodás ízhatást adnak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a süteményt még nagymamám sógornőjétől tanultam. Ők sajnos már nincsenek közöttünk, de a töltött mézes a család egyik kedvence maradt. Nosztalgiával gondolok mindig vissza azokra az időkre, amikor a kamrából Annus néni előhozta a hőn áhított sütit. Karácsonykor elmaradhatatlan volt.

Hozzávalók

Mézeslap

Krém

Máz a tetejére

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...