r
Nosalty Logó

Töltött medvehagyma (Dolma)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Töltött medvehagyma (Dolma)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Összesen 532 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Összesen 1598 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Összesen 123 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1066.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    334 mg
  • Nátrium
    438 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    296.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    250 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    992 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    11579 micro
  • Lut-zea
    943 micro
Összesen 532 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.8 g

Zsír

  • Összesen
    52.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3199.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    1002 mg
  • Nátrium
    1315 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    888.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    750 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2977 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    34738 micro
  • Lut-zea
    2830 micro
Összesen 1598 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    227 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2652 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 123 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A töltelékhez

  1. Először készítsük el a tölteléket. Egy fazékban dinszteljük meg a hagymát az olajon, majd amikor már üveges, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát is. Pár percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paprikapasztát. 1-2 percig karamellizáljuk, majd szórjuk bele a fűszereket.
  2. Öntsük a fűszeres alapra a bulgurt és a lencsét, keverjük el, és hagyjuk 1 percig pirulni. Majd öntsük fel a víz és a passzírozott paradicsom keverékével. Ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Miután felforrt, takarékon, félig nyitott fedő alatt főzzük készre. Amennyiben szükséges, pótoljuk a folyadékot.
  3. Ha kész a töltelék, szedjük ki egy tányérra, hogy nagyjából ki tudjon hűlni. Közben készítsük elő a leveleket.

A főzéshez

  1. A medvehagymát mossuk meg, majd távolítsuk el róla a vaskosabb szárrészeket. Szárítsuk meg konyharuhával, hogy ne legyen túlságosan vizes. A sajtot vágjuk kisebb kockákra, hogy beleférjenek majd a csomagokba.
  2. A leveleket úgy tegyük magunk elé, hogy a hosszabbik oldaluk nézzen felénk. Vegyünk ki egy teáskanálnyi tölteléket, majd helyezzük a levél közepére. Tegyünk a közepébe egy kocka sajtot. Két oldalról hajtsuk be, majd csavarjuk fel a medvehagymát, és a töltött levelet tegyük egy nagyobb fazék aljára. Folytassuk a töltögetést, és a kész leveleket fektessük egymás mellé a fazékban, körkörösen elrendezve. Ha sok készül, egymásra is helyezhetjük őket. Mindig az az oldala nézzen lefelé, ahol a levél vége található, nehogy szétnyíljanak a csomagok.
  3. Amikor az összes töltött levél belekerült a fazékba, öntsük fel az edényt annyi sós vízzel, amennyi épphogy csak ellepi a legalsó réteget. Lefedve, alacsony lángon gyöngyözve főzzük 25 percig. Ha elforrna a víz, pótoljuk.

A tálaláshoz

  1. Miután elkészültek a csomagok, hagyjuk kissé kihűlni, majd tálaljuk őket joghurttal, előételként vagy köretként.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 527
  • Feltöltés dátuma: 2022. április 26.

Receptkategóriák

Töltött medvehagyma (Dolma)
Lakos Benedek 394 recept

Van pár hét a tavasz közepén, amikor szinte minden a medvehagymáról szól. Ez az időszak pedig még mindig tart egy kicsit, tehát jöjjön most egy kissé szokatlan, de mégis nagyon ízletes recept: a töltött medvehagyma.

Hozzávalók

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...