Töltött medvehagyma (Dolma)
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
38g bulgur131 kcal
-
38g vöröslencse137 kcal
-
47 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
2g paprikakrém0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
20 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
33g gomolya sajt126 kcal
A főzéshez
-
22g medvehagyma31 kcal
-
33g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
15g petrezselyem5 kcal
-
33g joghurt20 kcal
Összesen
532
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
115g bulgur393 kcal
-
115g vöröslencse412 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
5g paprikakrém0 kcal
-
300g víz0 kcal
-
60 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g gomolya sajt378 kcal
A főzéshez
-
65g medvehagyma92 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
45g petrezselyem16 kcal
-
100g joghurt61 kcal
Összesen
1598
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
A töltelékhez
-
8.8g bulgur30 kcal
-
8.8g vöröslencse31 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
6.9g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0.4g paprikakrém0 kcal
-
22.9g víz0 kcal
-
19.1g passzírozott paradicsom5 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.6g gomolya sajt29 kcal
A főzéshez
-
5g medvehagyma7 kcal
-
7.6g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A tálaláshoz
-
3.4g petrezselyem1 kcal
-
7.6g joghurt5 kcal
Összesen
123
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.6 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1066.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 334 mg
-
Nátrium 438 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 296.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 250 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 992 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 11579 micro
-
Lut-zea 943 micro
Összesen
532
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.8 g
Zsír
-
Összesen 52.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3199.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 471 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 1002 mg
-
Nátrium 1315 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 212.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 888.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 275 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 750 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 381 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2977 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 34738 micro
-
Lut-zea 2830 micro
Összesen
1598
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 67.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2652 micro
-
Lut-zea 216 micro
Összesen
123
kcal
Hozzávalók
A töltelékhez
-
115 g bulgur
-
115 g vöröslencse
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek paprikakrém
-
300 ml víz
-
2.5 dl passzírozott paradicsom
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál bors
-
só ízlés szerint
-
100 g gomolya sajt
A főzéshez
A tálaláshoz
-
1 csokor petrezselyem
-
100 g joghurt
Elkészítés
A töltelékhez
- Először készítsük el a tölteléket. Egy fazékban dinszteljük meg a hagymát az olajon, majd amikor már üveges, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát is. Pár percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paprikapasztát. 1-2 percig karamellizáljuk, majd szórjuk bele a fűszereket.
- Öntsük a fűszeres alapra a bulgurt és a lencsét, keverjük el, és hagyjuk 1 percig pirulni. Majd öntsük fel a víz és a passzírozott paradicsom keverékével. Ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Miután felforrt, takarékon, félig nyitott fedő alatt főzzük készre. Amennyiben szükséges, pótoljuk a folyadékot.
- Ha kész a töltelék, szedjük ki egy tányérra, hogy nagyjából ki tudjon hűlni. Közben készítsük elő a leveleket.
A főzéshez
- A medvehagymát mossuk meg, majd távolítsuk el róla a vaskosabb szárrészeket. Szárítsuk meg konyharuhával, hogy ne legyen túlságosan vizes. A sajtot vágjuk kisebb kockákra, hogy beleférjenek majd a csomagokba.
- A leveleket úgy tegyük magunk elé, hogy a hosszabbik oldaluk nézzen felénk. Vegyünk ki egy teáskanálnyi tölteléket, majd helyezzük a levél közepére. Tegyünk a közepébe egy kocka sajtot. Két oldalról hajtsuk be, majd csavarjuk fel a medvehagymát, és a töltött levelet tegyük egy nagyobb fazék aljára. Folytassuk a töltögetést, és a kész leveleket fektessük egymás mellé a fazékban, körkörösen elrendezve. Ha sok készül, egymásra is helyezhetjük őket. Mindig az az oldala nézzen lefelé, ahol a levél vége található, nehogy szétnyíljanak a csomagok.
- Amikor az összes töltött levél belekerült a fazékba, öntsük fel az edényt annyi sós vízzel, amennyi épphogy csak ellepi a legalsó réteget. Lefedve, alacsony lángon gyöngyözve főzzük 25 percig. Ha elforrna a víz, pótoljuk.
A tálaláshoz
- Miután elkészültek a csomagok, hagyjuk kissé kihűlni, majd tálaljuk őket joghurttal, előételként vagy köretként.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 527
- Feltöltés dátuma: 2022. április 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Van pár hét a tavasz közepén, amikor szinte minden a medvehagymáról szól. Ez az időszak pedig még mindig tart egy kicsit, tehát jöjjön most egy kissé szokatlan, de mégis nagyon ízletes recept: a töltött medvehagyma.