Töltött gombakalapok vörösboros mártásban
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
A töltött gombához
-
150g gomba32 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
15g petrezselyem5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g zsemlemorzsa53 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
A mártáshoz
-
133g száraz vörösbor109 kcal
-
67g alaplé5 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
395
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
A töltött gombához
-
450g gomba96 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A mártáshoz
-
400g száraz vörösbor328 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1188
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
A töltött gombához
-
34.6g gomba7 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
3.5g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.1g zsemlemorzsa12 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
A mártáshoz
-
30.7g száraz vörösbor25 kcal
-
15.4g alaplé1 kcal
-
0.4g étkezési keményítő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
89
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 175 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 701.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 336 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 288.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 248 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 792 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 982 micro
Összesen
395
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.8 g
Zsír
-
Összesen 49 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 524 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2104.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 225 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 680 mg
-
Nátrium 1007 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 865.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 629 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 118 micro
-
K vitamin: 744 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 262 micro
-
Kolin: 429 mg
-
Retinol - A vitamin: 430 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 2376 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2947 micro
Összesen
1188
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 226 micro
Összesen
89
kcal
Hozzávalók
A töltött gombához
-
3 ek vaj
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 ek zsemlemorzsa
-
2 evőkanál finomliszt
-
2 db tojássárgája
A mártáshoz
-
4 dl száraz vörösbor
-
0.5 csapott ek étkezési keményítő
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A töltött gombához
- A gombákat alaposan megmossuk és hat nagy fejet közülük félre teszünk. A maradék gombát és a tönköket felaprítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk 1,5 ek vajon, majd hozzáadjuk a felaprított gombát és tovább pirítjuk. Hozzákeverjük a szintén felaprított petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. A lángot kisebbre véve hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a lisztet isés további 5 percig pirítjuk. Lehúzva a tűzről 1-2 percnyi hűlés után a töltelékhez keverjük a tojássárgákat is.
- A félretett gombák tetejéből levágunk egy-egy vékony szeletet ügyelve arra, hogy a belseje ne sérüljön. A gombakalapokban egyenlően elosszuk a tölteléket és befedjük a tetejükkel.
- Egy serpenyőben megolvasszuk a maradék vajat, majd a töltött gombákat rátéve addig pirítjuk, míg az aljuk kissé megbarnul. Ezután áthelyezzük őket egy kivajazott jénai tálba és előmelegített sütőbe toljuk, hogy a teteje is szépen megpiruljon (kb. 10 perc).
- A mártáshoz egy lábasban a bort és az alaplevet kb. a felére beforraljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. A keményítőt kis vízzel elkevervehozzáöntjük és még pár percig forraljuk.
- A gombákat a mártással leöntve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10305
- Feltöltés dátuma: 2011. december 10.
Ajánló
Ha kisebb méretű gombákból készítjük (4-5 cm átmérőjű), akkor az elején ne 6, hanem 8 kalapot tegyünk félre töltenivalónak. Az eredeti receptben is így szerepel. Meleg előételként kínálhatjuk önmagában, de ha főételnek szánjuk, akár rizzsel együtt is tálalhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ezt a fogást a Gundel étterem újjászületésének tiszteletére kreálták, és azóta folyamatosan jelen van az étlapon is. Még régebben a honlapjukat böngészve botlottam bele a receptbe, hát azóta nálunk is többször vendégeskedett már a tányéron. A végeredmény nagyszerű ízharmónia. Akár a karácsonyi menüsor részeként is el tudom képzelni.