Tökéletes áfonyás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
Összesen
423
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
Összesen
4237
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
31.8g finomliszt116 kcal
-
19.1g vaj137 kcal
-
5.4g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
287
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 23.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 280 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 68.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
423
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 55.3 g
Zsír
-
Összesen 236.1 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 608 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2800.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 649 mg
-
Nátrium 1610 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.4 g
-
Cukor 87 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 688.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1952 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 127 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 173 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 1899 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 624 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 532 micro
Összesen
4237
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 16 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
470 g finomliszt
-
283 g vaj
-
1 kávéskanál só
A töltelékhez
-
55 dkg áfonya
-
1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk.
- A hideg vajat nagy lukú reszelőn gyorsan belereszeljük. Hozzáadjuk a sót.
- Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ne hagyjunk benne nagy vajdarabokat, de ne gyurmázzuk sokáig, mert ha a vaj elolvad, nem lesz jó.
- Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és gyorsan dolgozzuk össze. A tésztát munkafelületen vágjuk el kétharmad-egyharmad arányban. Mindkét darabot igazítsuk korong alakúra, hogy később könnyebben nyújtsuk. Nem kell vékonynak lennie, csak kör alakúnak.
- Csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe 1-2 órára (vagy a mélyhűtőbe 30 percre, ha sietünk).
- Ha letelt az idő, vegyük ki a nagyobbat, nyújtsuk ki úgy, hogy egyenletes kört kapjunk, kb. 30-32 centi átmérőjűt.
- Egy alacsony falú, 28 centis pitesütő tálat vajazzunk ki, és igazítsuk bele a pitét. Legegyszerűbb, ha nagyon lazán feltekerjük a sodrófára, így biztosan nem szakad el. Ügyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol túllógjon a tálon.
- Töltsük meg az áfonyával, majd letakarva tegyük vissza a hűtőbe.
- Vegyük elő a kisebb tésztalapot, és egyenletesen nyújtsuk ki úgy, hogy egy 28 cm átmérőjű kört kapjunk.
- Vonalzóval osszuk egy centis csíkokra, és vágjuk fel hosszában, egyenesen.
- Vegyük ki a pitét a hűtőből, és kezdjük el a rácsozást! A közepére kerüljön a leghosszabb, mellé két két rövidebb. Ne rögzítsük, ne nyomogassuk le a végeket az elején. Próbáljuk meg "fűzni" a rácsot - ha az egyik irányban megvan a 3 leghosszabb tésztacsíkunk, ami elér a tál széléig, tegyük ugyanezt a keresztben lévő oldalon is. Ott is hárommal kezdjünk, így egyszerűbb. Mivel a csíkok nincsenek rögzítve, egyszerű alá-felé bújtatni az új csíkokat. Ha a közepe kész, a széleket is csináljuk meg. (Sajnos ennél jobban nem tudom elmagyarázni, de higgyétek el, ha elkezditek, adja magát. Egyébként ez a "szövés-minta" nem kötelező, csak szerintem így szebb.)
- Ha az egészet berácsoztuk, óvatosan nyomkodjuk hozzá a rácsok végeit a tészta széléhez. Ha ez megvan, az alap túllógó tésztarészét szépen hajtsuk rá az illesztési pontokra (Így azok el vannak rejtve), és két ujjunkkal össze-összecsippentve a tésztát cakkozzuk ki.
- Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Fél óra elteltével vegyük ki a pitét, kenjük le a tojással, és tegyük a forró sütőbe. 10-15 perc után vegyük le a hőt 180 fokra (a nagy hő azért kell az elején, hogy a vaj ne folyjon el, mert akkor az egész összeesik).
- Kb. 50 percen át süssük a sütő alsó harmadában. 30 perc után azért nézzünk rá alkalmanként, nehogy megégjen a tészta. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna, az áfonya leve pedig bugyog.
- Vegyük ki, majd 15 perc hűlés után vághatjuk, és tálalhatjuk.
A töltelékhez
- Az áfonyát lemossuk, leszárítjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, rászórjuk a cukrot, a citromhéjat és a keményítőt, és gyorsan összeforgatjuk. Azonnal beletesszük a pitébe.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28x1,5
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 720
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 94736
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 14.
Ajánló
Bármilyen más gyümölccsel is működik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dacota
536 recept
Szezonja van az áfonyának. Mivel elég jó áron szereztem egy kilót, meg kellett vele töltenem a kedvenc pitetésztámat...