r
Nosalty Logó

Tökéletes áfonyás pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Tökéletes áfonyás pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 423 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4237 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 287 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 423 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    55.3 g

Zsír

  • Összesen
    236.1 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    608 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2800.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    649 mg
  • Nátrium
    1610 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.4 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    688.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1952 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    127 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1899 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    624 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    532 micro
Összesen 4237 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 287 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A hideg vajat nagy lukú reszelőn gyorsan belereszeljük. Hozzáadjuk a sót.
  3. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ne hagyjunk benne nagy vajdarabokat, de ne gyurmázzuk sokáig, mert ha a vaj elolvad, nem lesz jó.
  4. Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és gyorsan dolgozzuk össze. A tésztát munkafelületen vágjuk el kétharmad-egyharmad arányban. Mindkét darabot igazítsuk korong alakúra, hogy később könnyebben nyújtsuk. Nem kell vékonynak lennie, csak kör alakúnak.
  5. Csomagoljuk őket fóliába, és tegyük a hűtőbe 1-2 órára (vagy a mélyhűtőbe 30 percre, ha sietünk).
  6. Ha letelt az idő, vegyük ki a nagyobbat, nyújtsuk ki úgy, hogy egyenletes kört kapjunk, kb. 30-32 centi átmérőjűt.
  7. Egy alacsony falú, 28 centis pitesütő tálat vajazzunk ki, és igazítsuk bele a pitét. Legegyszerűbb, ha nagyon lazán feltekerjük a sodrófára, így biztosan nem szakad el. Ügyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol túllógjon a tálon.
  8. Töltsük meg az áfonyával, majd letakarva tegyük vissza a hűtőbe.
  9. Vegyük elő a kisebb tésztalapot, és egyenletesen nyújtsuk ki úgy, hogy egy 28 cm átmérőjű kört kapjunk.
  10. Vonalzóval osszuk egy centis csíkokra, és vágjuk fel hosszában, egyenesen.
  11. Vegyük ki a pitét a hűtőből, és kezdjük el a rácsozást! A közepére kerüljön a leghosszabb, mellé két két rövidebb. Ne rögzítsük, ne nyomogassuk le a végeket az elején. Próbáljuk meg "fűzni" a rácsot - ha az egyik irányban megvan a 3 leghosszabb tésztacsíkunk, ami elér a tál széléig, tegyük ugyanezt a keresztben lévő oldalon is. Ott is hárommal kezdjünk, így egyszerűbb. Mivel a csíkok nincsenek rögzítve, egyszerű alá-felé bújtatni az új csíkokat. Ha a közepe kész, a széleket is csináljuk meg. (Sajnos ennél jobban nem tudom elmagyarázni, de higgyétek el, ha elkezditek, adja magát. Egyébként ez a "szövés-minta" nem kötelező, csak szerintem így szebb.)
  12. Ha az egészet berácsoztuk, óvatosan nyomkodjuk hozzá a rácsok végeit a tészta széléhez. Ha ez megvan, az alap túllógó tésztarészét szépen hajtsuk rá az illesztési pontokra (Így azok el vannak rejtve), és két ujjunkkal össze-összecsippentve a tésztát cakkozzuk ki.
  13. Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Fél óra elteltével vegyük ki a pitét, kenjük le a tojással, és tegyük a forró sütőbe. 10-15 perc után vegyük le a hőt 180 fokra (a nagy hő azért kell az elején, hogy a vaj ne folyjon el, mert akkor az egész összeesik).
  14. Kb. 50 percen át süssük a sütő alsó harmadában. 30 perc után azért nézzünk rá alkalmanként, nehogy megégjen a tészta. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna, az áfonya leve pedig bugyog.
  15. Vegyük ki, majd 15 perc hűlés után vághatjuk, és tálalhatjuk.

A töltelékhez

  1. Az áfonyát lemossuk, leszárítjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, rászórjuk a cukrot, a citromhéjat és a keményítőt, és gyorsan összeforgatjuk. Azonnal beletesszük a pitébe.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28x1,5
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 720
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 94736
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 14.

Ajánló

Bármilyen más gyümölccsel is működik.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szezonja van az áfonyának. Mivel elég jó áron szereztem egy kilót, meg kellett vele töltenem a kedvenc pitetésztámat...

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...