r
Nosalty Logó

Tikka masala rákkal és indiai kenyérrel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Receptműves
Tikka masala rákkal és indiai kenyérrel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A rákhoz

A indiai kenyérhez

Összesen 274 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A rákhoz

A indiai kenyérhez

Összesen 1095 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A rákhoz

A indiai kenyérhez

Összesen 122 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1313.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    765 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    151.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7834 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 274 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5255.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    345 mg
  • Foszfor
    1379 mg
  • Nátrium
    3060 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    173.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    604.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    319 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    130 micro
  • β-karotin
    1362 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    31337 micro
  • Lut-zea
    524 micro
Összesen 1095 kcal
  • 7% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    593.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    345 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    154 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3537 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 122 kcal

Hozzávalók

A rákhoz

A indiai kenyérhez

Elkészítés

A rákhoz

  1. A Tikka masala elkészítéséhez a rákfarkakat megtisztítjuk, és hosszában félbevágjuk (ez opcionális, így spirálos alakja lesz, és jobban átveszi a mártást is).
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, és felkockázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra szeljük (intenzívebb íz érdekében reszeljük az ételbe), és a paradicsomot apróra kockázzuk.
  3. 1-2 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (csipet sóval, így jobban kiengedi a levét és az ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot és a fokhagymát.
  4. Ha a paradicsom levet ereszt, adjuk hozzá a paradicsompürét, majd fűszerezzük (ha túl sűrű, akkor 1 dl vízzel öntsük fel).
  5. Tegyük a mártásba a tisztított rákot, és 5 percig főzzük össze.
  6. A tűzről lehúzva keverjük bele a joghurtot (opcionális), majd visszatéve a tűzre pár percig főzzük össze.
  7. A csapatihoz gyúrjuk össze a hozzávalókat (liszttől függően lehet, hogy vesz föl még vizet, akkor arra kell ügyelni, hogy maradjon lágy a tészta, de ne legyen ragacsos).
  8. Ha van rá idő, 1 órát letakarva pihentessük, de akár rögtön ki is lehet sütni.
  9. Tegyük fel a serpenyőt a legnagyobb lángú tűzre (forró serpenyő kell és tapadásmentes, így nem kell kiolajozni).
  10. Formázzunk 8 db (vagy amennyi lesz belőle) dió nagyságú golyót.
  11. Lisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm lapos koronggá.
  12. Ha forró a serpenyő, elkezdhetjük kisütni, és oldalanként 1-2 perc elég. Elkezd hólyagosodni és foltosra színesedni az oldala (a hólyagosodáson lehet segíteni, ha pl. nagyobb, lapos felületű szűrőkanállal óvatosan lenyomkodjuk a hólyagokat, ügyelve, hogy ne pukkanjon ki).
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 86
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 8740
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 14.

Ajánló

Friss korianderrel megszórva tálalhatjuk. Joghurt nélkül is finom. A csapati darabszáma függ a méretétől is. Igazi funok sütés után mindkét oldalát gáztűzhely lángja fölött még süthetik (állítólag így az igazi), én ezzel már nem szoktam bűvészkedni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Évente egyszer-kétszer betértünk egy kedves kis indiai étterembe, ha arra jártunk. Az étterem azóta már nem működik, azonban a tikka masala iránti szerelem megmaradt. Igaz a saját házi verziónk kevésbé csípős, így bátran falatozhat belőle az is, aki a nagyon erőset nem, de a pikáns ízvilágot kedveli. Tálalható rizzsel, azonban a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető étele a csapati, ezért mindenképp javaslom elkészíteni a "tikka-makkához" (ahogy mi hívjuk).

Hozzávalók

A rákhoz

A indiai kenyérhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...