Tikka masala rákkal és indiai kenyérrel
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Receptműves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
A rákhoz
-
63g garnéla44 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
21 kcal
-
8g joghurt5 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
1g curry por3 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A indiai kenyérhez
Összesen
274
kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
A rákhoz
-
250g garnéla178 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
4g curry por13 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A indiai kenyérhez
Összesen
1095
kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
A rákhoz
-
28.2g garnéla20 kcal
-
10.2g vöröshagyma4 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
11.3g paradicsom2 kcal
-
11.3g sűrített paradicsom9 kcal
-
3.4g joghurt2 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.5g curry por1 kcal
-
0.3g gyömbér0 kcal
-
1.8g olívaolaj16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A indiai kenyérhez
-
20.3g teljes kiőrlésű liszt67 kcal
-
11.3g víz0 kcal
-
0.5g só0 kcal
Összesen
122
kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1313.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 345 mg
-
Nátrium 765 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 151.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 341 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 7834 micro
-
Lut-zea 131 micro
Összesen
274
kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.6 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5255.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 336 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 345 mg
-
Foszfor 1379 mg
-
Nátrium 3060 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 173.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 604.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 261 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 319 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 130 micro
-
β-karotin 1362 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 31337 micro
-
Lut-zea 524 micro
Összesen
1095
kcal
- 7% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 593.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 345 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 68.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 154 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3537 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
122
kcal
Hozzávalók
A rákhoz
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 db paradicsom
-
10 dkg sűrített paradicsom
-
2 ek joghurt
-
1 ek curry por
-
0.5 ek gyömbér
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A indiai kenyérhez
-
18 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
1 dl víz
-
1 kávéskanál só
Elkészítés
A rákhoz
- A Tikka masala elkészítéséhez a rákfarkakat megtisztítjuk, és hosszában félbevágjuk (ez opcionális, így spirálos alakja lesz, és jobban átveszi a mártást is).
- A vöröshagymát megtisztítjuk, és felkockázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra szeljük (intenzívebb íz érdekében reszeljük az ételbe), és a paradicsomot apróra kockázzuk.
- 1-2 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (csipet sóval, így jobban kiengedi a levét és az ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot és a fokhagymát.
- Ha a paradicsom levet ereszt, adjuk hozzá a paradicsompürét, majd fűszerezzük (ha túl sűrű, akkor 1 dl vízzel öntsük fel).
- Tegyük a mártásba a tisztított rákot, és 5 percig főzzük össze.
- A tűzről lehúzva keverjük bele a joghurtot (opcionális), majd visszatéve a tűzre pár percig főzzük össze.
- A csapatihoz gyúrjuk össze a hozzávalókat (liszttől függően lehet, hogy vesz föl még vizet, akkor arra kell ügyelni, hogy maradjon lágy a tészta, de ne legyen ragacsos).
- Ha van rá idő, 1 órát letakarva pihentessük, de akár rögtön ki is lehet sütni.
- Tegyük fel a serpenyőt a legnagyobb lángú tűzre (forró serpenyő kell és tapadásmentes, így nem kell kiolajozni).
- Formázzunk 8 db (vagy amennyi lesz belőle) dió nagyságú golyót.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm lapos koronggá.
- Ha forró a serpenyő, elkezdhetjük kisütni, és oldalanként 1-2 perc elég. Elkezd hólyagosodni és foltosra színesedni az oldala (a hólyagosodáson lehet segíteni, ha pl. nagyobb, lapos felületű szűrőkanállal óvatosan lenyomkodjuk a hólyagokat, ügyelve, hogy ne pukkanjon ki).
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8740
- Feltöltés dátuma: 2011. január 14.
Ajánló
Friss korianderrel megszórva tálalhatjuk. Joghurt nélkül is finom. A csapati darabszáma függ a méretétől is. Igazi funok sütés után mindkét oldalát gáztűzhely lángja fölött még süthetik (állítólag így az igazi), én ezzel már nem szoktam bűvészkedni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Receptműves
119 recept
Évente egyszer-kétszer betértünk egy kedves kis indiai étterembe, ha arra jártunk. Az étterem azóta már nem működik, azonban a tikka masala iránti szerelem megmaradt. Igaz a saját házi verziónk kevésbé csípős, így bátran falatozhat belőle az is, aki a nagyon erőset nem, de a pikáns ízvilágot kedveli. Tálalható rizzsel, azonban a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető étele a csapati, ezért mindenképp javaslom elkészíteni a "tikka-makkához" (ahogy mi hívjuk).