r
Nosalty Logó

Tészta sütőtökkel és kelbimbóval

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Tészta sütőtökkel és kelbimbóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 575 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2293 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3890 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    205 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    3278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    456 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    273 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    702 micro
  • β-karotin
    3632 micro
  • β-crypt
    2916 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    305 micro
Összesen 575 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    72.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15560 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    257 mg
  • Kálcium
    818 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    360 mg
  • Foszfor
    982 mg
  • Nátrium
    13112 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    367.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    520.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1825 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1093 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    2807 micro
  • β-karotin
    14527 micro
  • β-crypt
    11663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1219 micro
Összesen 2293 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1037.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    874 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    187 micro
  • β-karotin
    968 micro
  • β-crypt
    778 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 152 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyünk fel 3 liter vizet forrni,rakjunk bele 3 evőkanál durva szemű sót.
  2. Közben leszedjüka kelbimbók felső leveleit, amennyiben szükséges. Vágjukle a kemény részét késsel. Mossukmeg, és vágjuk ketté.
  3. Asütőtököt hámozzukmeg, és szedjükki a magjait. Vágjukkockákra.
  4. Tegyük 8 percre a már felforrt vízbe a zöldségeket. Vegyükki a vízből egy merőkanállal, és szűrjük le őket. Ne öntsük ki a lábosban lévő forró vizet, mert kelleni fog a tészta kifőzéséhez.
  5. Melegítsük fel közben a tejet.
  6. Hevítsünk fel olívaolajat egy másik edényben, és 1 percig gyakori kevergetéssel pirítsuk a már felaprított hagymát. Tegyük bele a sütőtökötés a kelbimbókat. Öntsük fel fél pohár fehérborral, és kevergessük 3 percig.
  7. Adjuk hozzá a kakukkfűleveleit és a meleg tejet. Alacsony lángon főzzük. Tegyünk rá egy fedőt, de ne fedjük le teljesen. Addig várjunk, amíg a zöldségek teljesen beisszák magukba a tejet. Ehhez kb. 10 percet kell várni.
  8. Ne hagyjuk magára ezalatt az idő alatt, nehogy leégjen.
  9. Ennél a fázisnál a húsimádók belerakhatnak virslikarikákat avagy apróra vágott bacon szeleteket. Ebben az esetben plusz 3 percig főzzétek.
  10. Hús nélkül a vegetáriánusoknak is egy kiadós főétel lehet.
  11. Zárjuk le a gázt, sóval, borssal ízesítsük. Én peperoncinot adtam hozzá és kevés borsot. Parmezán sajtot reszeljünk rá.
  12. A forró vizű lábosba rakjuk bele a tésztát, és főzzük al dente keménységűre. Erre azért van szükség, mert a nagyon puha tésztát a gyomrunk nehezen emészti meg, míg a kicsit keményebb állagú tészta könnyen emésztődik.
  13. Amikor készen van, szűrjük le a tésztát, adjunk hozzá egy kis olívaolajat, a zöldséges szószt, és kevergessük egy kicsit.
  14. Amennyiben kicsit szárazra sikerült a zöldséges szósz, adjunk hozzá 1-2 kanál levet, amiben a tészta kifőtt.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 710
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 16.

Ajánló

A lilahagymát, amennyiben van rá lehetőség, helyettesítsük scalogno hagymával, mellyel lágyabb, ízhatást érhetünk el.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mivel már beköszöntött az ősz, gondoltam, itt az ideje valami újdonságnak idény zöldségekkel. A kelbimbó nem keserű, bátran ajánlom kisgyerekeknek is. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...