Egy tepsi rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 7% Zsír
Túrós töltelék elkészítése
-
63g tehéntúró92 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
5 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
6g mazsola19 kcal
-
1g rum3 kcal
-
0g só0 kcal
Meggyes töltelék elkészítése
-
38g meggybefőtt27 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
26 kcal
-
0g só0 kcal
Káposztás töltelék elkészítése
-
188g káposzta38 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Töltés és sütés
-
38g réteslap111 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
Összesen
491
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 7% Zsír
Túrós töltelék elkészítése
-
500g tehéntúró735 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
10g rum23 kcal
-
0g só0 kcal
Meggyes töltelék elkészítése
-
300g meggybefőtt216 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
50g háztartási keksz210 kcal
-
0g só0 kcal
Káposztás töltelék elkészítése
-
1500g káposzta300 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Töltés és sütés
-
300g réteslap885 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Összesen
3909
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 7% Zsír
Túrós töltelék elkészítése
-
16.3g tehéntúró24 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
3.3g tejföl6 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.6g mazsola5 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
0g só0 kcal
Meggyes töltelék elkészítése
-
9.8g meggybefőtt7 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
1.6g háztartási keksz7 kcal
-
0g só0 kcal
Káposztás töltelék elkészítése
-
48.8g káposzta10 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g sertészsír4 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Töltés és sütés
-
9.8g réteslap29 kcal
-
2.8g napraforgó olaj24 kcal
Összesen
128
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 698.5 g
-
Cink 163 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 126 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 203.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 115 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
491
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.9 g
Zsír
-
Összesen 158.8 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5587.9 g
-
Cink 1303 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 1040 mg
-
Vas 1007 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 1422 mg
-
Nátrium 504 mg
-
Réz 50 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 475.5 g
-
Cukor 172 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1626.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 455 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 920 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 541 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 396 micro
-
β-karotin 530 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 368 micro
Összesen
3909
kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.7 g
-
Cink 42 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 20 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
128
kcal
Hozzávalók
Túrós töltelék elkészítése
-
50 dkg tehéntúró
-
2 ek cukor
-
1 dl tejföl
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
Meggyes töltelék elkészítése
Káposztás töltelék elkészítése
-
2 ek cukor
-
1 közepes db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
Töltés és sütés
-
12 db réteslap
-
1 dl napraforgó olaj
Elkészítés
Túrós töltelék elkészítése
- A mazsolát meleg vízbe beáztatjuk legalább fél órára, ha ezzel indítunk, készen lesz, amikor kell.
- A túrót letörjük, és összekeverjük a többi résztvevővel. Ha nedves-zsíros a túró, kevesebb tejföl kell bele, ha szárazabb, több. Ha túl lágy lett a massza, búzadarával vagy/és darált keksszel javíthatunk rajta.
- Kettéválasztjuk: egyik fele a sima túrós, a másik a mazsolás-túrós lesz.
Meggyes töltelék elkészítése
- A magozott meggyet lecsepegtetjük, 1 ek cukorral átforgatjuk. ~20 percre állni hagyjuk. Levet enged, amit lecsepegtetünk.
- 1 ek darált keksszel, 1 csipet sóval és ízlés szerint újabb 1 ek kristálycukorral lazán átforgatjuk.
Káposztás töltelék elkészítése
- A káposztát lereszeljük, bátran lesózzuk (2-3 tk), összeforgatjuk, 10-20 percre állni hagyjuk, hogy levét engedje.
- A vöröshagymát finomra aprítjuk, és közepes lángon a zsíron v. olajon pirítani kezdjük.
- Ha üveges a hagyma (~4-7 perc), hozzáadjuk az előzőleg kinyomkodott, levétől megszabadított káposztát. Alacsony lángon, ritka kevergetés mellett 1 tk só hozzáadásával pirítani kezdjük. Ha átforrósodott, s levét tovább engedi, szükség esetén kevés vizet öntünk alá, és lefedve, alacsony lángon, legalább 30 percig pároljuk.
- Ha teljesen átpuhult, fedőt levéve, 2 ek nyír- barna vagy sima cukorral és ízlés szerint sok vagy kevés borssal meghintve tovább készítjük. A cukor pár perc alatt karamellizálódik, ekkor kész; félretesszük hűlni.
- Ezalatt a mazsolák megpuhultak; lecsepegtetjük, és a 1/2 adag túrós masszához keverjük a rum v. rumaroma kíséretében.
Töltés és sütés
- Előkészítjük a sütőt, a tepsibe sütőpapírt teszünk, tiszta konyharuhát megnedvesítünk, ~1 dl étolajat porciózunk ki.
- A réteslapokat csak az utolsó percben vesszük ki a hűtőből és bontjuk ki: mivel leheletvékony, nagyon gyorsan szárad és melegszik, amitől törni-repedni fog, s nehéz lenne vele dolgozni.
- 1 rétes tekercshez 3-4, esetleg 5 lap kell. Én általában 2 db 6 laposat szoktam venni, de létezik 5-6-8-9-12-15-18 lapos portéka is. A csurgói kicsit nagyobb, mint a többi, és éppen illeszkedik a tepsimhez a mérete.
- A réteslapokat óvatosan, lassan, egyenként a kiterített nedves konyharuhára fektetjük. Szilikonos vagy más finom ecsetet használunk, s óvatosan, lassan, lazán megkenjük az első és a második lapot. A harmadik lapra óvatosan, lazán, lassan szétterítjük a tölteléket (célszerű az ekkor még langyos káposztát a végére hagyni), a szélektől 2-2 cm távolságot hagyva. A konyharuha segítségével óvatos emelésekkel félkörönként feltekerjük a rétest. Útközben lehet óvatosan elegyengetni a tölteléket, de vigyázat: a tészta nagyon könnyen szakad! A végén mindig alul legyen a lap vége. Széleit aláhajtjuk, két kézzel óvatosan alányúlva a sütőpapíros tepsire helyezzük. Még háromszor ismételjük: 1 túrós, 1 túrós-mazsolás, 1 meggyes, 1 káposztás rétesünk lesz.
- A kész réteseket óvatosan étolajjal átkenjük. Az előmelegített sütő középső részében, 170-180 fokon, 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha szükséges, félidőben újra átkenjük étolajjal vagy kevés vízzel. A légkeverés nem ajánlott, mert anélkül is könnyen/gyorsan kiszáradnak a felső lapok.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 8993
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A "bolti" rétesek egy részét nem tolerálja jól a szervezetem, pedig nagyon szeretem. Így az elsők között ezt készítettem el magamnak itthon. Az édes réteseket szeretem, most készítettem először káposztásat.