r
Nosalty Logó

Egy tepsi rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Egy tepsi rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Túrós töltelék elkészítése

Meggyes töltelék elkészítése

Káposztás töltelék elkészítése

Töltés és sütés

Összesen 491 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Túrós töltelék elkészítése

Meggyes töltelék elkészítése

Káposztás töltelék elkészítése

Töltés és sütés

Összesen 3909 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Túrós töltelék elkészítése

Meggyes töltelék elkészítése

Káposztás töltelék elkészítése

Töltés és sütés

Összesen 128 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    698.5 g
  • Cink
    163 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    126 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    203.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    115 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 491 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    137.9 g

Zsír

  • Összesen
    158.8 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5587.9 g
  • Cink
    1303 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    1040 mg
  • Vas
    1007 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    1422 mg
  • Nátrium
    504 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    475.5 g
  • Cukor
    172 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1626.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    455 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    920 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    541 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    530 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    368 micro
Összesen 3909 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181.7 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    20 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 128 kcal

Hozzávalók

Túrós töltelék elkészítése

Meggyes töltelék elkészítése

Káposztás töltelék elkészítése

Töltés és sütés

Elkészítés

Túrós töltelék elkészítése

  1. A mazsolát meleg vízbe beáztatjuk legalább fél órára, ha ezzel indítunk, készen lesz, amikor kell.
  2. A túrót letörjük, és összekeverjük a többi résztvevővel. Ha nedves-zsíros a túró, kevesebb tejföl kell bele, ha szárazabb, több. Ha túl lágy lett a massza, búzadarával vagy/és darált keksszel javíthatunk rajta.
  3. Kettéválasztjuk: egyik fele a sima túrós, a másik a mazsolás-túrós lesz.

Meggyes töltelék elkészítése

  1. A magozott meggyet lecsepegtetjük, 1 ek cukorral átforgatjuk. ~20 percre állni hagyjuk. Levet enged, amit lecsepegtetünk.
  2. 1 ek darált keksszel, 1 csipet sóval és ízlés szerint újabb 1 ek kristálycukorral lazán átforgatjuk.

Káposztás töltelék elkészítése

  1. A káposztát lereszeljük, bátran lesózzuk (2-3 tk), összeforgatjuk, 10-20 percre állni hagyjuk, hogy levét engedje.
  2. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és közepes lángon a zsíron v. olajon pirítani kezdjük.
  3. Ha üveges a hagyma (~4-7 perc), hozzáadjuk az előzőleg kinyomkodott, levétől megszabadított káposztát. Alacsony lángon, ritka kevergetés mellett 1 tk só hozzáadásával pirítani kezdjük. Ha átforrósodott, s levét tovább engedi, szükség esetén kevés vizet öntünk alá, és lefedve, alacsony lángon, legalább 30 percig pároljuk.
  4. Ha teljesen átpuhult, fedőt levéve, 2 ek nyír- barna vagy sima cukorral és ízlés szerint sok vagy kevés borssal meghintve tovább készítjük. A cukor pár perc alatt karamellizálódik, ekkor kész; félretesszük hűlni.
  5. Ezalatt a mazsolák megpuhultak; lecsepegtetjük, és a 1/2 adag túrós masszához keverjük a rum v. rumaroma kíséretében.

Töltés és sütés

  1. Előkészítjük a sütőt, a tepsibe sütőpapírt teszünk, tiszta konyharuhát megnedvesítünk, ~1 dl étolajat porciózunk ki.
  2. A réteslapokat csak az utolsó percben vesszük ki a hűtőből és bontjuk ki: mivel leheletvékony, nagyon gyorsan szárad és melegszik, amitől törni-repedni fog, s nehéz lenne vele dolgozni.
  3. 1 rétes tekercshez 3-4, esetleg 5 lap kell. Én általában 2 db 6 laposat szoktam venni, de létezik 5-6-8-9-12-15-18 lapos portéka is. A csurgói kicsit nagyobb, mint a többi, és éppen illeszkedik a tepsimhez a mérete.
  4. A réteslapokat óvatosan, lassan, egyenként a kiterített nedves konyharuhára fektetjük. Szilikonos vagy más finom ecsetet használunk, s óvatosan, lassan, lazán megkenjük az első és a második lapot. A harmadik lapra óvatosan, lazán, lassan szétterítjük a tölteléket (célszerű az ekkor még langyos káposztát a végére hagyni), a szélektől 2-2 cm távolságot hagyva. A konyharuha segítségével óvatos emelésekkel félkörönként feltekerjük a rétest. Útközben lehet óvatosan elegyengetni a tölteléket, de vigyázat: a tészta nagyon könnyen szakad! A végén mindig alul legyen a lap vége. Széleit aláhajtjuk, két kézzel óvatosan alányúlva a sütőpapíros tepsire helyezzük. Még háromszor ismételjük: 1 túrós, 1 túrós-mazsolás, 1 meggyes, 1 káposztás rétesünk lesz.
  5. A kész réteseket óvatosan étolajjal átkenjük. Az előmelegített sütő középső részében, 170-180 fokon, 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha szükséges, félidőben újra átkenjük étolajjal vagy kevés vízzel. A légkeverés nem ajánlott, mert anélkül is könnyen/gyorsan kiszáradnak a felső lapok.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 8993
  • Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A "bolti" rétesek egy részét nem tolerálja jól a szervezetem, pedig nagyon szeretem. Így az elsők között ezt készítettem el magamnak itthon. Az édes réteseket szeretem, most készítettem először káposztásat.

Hozzávalók

Túrós töltelék elkészítése

Meggyes töltelék elkészítése

Káposztás töltelék elkészítése

Töltés és sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...