r
Nosalty Logó

Teljes kiőrlésű kenyér Dark konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Teljes kiőrlésű kenyér Dark konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 637 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2555 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 227 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1425.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    522 mg
  • Nátrium
    555 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    99.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    328 micro
Összesen 637 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.7 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5700.6 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    742 mg
  • Foszfor
    2089 mg
  • Nátrium
    2220 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    499.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    83 mg

VÍZ

  • Összesen
    396.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    422 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1313 micro
Összesen 2555 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    509.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 227 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kimért liszteket a sikérrel és a köménnyel jól összekeverjük egy mély tálban.
  2. A lisztkeverék közepébe mélyedést ásunk, és beleöntjük a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt, picit összekeverjük az alját a lisztekkel, majd hagyjuk 15 percet kelni.
  3. Ha az élesztő szépen felfutott, összekeverjük a liszttel és a többi hozzávalóval, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, míg össze nem áll a tészta. Az elején elég ragadós, de idővel (ahogy a rostok megszívják magukat vízzel) kezelhető lesz. A tálban, vagy ha úgy kényelmesebb, akkor egy nyújtódeszkán alaposan átgyúrjuk a tésztát.
  4. Ha jól összedolgoztuk a hozzávalókat, nagyon kevés lisztet szórunk a tál aljába, rátesszük a cipóvá formált tésztát, nagyon kevés lisztet szórunk a tetejére, lefedjük egy konyharuhával, és meleg helyre téve 30 percig hagyjuk kelni.
  5. Ha szépen megkelt (kb. duplájára), kivesszük a cipót a tálból, és a deszkán picit átgyúrjuk és ízlés szerint kerekre vagy hosszúkásra formázzuk. (Én vékonyra ki szoktam nyomkodni a tésztát (kb. fél cm vastagra), majd négyszöget hajtogatok belőle, melyet a sarkai felől szorosan feltekerek, és az illesztéseknél picit eldolgozom a tésztát.)
  6. Formázás után a kenyér tetejére lehet még szezámmagot, zabpelyhet vagy más magot szórni, valamint vágjuk be keresztben két-három helyen éles késsel a tetejét, hogy ne repedezzen be.
  7. Lezárt, belülről picit bevizezett sütőzacskóban tepsire téve az előmelegített sütőben 50 percig süssük.
  8. 50 perc után vegyük ki a zacskóból, tegyük rácsra, fújjuk meg egy kis vízzel a tetejét és takarjuk le egy konyharuhával, míg kihűl. Ebből a hozzávalómennyiségből kb. 1 kiló kenyér lesz.
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 128
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 30353
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kerestem egy jól bevált teljes kiőrlésű kenyér receptet, és rátaláltam Dacota receptjére. Nem volt itthon csak Graham-liszt, így gondoltam, kísérletezek egy picit. Alapnak azt használtam, de ez a variáció nekünk nagyon bejött. Elég tömör kenyér lett, de jó ízű és még 3-4 naposan is ehető. Az pedig külön öröm, hogy tudjuk mi van benne és látjuk elkészülni. :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...