Téli húsos-zöldséges káposztaleves
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
375g marha alaplé0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
35 kcal
-
63g marhahús89 kcal
-
11 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
11g lilahagyma4 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
44g káposzta9 kcal
-
31g savanyú káposzta6 kcal
-
14 kcal
-
25g uborka4 kcal
-
3g olajbogyó3 kcal
-
3g kapribogyó1 kcal
-
1g kapor0 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
10g tejföl20 kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
3000g marha alaplé0 kcal
-
4000g víz0 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
500g marhahús710 kcal
-
90 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
350g káposzta70 kcal
-
250g savanyú káposzta48 kcal
-
140g sűrített paradicsom115 kcal
-
200g uborka29 kcal
-
20g olajbogyó23 kcal
-
20g kapribogyó5 kcal
-
6g kapor3 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
80g tejföl158 kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
32.2g marha alaplé0 kcal
-
42.9g víz0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
5.4g marhahús8 kcal
-
0.5g füstölt-főtt tarja1 kcal
-
1g vöröshagyma0 kcal
-
1g lilahagyma0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.7g sárgarépa1 kcal
-
1.9g fehérrépa1 kcal
-
1.1g zöldpaprika0 kcal
-
3.8g káposzta1 kcal
-
2.7g savanyú káposzta1 kcal
-
1.5g sűrített paradicsom1 kcal
-
2.1g uborka0 kcal
-
0.2g olajbogyó0 kcal
-
0.2g kapribogyó0 kcal
-
0.1g kapor0 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.9g tejföl2 kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.5 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 866.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 476 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 718.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 137 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 642 micro
-
β-karotin 1976 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 5034 micro
-
Lut-zea 516 micro
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 139.8 g
Zsír
-
Összesen 86.6 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 352 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6931.4 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 767 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 441 mg
-
Foszfor 1678 mg
-
Nátrium 3805 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.4 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 5750 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1653 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 359 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 497 micro
-
Kolin: 613 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 5136 micro
-
β-karotin 15808 micro
-
β-crypt 58 micro
-
Likopin 40271 micro
-
Lut-zea 4127 micro
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 74.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 18 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 61.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 55 micro
-
β-karotin 169 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 432 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
-
3 l marha alaplé
-
4 l víz
-
5 dkg füstölt-főtt tarja
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 közepes db lilahagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
25 dkg savanyú káposzta
-
140 g sűrített paradicsom
-
20 g kapribogyó
-
ételízesítő ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
köménymag ízlés szerint
-
4 ek tejföl
Elkészítés
- Az olajon megdinszteljük a hagymákat, majd rátesszük az apróra kockázott marhahúst, lepirítjuk, majd beletesszük a borsot, köményt, fokhagymát, és 20-30 percig pároljuk saját levében, időnként kavargatva, mint egy pörköltnél.
- Amikor félig megpuhul a hús, beletesszük a zöldségeket, savanyú káposztát, paprikát, sűrített paradicsomot, tarját, sózzuk, és tovább pirítjuk pár percig. (A kép ezt a fázist mutatja.) Felöntjük a lábast félig vízzel, és tovább főzzük a levest. (A főzési idő a hústól függ.)
- A főzés utolsó 10-15 percében rászűrjük a húsleves alaplét, majd beletesszük a vizes uborkát, a kaprit, az olajbogyót, a kaprot és a petrezselyem felét. Ezekkel együtt megrottyantjuk még egyszer.
- A húslevesben főtt csontról (pl. sertéskaraj) lefejtett hús is beletehető a végén, aprítva.
- Tálalás előtt a tejfölbe belekavarjuk a petrezselyem másik felét, majd a tányérokra teszünk ebből 1-1 kanállal, erre szedjük a kész, forró levest.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 6745
- Feltöltés dátuma: 2011. november 24.
Ajánló
Ha nincs kész húslé alapunk, használjunk 3-4 erőleves vagy marhahúsleves kockát. A sózással óvatosan, mert több hozzávaló is alapjában sós, inkább utósózzuk, szükség szerint. A fenti adagot kb. 6 literből készítettem. A hozzávalók arányait lehet bátran módosítani, ezt a leves nem lehet elrontani. Nem kimondott karácsonyi étel, de ünnepi asztalhoz is ajánlom, mert előre el lehet készíteni, és utána egy mákosgubával vagy egy desszerttel, bőven kiadós menüt kapunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Nyáron szeretem a könnyű, hús nélküli káposztalevest, sok-sok friss zöldséggel. Ezt a téli, hússal teli változata, savanyú ízekkel, tulajdonképpen az orosz szoljánka-leves, amit sokféleképpen készítenek, nagyon finom, minél többször melegítjük, annál jobb! Puha, friss kenyérrel pedig igen laktató.