r
Nosalty Logó

Tavče gravče, a macedón babragu

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Tavče gravče, a macedón babragu
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

bab előfőzése

elkészítés

338
Kalória
16.8g
Fehérje
49.8g
Szénhidrátok
9.1g
Zsír
570.8g
Víz
-
Koleszterin
11.8g
Rost
5g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

bab előfőzése

elkészítés

Összesen 338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

bab előfőzése

elkészítés

Összesen 2022 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

bab előfőzése

elkészítés

Összesen 50 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    629.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    230 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    570.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    650 micro
  • β-crypt
    161 micro
  • Likopin
    2397 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.9 g

Zsír

  • Összesen
    54.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3777.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    1166 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    859 mg
  • Foszfor
    1382 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    298.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

Víz

  • Összesen
    3424.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    368 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    288 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1688 micro
  • Kolin:
    311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    3902 micro
  • β-crypt
    964 micro
  • Likopin
    14382 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 2022 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    95.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    86.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    363 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 50 kcal

Elkészítés

bab előfőzése

  1. A babot érdemes egy éjszakával előbb beáztatni sós, szódabikarbónás vízbe - így könnyebben fog puhulni és kevésbé puffaszt.
  2. A főzés napján a babot egy főzőedénybe tesszük a babérlevéllel, a szárított chilivel, a fokhagymával és a fél fej hagymával. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd felforraljuk.
  3. Az első forralóvizet ezután leöntjük róla (ez is csökkenti a hüvelyesen puffasztó hatsát), öntünk rá friss vizet, majd puhára főzzük a babot. Ez előre áztatott babnál is 2-3 órát igénybe vehet, amit lecsökkenthetünk, ha van kuktánk.
  4. A kész babról leszűrjük a főzővizet, de ne dobjuk ki, mert még szükségünk lesz rá. Amennyire lehet szedjük ki belőle a megfőtt hagymát és fokhagymát, és ezt is tegyük félre.

elkészítés

  1. Az egyik hagymát, az egyik paprikát, valamin a fokhagymákat finomra aprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk. Alaposan sózzuk-borsozzuk is.
  2. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fűszerköményt, a füstölt paprikát, és az egészet alaposan átforgatjuk.
  3. A közben megfőtt bab 1/3-át egy tálba áttesszük és hozzáadjuk a félretett főtt hagymákat, a keményítőt, valamint kb. 3 decilitert a bab főzővizéből. Botmixerrel az egészet egyneműre turmixoljuk.
  4. A főtt bab 2/3-át a paprikás alapra öntjük, hozzáadjuk a leturmixolt babpürét és alaposan megsózzuk. A másik édes paprikát vékonyan felkarikázzuk (pár karikát tegyünk félre), hozzáadjuk a raguhoz, majd az egészet alaposan összeforgatjuk, amíg egynemű piros színben pompázik. Ha túl sűrűnek éreznénk, öntsünk még hozzá a félretett babfőzőléből.
  5. A maradék fél hagymát keresztbe felkarikázzuk. A ragu tetejét a hagymakarikákkal, pár karika kápiával, valamint a chilikkel díszítjük.
  6. Végül a ragu mehet a sütőbe, ahol 190 fokon kb. 25 percet sütjük, amíg tovább sűrűsödik, valamint megpirulnak a tetejére tett zöldségek. Fogyasszuk friss petrezselyemmel megszórva és kenyérrel tunkolva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 150 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Macedón specialitás ez a hagymával és édes paprikával készített babragu, ami ízeiben annyira komplex és otthonos, hogy akár a magyar konyha egyik alapfogása is lehetne. Ráadásul az egyszerű és olcsó alapanyagok ellenére egy tápláló és ízletes fogásról van szó, amit friss kenyérrel tunkolva a legjobb fogyasztani.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!