Szürkemarha-pörkölt bográcsban Kozma módra
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
417g marhahús592 kcal
-
33g mangalica zsír301 kcal
-
71g vöröshagyma26 kcal
-
19 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2 kcal
-
2 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
1g szilvalekvár2 kcal
Összesen
950
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
5000g marhahús7100 kcal
-
400g mangalica zsír3608 kcal
-
850g vöröshagyma309 kcal
-
1380g zöld kaliforniai paprika226 kcal
-
240g paradicsom43 kcal
-
0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
108g hegyes erős paprika24 kcal
-
23 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
16g szilvalekvár25 kcal
Összesen
11381
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
62.4g marhahús89 kcal
-
45 kcal
-
10.6g vöröshagyma4 kcal
-
17.2g zöld kaliforniai paprika3 kcal
-
3g paradicsom1 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.3g hegyes erős paprika0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0.2g szilvalekvár0 kcal
Összesen
142
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92 g
Zsír
-
Összesen 56.8 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 286 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1531.4 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 928 mg
-
Nátrium 266 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 473.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 392 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 47 micro
-
β-karotin 475 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 476 micro
Összesen
950
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1103.4 g
Zsír
-
Összesen 681.2 g
-
Telített zsírsav 258 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 306 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 3430 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18377.3 g
-
Cink 201 mg
-
Szelén 1622 mg
-
Kálcium 625 mg
-
Vas 135 mg
-
Magnézium 1451 mg
-
Foszfor 11134 mg
-
Nátrium 3196 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.2 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 5678.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 517 micro
-
B6 vitamin: 40 mg
-
B12 Vitamin: 217 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 1077 mg
-
D vitamin: 408 micro
-
K vitamin: 122 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 329 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 626 micro
-
Kolin: 4708 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 562 micro
-
β-karotin 5699 micro
-
β-crypt 574 micro
-
Likopin 6175 micro
-
Lut-zea 5707 micro
Összesen
11381
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 77 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
142
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg mangalica zsír
-
3 kis db paradicsom
-
1 ek őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
2 teáskanál mustár
-
2 teáskanál szilvalekvár
Elkészítés
- A húst összevágjuk 2,5 x 2,5 cm-es kockákra, hideg vízbe áztatjuk. (10 kg felett a húst már nem áztatjuk, csak nagyobb darabokra vágva megmossuk, a frissen vágott húst nem mosom meg, csak a bolti fagyasztottat.) Ha nem így tesszük, akkor sok lesz a lé rajta!
- A hagymát apróra vágjuk, a kimagozott paprikát szintén apróra darabokra vágjuk a meghámozott paradicsommal együtt.
- A tiszta vasbográcsba beletesszük a zsírt. Miután felolvadt, beletesszük a hagymát, meg fél ek sót, és jó pépesre pároljuk. Levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát. Jól összekeverjük, és rögtön rátesszük az összevágott paprikát és paradicsomot. Szintén jól összekeverjük, hogy egy kicsit lehűljön, így a pirospaprika nem ég meg.
- A húst, amit jól kicsurgatunk, beletesszük a bográcsba, és összekeverjük. Mehet vissza a tűzre. A bográcsot kis tűzön tartjuk, mert a hideg hús leragad, kevergetni-mozgatni!
- Az összes fűszer mehet a tetejére, só csak egy lapos evőkanállal. Ha felforrt jól összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk. Ha kell vízzel pótoljuk. Ha akarunk bele vörösbort tenni, a befejezés előtt 10-15 perccel tegyük bele. (Én 3 cl /1 kg egri bikavért javaslok vagy kék frankost.)
- Amikor már 95 %-ig megfőtt, levesszük a tűzről. Mire tálaljuk teljesen kész.
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 36300
- Feltöltés dátuma: 2010. december 13.
Ajánló
Nokedlival, főtt krumplival ajánlom, de friss kenyérrel is isteni. Savanyúságot feltétlenül kínáljunk hozzá. Én borral nem szeretem főzni, de ad neki egy kis karaktert. Ha teszünk bele vörösbort, akkor a paradicsom mennyiségét csökkenteni kell. Jó időben a kertben akácfával, hidegben a garázsban gázzal főzöm. A gáznál vigyázni, feltétlen szellőztetni kell! Jó étvágyat kívánok!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Amikor már kezd rágható puhaságú lenni, érdemes a jó illat hatására megjelenő barátokat és családtagokat távol tartani, mert mire megfő, elfogy a fele :). A fotón 23-24 kg marhapörkölt van a bográcsban! Lakodalomra főztem kettő bográccsal.