Szőlős pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
20g mangalica zsír180 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
A töltelékhez
-
67g szőlő44 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
19 kcal
-
7g zsemlemorzsa26 kcal
Összesen
624
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
120g mangalica zsír1082 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
2g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
400g szőlő265 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
114 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
Összesen
3742
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
23.9g finomliszt87 kcal
-
9.6g mangalica zsír86 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
3.2g tejföl6 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
A töltelékhez
-
31.9g szőlő21 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.4g étkezési keményítő9 kcal
-
3.2g zsemlemorzsa13 kcal
Összesen
299
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 496.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 232 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.6 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 136 micro
Összesen
624
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.3 g
Zsír
-
Összesen 142.6 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 498 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2977.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 402 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 891 mg
-
Nátrium 1394 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 567.6 g
-
Cukor 274 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 453.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 216 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 202 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 410 mg
-
Retinol - A vitamin: 203 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 160 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 819 micro
Összesen
3742
kcal
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.3 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
299
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A szőlőt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd leszemezzük. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk és eltávolítjuk a magjukat A kisebb szemeket hagyhatjuk egészben.
- Az előkészített szőlőszemeket megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, keményítővel és jól elkeverjük.(A tölteléket ne hagyjuk sokáig állni, mert sok levet ereszthet.)
- A tésztát kettéosztjuk, cipókat formázunk belőlük, amelyeket jól lisztezett felületen 22x33 cm-es lapokká nyújtjuk.
- Az egyik tésztalapot egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráöntjük a szőlős tölteléket, elegyengetjük és a másik kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A pite tetejét villával megszurkáljuk, majd felvert tojással megkenjük.
- Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük.
- A kész pitét legalább 30 percet pihentessük, ezt követően szeletelhetjük.
- Porcukorral megszórva kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 245
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 33108
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Pitét nem csak a megszokott töltelékekkel (pl.: meggyes, almás, túrós), hanem az ősz meghatározó gyümölcsével, szőlővel is készíthetünk. A szőlős pite tésztája egy linzeres jellegű tészta, amely frissen még ropogós, később – a tölteléknek köszönhetően – omlós és puha lesz. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat... (A pite készítéséről néhány fázisfotó itt található.)