Szilvával töltött tejfölös sült palacsinta
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
A palacsintához
-
18g tojás23 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
42g tej23 kcal
-
33g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
12 kcal
A töltelékhez
-
100g szilva43 kcal
-
27g cukor103 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
3g víz0 kcal
A sütéshez
-
50g tejföl99 kcal
-
25g tej14 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
A palacsintához
-
110g tojás138 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g tej140 kcal
-
200g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
71 kcal
A töltelékhez
-
600g szilva259 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
5g fehérborecet1 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
20g víz0 kcal
A sütéshez
-
300g tejföl594 kcal
-
150g tej84 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
15g zsemlemorzsa59 kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
A palacsintához
-
5.2g tojás7 kcal
-
11.9g finomliszt43 kcal
-
11.9g tej7 kcal
-
9.5g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
A töltelékhez
-
28.6g szilva12 kcal
-
7.6g cukor30 kcal
-
0.2g fehérborecet0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g víz0 kcal
A sütéshez
-
14.3g tejföl28 kcal
-
7.2g tej4 kcal
-
1.3g vaj10 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 431.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.1 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 174.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 198 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.5 g
Zsír
-
Összesen 110.8 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 597 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2588.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 927 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 812 mg
-
Nátrium 559 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 456.6 g
-
Cukor 244 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1044.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 814 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 386 mg
-
Retinol - A vitamin: 706 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1191 micro
-
β-crypt 209 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 956 micro
- 4% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
A palacsintához
-
2 db tojás
-
25 dkg finomliszt
-
2.5 dl tej
-
2 dl szódavíz
-
1 csipet só
-
1 ek napraforgó olaj
A töltelékhez
-
60 dkg szilva
-
16 dkg cukor
-
1 ek fehérborecet
-
1 db fahéjrúd
-
0.2 dl víz
A sütéshez
-
3 dl tejföl
-
1.5 dl tej
-
2 ek vaj
-
1.5 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A palacsintához
- A tészta hozzávalóit jól kikeverjük, majd lehetőség szerint állni hagyjuk 1-2 órát.
- Sütés előtt, ha szükséges, még egy kicsit lazítjuk a palacsintatésztát. Szép, vékony palacsintákat sütünk.
A töltelékhez
- A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd negyedeljük, de vághatjuk kisebb darabokra is.
- Az ecetet a cukorral és a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a mozsárban nagyjából összetört fűszereket, pár percig rotyogni hagyjuk.
- Egy másik lábosba tesszük a feldarabolt szilvát, erre szűrjük a szirupot, s max. 3 percet főzzük, majd félrerakjuk kicsit állni.
A sütéshez
- Egy tortaforma vagy kör alakú, magas falú tepsi alján elkenünk egy evőkanálnyi tejfölt, és rádarabolunk egy evőkanálnyi hideg vajat.
- A palacsintákat vékonyan megtöltjük a szilvával, majd felezzük vagy harmadoljuk őket (a tepsi méretétől függően), és csillag alakban egy sort lerakunk a tepsibe/tortaformába.
- A maradék tejfölt a tejjel jól elkeverjük, és nagyjából a harmadát az első sor palacsintára öntjük.
- Folytatjuk a rétegzést, nekem három sor palacsinta jött ki ebből a mennyiségből.
- Tejföllel zárjuk a sort, majd meghintjük a zsemlemorzsával, és a maradék vajat rádaraboljuk a tetejére.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 116
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 4292
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 07.
Ajánló
Nekem maradt egy egészen kevés szilvám és jó egy dl szirupom, ezekkel tálaltam a kész palacsintát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ez egy nagyon-nagyon finom desszert, aki szereti a szilvás gombócót és/vagy a palacsintát, annál tuti befutó lesz. Az eredeti recept Czifray István 1829-es szakácskönyvéből való, és így szól: "Csinálj nagy meszely téjjel s három tojással palacsintatésztát; süsd meg szép vékonyan a palacsintát; azután töltsd meg befőtt szilvával, de csak vékonyan, tekergesd öszve, vágd ketté a közepén, s mesd le az egyenetlen végét; tégy tálra egy kis vajat és jó téjfelt; rakj a tál fenekére egy sor töltött palacsintát csillag formán, adj erre téjfelt, erre meg újra egy sor palacsintát, s ezt addig folytasd, míg mind el nem lesz rakva; végre még egy kis téjfelt s egynehány apró darab vajat adj felibe, hintsd meg finom zsemlyemorzsával, rakj alul-felül pártüzet, főzd fel egy kevéssé, s cukorral meghintve add fel az asztalra.”