r
Nosalty Logó

Szilvával töltött tejfölös sült palacsinta

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Miss Lemon
Szilvával töltött tejfölös sült palacsinta
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

A sütéshez

512
Kalória
10.6g
Fehérje
76.1g
Szénhidrátok
18.5g
Zsír
174.1g
Víz
99.5g
Koleszterin
2.6g
Rost
40.6g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 512 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 3076 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 147 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.1 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    174.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 512 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.5 g

Zsír

  • Összesen
    110.8 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    597 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2588.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    927 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    812 mg
  • Nátrium
    559 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    456.6 g
  • Cukor
    244 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    1044.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    814 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    706 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1191 micro
  • β-crypt
    209 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    956 micro
Összesen 3076 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 147 kcal

Elkészítés

A palacsintához

  1. A tészta hozzávalóit jól kikeverjük, majd lehetőség szerint állni hagyjuk 1-2 órát.
  2. Sütés előtt, ha szükséges, még egy kicsit lazítjuk a palacsintatésztát. Szép, vékony palacsintákat sütünk.

A töltelékhez

  1. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd negyedeljük, de vághatjuk kisebb darabokra is.
  2. Az ecetet a cukorral és a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a mozsárban nagyjából összetört fűszereket, pár percig rotyogni hagyjuk.
  3. Egy másik lábosba tesszük a feldarabolt szilvát, erre szűrjük a szirupot, s max. 3 percet főzzük, majd félrerakjuk kicsit állni.

A sütéshez

  1. Egy tortaforma vagy kör alakú, magas falú tepsi alján elkenünk egy evőkanálnyi tejfölt, és rádarabolunk egy evőkanálnyi hideg vajat.
  2. A palacsintákat vékonyan megtöltjük a szilvával, majd felezzük vagy harmadoljuk őket (a tepsi méretétől függően), és csillag alakban egy sort lerakunk a tepsibe/tortaformába.
  3. A maradék tejfölt a tejjel jól elkeverjük, és nagyjából a harmadát az első sor palacsintára öntjük.
  4. Folytatjuk a rétegzést, nekem három sor palacsinta jött ki ebből a mennyiségből.
  5. Tejföllel zárjuk a sort, majd meghintjük a zsemlemorzsával, és a maradék vajat rádaraboljuk a tetejére.
  6. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 7 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18

Ez egy nagyon-nagyon finom desszert, aki szereti a szilvás gombócót és/vagy a palacsintát, annál tuti befutó lesz. Az eredeti recept Czifray István 1829-es szakácskönyvéből való, és így szól: "Csinálj nagy meszely téjjel s három tojással palacsintatésztát; süsd meg szép vékonyan a palacsintát; azután töltsd meg befőtt szilvával, de csak vékonyan, tekergesd öszve, vágd ketté a közepén, s mesd le az egyenetlen végét; tégy tálra egy kis vajat és jó téjfelt; rakj a tál fenekére egy sor töltött palacsintát csillag formán, adj erre téjfelt, erre meg újra egy sor palacsintát, s ezt addig folytasd, míg mind el nem lesz rakva; végre még egy kis téjfelt s egynehány apró darab vajat adj felibe, hintsd meg finom zsemlyemorzsával, rakj alul-felül pártüzet, főzd fel egy kevéssé, s cukorral meghintve add fel az asztalra.”

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!